Spindotterroute Wandelen 1,5 en 5 km

Foto: Jan van Dijk - spindotter Foto: Jan van Dijk

Het avontuur wacht op twee eilanden in de Nieuwe Maas. Neem zeker laarzen mee naar het verwilderde Stormpoldervloedbos, waar de vloed twee keer per dag binnenstroomt. Het eiland De Zaag ligt net wat hoger en droger. Hier struin je over ruige graslanden en langs weidse rivierpanorama’s, met een extra rondje door nieuwe getijdennatuur. Belangrijk: check voor je op pad gaat de waterstanden op internet!

Foto: Jan van Dijk - spindotter Foto: Jan van Dijk

Praktische info

Locatie

Van der Giessenweg, 2931 LD, Krimpen aan de Lek

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Deze route bestaat uit twee wandelrondjes met daartussen een verbindingsroute via de Lekdijk. Omdat de Lekdijk niet uitnodigt tot wandelen, is de fiets de beste manier om beide wandelrondjes te combineren.

Routebeschrijving

Start bij het informatiebord van het Stormpoldervloedbos. Volg het pad en ga na het tweede bruggetje rechtsaf. De route wijst zich verder vanzelf.

1.

Zuid-Holland zit vol met verborgen natuurparels. Zoals het Stormpoldervloedbos, een buitendijks eilandje dat goed verstopt ligt achter een bedrijventerrein. Zonder het informatiebord zou je de ingang niet eens vinden. Vanaf hier blijkt ook hoe laag het gebied ligt: eb en vloed hebben vrij spel. De peilschaal links van het bord geeft aan hoe hoog het water kan komen. Het hoogste streepje hoort bij de beruchte watersnoodramp van 1953. Op het eiland werd eeuwenlang wilgenhout geteeld. Na de Tweede Wereldoorlog was dat niet meer lonend en verwilderde het eiland. Vlak achter de peilschaal is een stukje hakgriend gereconstrueerd; je komt er langs aan het einde van het rondje.

2.

Het pad volgt een verhoogde kade langs de rand van het eiland. Rechts klotst de Nieuwe Maas, links kwetteren vogels in een ondoordringbare wilgenjungle. Twee keer per dag komt daar het geruis bij van het rivierwater dat via geulen het vloedbos binnendringt. Dat verklaart ook de modder op de paden – bij hoge waterstanden zijn laarzen, of op zijn minst stevige wandelschoenen, een must. Spectaculair is het scheepswrak dat bij laagwater langs de rivieroever tevoorschijn komt.

3.

Eind april is de mooiste tijd voor een bezoek aan het Stormpoldervloedbos. Dan kleuren de spindotters de geulen in het bos botergeel. Deze zeldzame plant komt alleen voor in gebieden met wisselende waterstanden omdat de stekjes zich verspreiden met het vloedwater. In diezelfde periode bloeit op de open stukken het zomerklokje – net een sneeuwklokje, maar dan twee maten groter. Kijk langs de oevers ook uit naar de ijsvogel. Hij verraadt zich vaak door een hoog en schel tie-tie.

Het wandelrondje door het Stormpoldervloedbos eindigt bij het informatiebord. Volg hiervandaan per fiets of auto de Van der Giessenweg naar rechts en ga aan het einde rechtsaf (Industrieweg). Sla voorbij de brug rechtsaf (Lekdijk). Volg de dijk 1,5 km en sla na huisnr. 37 rechtsaf. Ga de brug over en dan linksaf. Neem na 50 m rechts het wandelpad (parkeer fiets of auto). Passeer het hek en ga aan het einde van het pad rechtsaf. Volg het hooggelegen pad tot het einde.

4. 

Ook De Zaag is zo’n verborgen parel. De toegang tot het eiland oogt weinig aanlokkelijk, maar doorzetters worden beloond met spannende natuur. Het eiland bestaat uit verschillende zandplaten, waar eind 19de eeuw dijken omheen zijn gelegd. Via een van die dijken wandel je naar de westpunt van het eiland. Hier wacht een majestueus uitzicht: schuin rechts het Stormpoldervloedbos en links daarvan de Nieuwe Maas die richting Rotterdam kronkelt tegen een decor van kranen, bruggen en scheepswerven.

