De Zaag: Parkeerplaats net na het bruggetje bij de ingang van De Zaag, Krimpen a/d Lek
Stormpoldervloedbos: langs de Van der Giessenweg.
De Zaag en het Stormpoldervloedbos

Over dit gebied
In de Nieuwe Maas bij Krimpen aan den IJssel beheert het Zuid-Hollands Landschap twee bijzondere natuurgebieden: riviereiland De Zaag (37 hectare) en het Stormpoldervloedbos (9 hectare). De twee buitendijkse gebieden worden beide doorsneden door geulen die vol- en leegstromen op het ritme van eb en vloed. Het verschil tussen hoog en laag water is er dagelijks meer dan 120 centimeter. Overal om je heen liggen de voorposten van de Rotterdamse haven: scheepswerven, bruggen en hoge kranen. Toch hoor je in De Zaag en het Stormpoldervloedbos vooral de vogels. Groene spechten bijvoorbeeld, maar ook blauwborsten en cetti’s zangers.

Stormpoldervloedbos
Het Stormpoldervloedbos in Krimpen aan den IJssel is net zo markant als zijn naam. Kan in dit industrielandschap natuur bestaan? Wie de dijk afloopt, ontdekt het antwoord. Een decor van kreken, rietkragen en spindotters maskeert het zicht op de industrie. IJsvogels zijn hier geen onbekende verschijning en de bever is nabij. Het is geen groot vloedbos, maar het is wel een mooie bestemming voor een aangenaam rondje door de natte natuur. Het water kolkt onder je voeten door als je het gebied betreedt en bij extreem weer en springtij (vooral ’s winters) moet je opletten: het hele bos kan dan samen met de paden onder water komen te staan. Dit is wat je noemt zoetwatergetijdennatuur, een type landschap dat in Europa niet veel meer voorkomt.

De Zaag
De Zaag is vernoemd naar de houtzagerij die vroeger op het eiland stond. Om de kwaliteit van de natuur te verbeteren, heeft het Zuid-Hollands Landschap het eiland een flinke opknapbeurt gegeven. Dat gebeurde in samenwerking met Rijkswaterstaat, de provincie en de gemeente. We moesten de bodem saneren vanwege de bedrijven die vroeger op het eiland waren gevestigd. Verder hebben we de geulen uitgediept, waardoor de werking van eb en vloed op het eiland sterker werd. Als het water zich terugtrekt uit de geulen, blijft nu een laagje slib achter, waarin steltlopers en watervogels gretig naar bodemdiertjes zoeken. Aan het einde van de geul kun je alles van achter een vogelscherm bekijken. Voor wandelaars hebben we bruggetjes aangelegd, zodat ze veilig en droog van het gebied kunnen genieten. Vrijwilligers helpen ons met het ruimen van zwerfvuil uit de rivier.

Toegankelijkheid
Een paar jaar geleden hebben we een smalle toegangspoort geplaatst bij de ingang van natuurgebied De Zaag. Daar krijgen we geregeld vragen over, wat we goed snappen. Graag maken we onze natuurgebieden zo toegankelijk mogelijk, zonder hekken. Bij natuurgebied De Zaag was het echter nodig om de natuur te beschermen. In het verleden werd het gebied namelijk nogal eens gebruikt door motorcrossers en feestvierders. Dit zorgde voor veel verstoring van de toch al kwetsbare natuur. Vandaar dat we een toegangspoort hebben geplaatst.
Voor beide gebieden geldt verder: laarzen zijn lekker, wandelschoenen een must en check het getij voorafgaand aan je bezoek!
Praktische info
In het gebied is een bijzonder uitkijkpunt: de veertien meter hoge Beverbrug, ontworpen door Ruud Reutelingsperger van kunstenaarscollectief Observatorium. Vanaf de Beverbrug heb je een mooi zicht over De Zaag, Rotterdam, de haven en de rivier.
Parkeren
Honden welkom
Honden zijn vrij toegestaan. Let op! Er zijn plekken waar de hond aangelijnd moet zijn, lijn de hond op tijd weer aan!
Ongeschikt voor rolstoelen
Dit gebied is helaas niet geschikt voor mindervaliden.
Horeca in de buurt
Aan de surfplas in Krimpen aan de Lek is een nieuw restaurant gevestigd: Noosa Waterfront.
In het dorp Krimpen aan de Lek zit aan de Dorpsstraat restaurant Het Koetshuis.
In Krimpen a/d IJssel kun je terecht bij restaurant Pannenkoe.
Wandelen
Heerlijk wandelen op onverharde (soms modderige) paden. Ruig terrein, directe beleving van eb en vloed. Wandeltip: www.zhl.nl/blauwborstroute
Openbaar vervoer
Bus 194 Arriva, fietsvervoer mogelijk, halte De Zaag, Krimpen aan de Lek. Stadsbus 96 (RET) naar de Stormpolder, Bushalte van der Giessenweg, Krimpen aan den IJssel. Plan je reis op 9292.nl.
Vogels kijken
IJsvogels, groene en bonte spechten, verschillende ganzen en eendensoorten, roofvogels, op De Zaag ook moerasvogels als blauwborst en cetti’s zanger.
Tip! Zet onze Vogelzoekkaart op je mobiel, waarmee je 24 vogelsoorten leert herkennen die in de zoetwater delta voorkomen.
Bijzonderheden
Er zijn leuke strandjes op De Zaag, let op: gevaarlijk water! In beide gebieden beleef je eb en vloed van dichtbij.
Let op: kinderwagens kunnen niet door het toegangshek van de Zaag heen. Alleen als deze ingeklapt kunnen worden. Houd hier rekening mee.
Er kan in deze terreinen niet gefietst worden.
Dit gebied is het hele jaar toegankelijk.
De paden kunnen drassig worden tijdens de vloed, dus laarzen zijn noodzakelijk. Kijk van tevoren op https://waterinfo.rws.nl en zoek op ‘Krimpen aan de Lek’.