Bezoekerscentrum Bakkerswaal

Kom je snel eens langs?

In de Krimpenerwaard vind je een klein, bijzonder bezoekerscentrum waar we je ontvangen voor een bezoek aan ‘Eendenkooi Bakkerswaal’. Vanuit het bezoekerscentrum worden van april tot juli excursies gehouden naar de eendenkooi. Een prachtig stukje cultuurhistorie dat nu nog te beleven is. Ook is het bezoekerscentrum te huren als vergaderlocatie.


We geven je graag uitleg over het werk in de eendenkooi. Wil je met een groep op bezoek komen (minimaal 10, maximaal 30 personen), dan kun je een exclusieve groepsexcursie boeken. In overleg kiezen we een excursiedatum en bespreken we eventuele extra wensen, bijvoorbeeld catering. Je kunt je aanvraag sturen naar info@zhl.nl met opgave van datum, aantal personen en tijd. Voor een excursie moet je rekening houden met 2 uur.

Kleinere groepen en individuele bezoekers kunnen ook mee op excursie door zich aan te sluiten bij een reguliere excursie. Tussen april en juli worden regelmatig excursies georganiseerd, die via de website te boeken zijn.

Als je niet aan een excursie wilt deelnemen, dan kun je de eendenkooi beperkt beleven.

Langs de Lekdijk tussen Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk staat een kijkscherm. Door de gleuven in het scherm zijn de vogels op de kooiplas goed te zien, zeker als je een verrekijker meeneemt. Het kijkscherm is het hele jaar door toegankelijk. In het voorjaar kun je de wilde eenden bekijken en de rest van het jaar de halftamme staleenden die ervoor zorgen dan de wilde eenden graag op de plas verblijven.

Zonder gids kun je de eendenkooi niet in.


Praktische info

Let op: de eendenkooi is niet vrij toegankelijk

Eendenkooi Bakkerswaal mag je alleen in onder begeleiding van een gids. Van april tot juli kun je deelnemen aan een van de excursies die het Zuid-Hollands Landschap organiseert. Tijdens de excursie kun je ook het kleine bezoekerscentrum in, naast de entree van de Bakkerswaal.

Wil je hier niet op wachten? Aan de voet van de Lekdijk staat een vogelkijkscherm met een weids uitzicht over de kooiplas. Ten noorden van de Bakkerswaal loopt een vrij toegankelijk wandelpad. Vergeet niet om een verrekijker mee te nemen, zodat je alle vogels goed kunt bekijken.

Geen honden

Honden zijn helaas niet welkom in dit gebied.

Parkeren

Parkeren kan bij Schuwacht 232, 2941 EK, Lekkerkerk. Bij voorkeur langs de dijk parkeren als je van de eenden wilt genieten vanachter het kijkscherm. Op het erf moet de rust zoveel mogelijk bewaard blijven.

Openbaar vervoer

Bus 194 Arriva, bushalte School Schuwacht of Bushalte Café van den Berg. Plan je reis via 9292.nl.

Horeca in de buurt

Wandelen

Alleen onder begeleiding van een gids kun je de eendenkooi in.

Fietsen

Fietsen langs de Lekdijk (uitzicht op Kinderdijk) en door de polder vanaf Tiend-Weg West via de Kooiweg naar de Lekdijk (bovenaan rechtsaf naar het bezoekerscentrum).

Laarzen

Zeker als het nat is zijn laarzen sterk aan te raden.

Leuk voor kids

In het bezoekerscentrum staan veel opgezette dieren. Er loopt een vriendelijk kooikershondje los en de wandeling is voor jonge kinderen avontuurlijk vanwege de kooikershutten, de planken over de sloten en vogelkijkschermen.

Bijzonderheden

Aan de overkant ligt Kinderdijk, bereikbaar via het pontveer in Krimpen aan de Lek. Verderop aan de dijk (ca 3 km) ligt natuurgebied De Zaag.

Praktische Info

 • We kunnen niet zonder natuur

  Met een gezamenlijke oproep in in meerdere landelijke dagbladen roepen 64 organisaties namens miljoenen Nederlanders het kabinet op om te bouwen aan een toekomst waarin ruimte is voor natuur, een gezond klimaat en natuurvriendelijke landbouw en aan de slag te gaan…

  Lees verder

  Lees verder
 • De natuur is een voorwaarde voor een gezonde samenleving

  Hank Bartelink directeur-bestuurder LandschappenNL, is gesprekspartner samen met nog vier directeuren van natuur- en milieuorganisaties bij het gesprek over het stikstofdossier met de heer Remkes op maandag 15 augustus. Aanleiding voor het gesprek is de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Omhoog met het veen

  Door het lage grondwaterpeil zakt de bodem in onze veengebieden soms meer dan een centimeter per jaar. Dit vormt een bedreiging voor kwetsbare planten en dieren en leidt tot een hogere C02-uitstoot. Daarom start het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Gezocht: Enthousiaste jongeren voor natuurklussen

  Een bijenburcht bouwen, Tiny Forests (minibosjes) onderhouden, groente oogsten en bomen zagen; Tijdens de Nature Impact Days op 26 t/m 28 augustus kunnen jongeren in Zuid-Holland een weekend lang op verschillende locaties klussen doen om kennis te…

  Lees verder

  Lees verder