Rolf van Beek

Over dit gebied

Dit buitendijkse gebied (9 hectare) is een bijzonder stukje natuur. Het ligt in de Nieuwe Maas bij Krimpen aan den IJssel en wordt doorsneden door geulen. Twee maal per dag stromen die vol en leeg op het ritme van eb en vloed. Het verschil tussen hoog en laag water is meer dan 120 centimeter! Overal om je heen liggen de voorposten van de Rotterdamse haven: scheepswerven, bruggen en hoge kranen. Toch hoor je vooral de vogels. Groene spechten bijvoorbeeld, maar ook blauwborsten en cetti’s zangers.

Bever

Markante naam, markant gebied

Het Stormpoldervloedbos is omringd door industrie, dus je vraagt je misschien af of hier wel natuur kan bestaan. Als je de dijk afloopt, dan zie je het antwoord voor je neus. Een decor van kreken en rietkragen maskeert het zicht op scheepswerven, kranen en bruggen. Het is geen groot vloedbos, maar het is wel een mooie bestemming voor een aangenaam rondje door de natte natuur.

Het water kolkt onder je voeten door als je het gebied betreedt en bij extreem weer en springtij (vooral ’s winters) moet je opletten: het hele bos kan dan samen met de paden onder water staan.

Spindotter en spinselmot

Eind april kleuren de geulen geel door de spindotter. Deze zeldzame plant komt alleen voor in zoetwatergetijdengebieden. De jungle wordt extra spookachtig als bomen en planten schuilgaan in dichte webben. De dader is de rups van de spinselmot, die weer dankbaar voedsel vormt voor mezen en zangvogels. En als je geluk hebt, dan kun je een ijsvogel zien of een glimp van een bever!

In de herfst kun je genieten van paarse kattenstaarten en van herfstmunt, een plant met speervormige bladeren en lila-kleurige bloemen.

Tip van de boswachter

In de buurt van het Stormpoldervloedbos beheert het Zuid-Hollands Landschap nog een ander zoetwatergetijdengebied: riviereiland De Zaag. Je kunt daar een mooie rondwandeling maken, vogels spotten en genieten van een prachtig uitzicht vanaf de Beverbrug.

Bekijk dit gebied

Praktische info

Houd rekening met het getij

De paden kunnen drassig worden tijdens de vloed, dus laarzen zijn noodzakelijk. Kijk van tevoren op https://waterinfo.rws.nl en zoek op ‘Krimpen aan de Lek’.

Parkeren

Aan het eind van de Van der Giessenweg in Krimpen a/d IJssel is een parkeerplaats. Via een trapje wandel je het gebied in.

Openbaar vervoer

Bushalte van der Giessenweg, Krimpen aan den IJssel. Bekijk het OV9292 reisadvies.

Honden aangelijnd

 • Buiten het broedseizoen zijn honden aan de lijn welkom.
 • Tijdens het broedseizoen (1 maart tot 15 juli) zijn honden niet toegestaan.

Ongeschikt voor rolstoelen

Dit gebied is helaas niet geschikt voor mindervaliden.

Horeca in de buurt

Wandelen

Heerlijk wandelen op onverharde (soms modderige) paden. Ruig terrein, directe beleving van eb en vloed. Met onze kant-en-klare route kun je zó op pad.

Blauwborstroute (11,5 km)

Vogels kijken

IJsvogels, groene en bonte spechten, verschillende ganzen, eendensoorten en roofvogels. Tip! Zet onze Vogelzoekkaart op je mobiel, waarmee je 24 vogelsoorten leert herkennen die in de zoetwater delta voorkomen.

Bijzonderheden

Langs de westoever ligt een houten scheepswrak dat bij eb zichtbaar wordt.

Locatie

Van der Giessenweg, Krimpen aan den IJssel, 2921 LL

 • Natuurherstelwet aangenomen in het Europees Parlement

  Vandaag stemde het Europees Parlement voor het definitieve akkoord over de Natuurherstelwet, dat eerder tussen de Europese Commissie, de lidstaten en het Parlement was bereikt. Eind vorig jaar had de Milieucommissie van het Parlement de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zo zorg je voor een rustig broedseizoen

  Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar jonge dieren worden niet vanzelf groot, zeker niet in onze drukke provincie met veel versnipperde natuur. Daarom zetten we ons de komende maanden éxtra in om de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Ontdek de mooiste voorjaarswandelingen

  De eerste voorjaarsbloemen staan er al prachtig bij. Sneeuwklokjes, krokussen en bosanemonen laten hun mooiste kleuren zien. Met onze landgoedwandelingen kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan en wandel het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vrijwilligerswerk

  Vind je het leuk om je in de natuur te werken? Of om je op een andere manier voor de natuur en het landschap in te zetten? Word dan vrijwilliger bij het Zuid-Hollands Landschap.

  Lees verder

  Lees verder