Wandelen door Stedelijk Hout Wandelen 5 - 10 - 15 km

Foto: Ingrid Bertens Foto: Ingrid Bertens

De natuur is nooit ver weg. Ook stedelijke gebieden zitten vaak vol plukken groen waar je in elk seizoen aangenaam kunt wandelen. Deze route neemt je mee door Warmond en de stadsrand van Leiden, met onderweg landgoederen, wandelbossen, kastelen, natte polders en zelfs een romantische ruïne. Je bepaalt zelf hoe ver je wandelt, want de route bestaat uit twee lussen.

Routekaart met hoogtepunten

1. Verborgen parel
2. Huys te Warmont
3. Kerkruïne
4. Landgoedbos
5. Rhijngeest
6. Endegeest
7. Stadspark
8. Oud-Poelgeest
9. Polderland

In de route zelf vind je meer informatie over deze punten. Met mooie natuurfoto's en leuke weetjes hebben onze boswachters de route echt wat extra's gegeven.

Niet voor niets behoort deze route tot de mooiste Winterwandelingen van het Zuid-Hollands Landschap!

Meer weten over deze route?

Download de volledige beschrijving via de download-knop. We wensen je alvast veel plezier!

Praktische info

Parkeren

Auto: neem op de A44 de afslag Warmond. Volg de Herenweg tot in het centrum, dan via de Meerrustlaan linksaf naar de parkeerplaats aan de Gemeentehaven.

Aangelijnd

Bij Huys te Warmont en in Rhijngeest mag de hond aangelijnd mee, in Polders Poelgeest is de hond niet welkom vanwege de kwetsbaarheid van het gebied.

Minder validen

Een deel van de route gaat over onverharde en halfverharde paden.

Horeca in de buurt

In het centrum van Warmond en in de De Kempenaerstraat in Oegstgeest is volop horeca aanwezig. Aanraders zijn Grand-café De Oude School in hartje Warmond en Theehuis
De Leidsehout in het gelijknamige stadspark (volg de bordjes).

5 - 10 - 15 km

De route is te verdelen in twee lussen van 5 km en 10 km. Steek voor de route van 5 km bij het spoorwegviaduct in Warmond over naar wandelknooppunt 38 en volg de rode pijlen naar 37 en 39. Start voor de route van 10 km bijvoorbeeld op de parkeerplaats van Landgoed Rhijngeest aan de Endegeesterweg. Volg de beschrijving vanaf 6. Ga bij wandelknooppunt 38 in Warmond linksaf naar 09 en dan naar 03. Volg verder de beschrijving.

Openbaar vervoer

OV: buslijn 50 (Arriva) rijdt van station Leiden Centraal naar Warmond. Stap uit bij halte Sweilandstraat. Ga achter de bushalte de Lockhorstlaan in en linksaf de Jan Steenlaan in naar de startplaats. Eventueel kun je vanaf station Leiden Centraal naar de route wandelen (1,5 km). Kijk voor de details op 9292.nl.

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Locatie

Gemeentehaven 3, 2361 CM, Warmond

13 beoordelingen

Caaarooo

Afgelopen weekend liep ik de lus van 10 km en ik heb genoten van de tocht door het groen. Als je een indruk van de wandeling wilt krijgen en extra informatie over de achtergrond wilt weten, ga dan naar mijn blog https://caaarooo.nl/wandelen-en-varen-in-de-natuur-in-de-stad/

Michel van Pinxteren

De route beslaat te veel bladzijden om te printen. Niet goed voor het milieu en mijn geld. Reactie ZHL: op zhl.nl/over-onze-routes geven we tips hoe je de routes kunt uitprinten met zo min mogelijk inkt- en papiergebruik.

Willy

Wandeling 15 km gelopen op 20 maart 2021. Mooie wandeling. Hier en daar wel veel door bebouwing. Is langer dan aangegeven.Op zaterdag is er markt bij de haven. Gratis parkeren in de woonwijk rechts van de haven.

Thea

Vlak bij Leiden ligt zeker het een en ander aan groen. We zijn af en toe van de route afgeweken en hebben de bebouwing ingeruild voor meer groen.

Jose

Knooppunten regelmatig lastig te vinden. We vonden dat we erg veel over en langs de straat moesten lopen. Andere route in Warmond eerder gelopen veel mooier.

Bianca De Vogel

2x tikkie betaald maar route download niet en ook niks in mijn mail :-(

H. Korthof

Een nevelige maandagmiddag, heel stil en prachtige grijstinten langs de randen van het hout. Gelukkig waren de erg grote machines niet bezig in het Warmonderbos. Wel veel beschadigde paden die erg glibberig / modderig waren. In de Polder (Broek en Hennekespolder) was het erg uitkijken om niet uit te glijden in de bagger / graspaden onder water.

Wandeljaap

We hebben de onderste lus gelopen, die overigens langer is dan 10 km, maar zeker de moeite waard. Veel afwisseling: parken, buitenplaatsen, polder, stedelijk. We gebruikten de route in Google maps, dat is gemakkelijker te volgend dan de beschrijving of knooppunten, zeker omdat wij de route in tegengestelde richting liepen. Eind januari zagen we al bloeiende rododendrons.

Jerry van Rekom

Prachtige afwisselende wandeling. Paar saaie stukken, maar de mooi stukken vergoeden dat zeker. Aantal kilometers is wel 17 km wanneer je deze helemaal loopt. Tip: ga niet parkeren in Gemeentehaven te Warmond. Daar is het wel erg druk en vol.

Fred Schlosser

We zijn de route halverwege gestart en met enige moeite daar de route op kunnen pakken. Echter al snelnraakten we het spoor bijster, weer terug kunnen vinden, weer kwijt en niet meer teruggevonden. Weinig straatnamen ter orientering, aangegen rode bordjes wijzen geregeld 2 kanten op, vermeldde nummers van wandelroute waren niet te vinden. Zeer teleurstellend! De gelopen stukken en de omgeving waren wel mooi.

Meer beoordelingen

Louis

Wat een prachtige route, zeker in deze tijd van het jaar.

Niels Walgien

Leuke route, alleen is de route langer dan de 15 km die aangegeven staat.

Charlotte

Genoten van deze route! Heel afwisselend. Had eerder de kortere tocht in Warmond gewandeld. Ook een aanrader!

Vond je dit een leuke route?

Op je inzending is ons privacystatement van toepassing.

Ook interessant

Wandelroute 8,5 km
Warmond
29 beoordelingen
Wandelroute 6,5 / 16 km
Poortugaal
21 beoordelingen
Wandelroute 3 km
Rotterdam
17 beoordelingen