Eendenkooi Bakkerswaal mag je alleen in onder begeleiding van een gids. Op deze site vind je een overzicht van de excursies, die het Zuid-Hollands Landschap geeft. Tijdens een excursie kun je ook het kleine bezoekerscentrum in, naast de entree van de Bakkerswaal. Geen tijd of zin in een excursie? Aan de voet van de Lekdijk staat een vogelkijkscherm met een weids uitzicht over de kooiplas. Ten noorden van de Bakkerswaal loopt een vrij toegankelijk wandelpad.
Eendenkooi Bakkerswaal

In dit gebied
Eendenkooi Bakkerswaal bij Lekkerkerk is met 22 hectare de grootste, nog gebruikte eendenkooi van Nederland. Vroeger werden in eendenkooien wilde eenden gevangen voor consumptie. 90 procent van de eendenkooien in ons land is intussen verdwenen. Het Zuid-Hollands Landschap heeft meerdere eendenkooien in beheer. We willen zo dit stukje cultuurhistorie behouden voor de toekomst. Bovendien vormen de kooien een oase van rust, waarin veel dieren zich thuis voelen. In Bakkerswaal bivakkeren in de winter duizenden eenden. ’s Zomers hoor je veel zang- en bosvogels. We vangen in de kooi nog steeds eenden, maar dan voor onderzoek en het in bedrijf houden van de eendenkooi. Daarna laten we de eenden weer vrij.
Toen en nu
De Bakkerswaal ontstond als doorbraakwiel tijdens de grote Sint-Elisabethsvloed in 1421. Zeven jaar lang lukte het onze voorouders niet om de dijk te dichten. Eb en vloed schuurden zo een diepe put van tientallen meters uit: de Bakkerswaal.
Rond de waterplas staan bomen die honderden jaren oud zijn. Van essen werden destijds bezem- en hamerstelen gemaakt. Van wilgentakken werden schermen en manden gevlochten. Het buitendijkse rietgors leverde riet voor de matten in de kooi en voor boerderijdaken in de polder.
Omdat eendenkooi Bakkerswaal al tientallen jaren wordt beschermd, groeien er zeldzame planten als vogelmelk en echte koekoeksbloem. Het krioelt er van de vogels, van boomkruiper en zwartkop tot groene specht en ijsvogel. Uiteraard vind je in de eendenkooi allerlei soorten eenden, die uit verre streken komen, van Siberië tot Baskenland. ’s Winters overwinteren ze hier in duizendtallen.
Vrijwilligers helpen ons bij het onderhouden van de kooi. Zij zagen wilgen, maaien riet en repareren de rietschermen rond de kooi.
Eendenkooien in Nederland
Wilde eend werd vroeger veel gegeten. Vandaar dat er door de eeuwen heen in Nederland en Vlaanderen tegen de duizend eendenkooien zijn aangelegd, waarin kooikers wilde eenden vingen. Een eendenkooi bestond uit een zoetwaterplas met daaromheen bos. De kooiker lokte de wilde eenden die op het water landden met voer een met netten overspannen vangpijp in. Hij werd daarbij geholpen door tamme lokeenden en een hondje.
De hoogtijdagen van de eendenkooien liggen intussen ver achter ons. Nog maar 10 procent van de eendenkooien is zichtbaar in het landschap. Het Zuid-Hollands Landschap heeft verschillende eendenkooien in beheer. Doordat de rust in eendenkooien wettelijk is vastgelegd, zijn het belangrijke rust-, broed- en foerageergebieden voor tal van soorten die het zonder de rust en het groen van de kooien nog moeilijker zouden hebben in de provincie Zuid-Holland.
Praktische informatie
Toegankelijkheid
Geen honden
Honden zijn helaas niet welkom in dit gebied.
Parkeren
Parkeren kan bij Schuwacht 232, 2941 EK, Lekkerkerk. Bij voorkeur langs de dijk parkeren als je van de eenden wilt genieten vanachter het kijkscherm. Op het erf moet de rust zoveel mogelijk bewaard blijven.
Horeca in de buurt
Theetuin Onder de Pannen, Schuwacht 236, 2941 EK, Lekkerkerk, 0180-522266
Eetcafé plus BreekA, Cornelis Gerardus Roosweg 20, 2925 LC, Krimpen aan den IJssel, 0180-523800.
Openbaar vervoer
Bus 194 Arriva, bushalte School Schuwacht of Bushalte Café van den Berg. Plan je reis via 9292.nl.
Wandelen
Zeker als het nat is zijn laarzen sterk aan te raden.
Vogels kijken
Genoeg vogels te zien, een verrekijker misstaat zeker niet.
Bijzonderheden
Leuk voor kids
Bezoekerscentrum met heel veel opgezette dieren. Er loopt een vriendelijk kooikershondje los en de wandeling is voor jonge kinderen avontuurlijk vanwege de kooikershutten, de planken over de sloten en vogelkijkschermen.
Fietsen
Fietsen langs de Lekdijk (uitzicht op Kinderdijk) en door de polder vanaf Tiend-Weg West via de Kooiweg naar de Lekdijk (bovenaan rechtsaf naar het bezoekerscentrum).
Uitzichtpunt
Vogelkijkscherm onderaan de dijk, ruim uitzicht over de Bakkerswaal en ook zonder begeleiding toegankelijk.
Beperkt toegankelijk
Alleen onder begeleiding van een gids, meld je vooraf aan via de activiteiten- of arrangementenpagina.
Bijzonderheden
Aan de overkant ligt Kinderdijk, bereikbaar via het pontveer in Krimpen aan de Lek. Verderop aan de dijk (ca 3 km) ligt natuurgebied De Zaag.
Publiekslievelingen
Bos-, weide- en zangvogels.