Wandel via hetzelfde pad terug. Ga na 500 m rechts het laarzenpad op en volg dit tot het einde (of volg het hoofdpad rechtdoor als het water te hoog staat).

5. 

Aan de buitenzijde van de dijk was in de loop van de tijd grond aangeslibd, met daarop ruig rietland en doorgeschoten wilgen. Door het graven van geulen krijgt de rivier nu weer toegang tot dit buitendijkse gebied. Het verschil tussen eb en vloed bedraagt meer dan 120 cm! Het pad kan dan ook drassig worden. Let onderweg vooral op de oeverzones rond de geulen. Steltlopers wroeten in het slijk naar voedsel, terwijl een blauwborst in een rietstengel zijn gevarieerde repertoire ten gehore brengt. Ook rondtrekkende bevers hebben hun sporen achtergelaten, maar een burcht is nog niet gesignaleerd. Via een vogelkijkscherm heb je goed zicht op alle ontwikkelingen. Verderop, aan de rand van de Kleine Zaag, zal bovendien een uitkijktoren verrijzen. 

Ga op het hoofdpad rechtsaf. Houd verderop bij de splitsing rechts aan. Ga door het hek de Kleine Zaag op en struin via het graspad langs de rand van het eiland. Ga aan het einde door het hek en wandel via het hoofdpad terug.

6. 

De Kleine Zaag is na de Tweede Wereldoorlog opgehoogd. Gras, grote kaardebollen (lijken op distels) en eenzame wilgen bepalen hier het beeld. In de zomer komen daar grazende koeien bij. Het mooiste plekje ligt halverwege het eiland: een verborgen strandje met uitzicht op de voorbijvarende schepen. Tijd voor een picknick? Aan de uiteinde wandel je langs het balkengat, een rechthoekige waterpartij waar een houtabriek vroeger balken in het water legde om de duurzaamheid van het hout te verbeteren. Nu is dit het domein van steltlopers, eenden en zilverreigers. In het wilgenbosje aan de noordkant tettert de tjiftjaf onophoudelijk, terwijl de groene specht je gewoon uitlacht met zijn kluu kluu kluu.   

Praktische info

Parkeren

Auto en fiets: volg vanaf de N210 in Krimpen aan den IJssel de borden naar bedrijventerrein Stormpolder. Volg de Industrieweg 600 m. Ga direct na de brug linksaf (Van der Giessenweg). Start bij het informatiebord aan het einde van deze weg.

Aangelijnd

In het broedseizoen zijn honden in het Stormpoldervloedbos niet toegestaan. Op De Zaag moet de hond op sommige plekken aan de lijn.

1,5 en 5 km

De route is 1,5 km en 5 km lang, de verbindingsroute is 2 km. 

Deze route bestaat uit twee korte wandelrondjes met daartussen een verbindingsroute via de Lekdijk. Omdat de Lekdijk niet uitnodigt tot wandelen, is de fiets de beste manier om beide wandelrondjes te combineren. De wandelpaden zijn onverhard.

De toegang tot het Stormpoldervloedbos ligt aan het einde van de Van der Giessenweg, 2921 LP Krimpen aan den IJssel. 

De wandeling over De Zaag begint nabij Zaag 8, 2931 LD Krimpen aan de Lek.

Openbaar vervoer

Buslijn 96 rijdt vanaf metrostation Capelsebrug naar de Stormpolder, halte Van der Giessenweg. Buslijn 194 rijdt vanaf metrostation Capelsebrug naar de Lekdijk.

Laarzen komen van pas

In het Stompoldervloedbos en de extra lus op De Zaag kunnen de paden drassig worden tijdens de vloed. Kijk van tevoren op https://waterinfo.rws.nl en zoek op ‘Krimpen aan de Lek’.

Locatie

Van der Giessenweg, 2931 LD, Krimpen aan de Lek

0 beoordelingen

Vond je dit een leuke route?

Op je inzending is ons privacystatement van toepassing.

Ook interessant

Wandelroute 1,5 km
Noordwijkerhout
0 beoordelingen
Wandelroute 16 km
Poortugaal
5 beoordelingen
Doe-route kinderen
Rockanje
1 beoordeling