Wandelen door Stedelijk Hout Wandelen 5 - 10 - 15 km

Foto: Ingrid Bertens Foto: Ingrid Bertens

Deze wandelroute neemt je mee door de groene omgeving van Leiden. Je passeert landgoederen als Huys te Warmont, Oud Poelgeest, Endegeest en Rhijngeest, maar ook stadsparken, polders en een kerkruïne. Deze route loopt door Nationaal Park Hollandse Duinen.

De natuur is nooit ver weg. Ook stedelijke gebieden zitten vaak vol plukken groen waar je aangenaam kunt wandelen. Deze route neemt je mee langs de stadsrand van Leiden, waar landgoederen, wandelbossen, kastelen, natte polders en zelfs een romantische ruïne een groen lint vormen.

Routebeschrijving

De route gaat grotendeels via wandelknooppunten. Tussen de genummerde knooppunten staan gele bordjes met een rode pijl.

Wandel vanaf de VVV in Warmond naar de Dorpsstraat (hoek Meerrustlaan). Bij wandelknooppunt 39 rechtsaf naar 40.

1.

Volg tegenover Burg. Ketelaarstraat 2 rechts het pad naar Park Groot Leerust. Dit is een van de vele buitenplaatsen die rijke stedelingen vanaf de ‘gouden’ 17de eeuw lieten bouwen om in de zomer de drukte en de stank van de stad te ontvluchten. Het huis dateert van 1717 (achterhuis) en 1844 (voorhuis). Daarachter ligt een wandelpark in Engelse landschapsstijl met een theekoepel – een heerlijk plekje om van het weidse uitzicht over de Leede te genieten.

2.

Het park rond Huys te Warmont nodigt uit tot een romantisch ommetje. Alle tuintrends van de afgelopen eeuwen komen langs: chique eikenlanen, statige taxusbomen, een grasperk met de naam Droomweide en in het vroege voorjaar velden vol stinsenplanten. In het hart van dit alles: een 18de-eeuws kasteel met middeleeuwse wortels.

Ga na het park bij 40 linksaf naar 36, dan rechtsaf richting 34.

3.

Aan het einde van de statige laan doemt rechts landhuis Oostergeest De bouwstijl is typisch voor de 17de eeuw: sobere, strakke lijnen, zonder tierelantijnen. Dwaal ook even door de sfeervolle begraafplaats ernaast. De kerk brandde af tijdens het beleg van Leiden in 1573, resulterend in deze markante ruïne. Daar weer naast ligt verpleeghuis Mariënhaven-Mariëngaerde, een statig gebouw waar vroeger priesters werden opgeleid.

Wandel voor het verpleeghuis langs, dan bocht naar rechts en verderop over onverhard pad. Bij einde pad rechtdoor lang het hek en door het weiland (einde knooppuntmarkering). Aan de andere kant op het fietspad linksaf. Bij einde fietspad naar verkeerslichten en rechtsaf. Steek voorbij de spoorlijn de weg over, dan bij knooppunt 09 naar 03, 11 en 12 (let op: 250 m na 11 gaat de route linksaf). Bij 12 naar 89 (in het bos schuin links, hoofdpad volgen).

4.

Vanaf het einde van de ‘gouden’ 17de eeuw lieten rijke Leidenaren massaal buitenplaatsen inrichten aan de rand van de stad. Ook het Bos van Wijckerslooth was ooit een landgoed met een buitenhuis. In 1806 kreeg Jan David Zocher sr. de opdracht om van de strakke Franse tuin een romantisch landschapspark te maken. Later die eeuw zouden Zocher en zijn zonen een stevig stempel drukken op de Nederlandse tuinarchitectuur.

Ga na het bos linksaf en op de rotonde rechtdoor richting Curium. Bij knooppunt 89 rechtsaf (einde knooppuntmarkering). Langs het gemeentehuis, links langs het informatiebord en na 50 m linksaf. Bij informatiebord ZHL rechtsaf.

5.

Een sierlijk jugendstilgebouw markeert de entree tot landgoed Rhijngeest. Wat nu als gemeentehuis fungeert, werd begin 20ste eeuw gebouwd als een ‘Sanatorium voor Zenuwlijders’. Van de oorspronkelijk buitenplaats is alleen het koetshuis over. Het bospark oogt wat verwilderd, maar is juist daardoor rijk aan planten en dieren. Vooral in het voorjaar is het hier een feest van geuren en kleuren.

Volg het hoofdpad rechtdoor. Bij einde pad rechtsaf en op viersprong linksaf. Bij informatiebord ZHL rechtdoor, langs parkeerplaats.

6.

Achter de parkeerplaats doemt alweer een pronkkasteel op: Endegeest. Een bekende bewoner was de Franse filosoof René Descartes (1641-1643). Dat verklaart waarom zijn buste op de binnenplaats staat. Neem hier zeker een kijkje, al is het maar omdat het kasteel binnenkort in de verkoop gaat.

Ga bij 16 linksaf naar 90, dan rechtsaf naar 15 (ofwel 800m rechtdoor). Wandel door het park naar 14 en 13.

7.

Dwaalpaden, een hertenkamp, een theehuis, speelterreinen – de Leidse Hout is een klassiek stadspark. Dat geldt ook voor de ontstaansgeschiedenis. Een links raadslid bedacht het park in de jaren twintig van de vorige eeuw ‘ter verheffing van de arbeiders’. Vervolgens werd het als werkverschaffingsproject aangelegd. Het huidige bos is overigens van na die tijd: in de Hongerwinter (1944-1945) zijn bijna alle bomen én de muziektent opgestookt.

Steek bij 13 de drukke weg over naar IJsclub Oegstgeest (einde knooppuntmarkering). Vlak voor hek links over bruggetje, dan op landgoed rechtsaf. Ga achterlang het kasteel, dan links aanhouden.

8.

Je kunt niet over Oud-Poelgeest wandelen zonder de naam van Herman Boerhaave te noemen. Deze beroemde arts en botanicus kocht het kasteel in 1724 en maakte van de tuin een waar lusthof vol exotische planten en bomen. Veel is daarvan niet over, want ook hier kozen de kasteelheren in de 19de eeuw voor een wandelbos met slingerpaden. Ook het koetshuis en de frivole torentjes op het kasteel zijn van die tijd.

Verlaat het landgoed via de oprijlaan. Voorbij het toegangshek rechtsaf. Einde rechtsaf (Kwaaklaan). Einde linksaf langs water. Even verder via trappetje omhoog en rechtsaf over de brug. Onder aan de brug linksaf, rode pijlen van knooppuntmarkering weer oppakken (volg fietspad ruim 100 m, linksaf, na ruim 100 m links polder in en rechtsaf, langs molen).

9.

De Polders Poelgeest ogen als een schilderij. De molen is van 1789. Daarachter liggen twee natte polders met rietvelden en grote waterpartijen die in elk seizoen veel vogels trekken. Let op: het pad kan drassig worden én ligt vol met de mest van de schapen die het ‘maaiwerk’ verzorgen.

Ga bij 01 naar 38, 37 (bij Albert Heijn) en 39.

Nationaal Park Hollandse Duinen

Het Nationaal Park Hollandse Duinen wordt een gebied van 43 kilometer lang en 8,5 km breed. Met zo’n 200 km2 omvat het een aaneengesloten gebied van Hoek van Holland tot Langevelderslag. Met de oprichting van dit Nationaal Park zorgen we ervoor dat de natuur nog beter beschermd en behouden blijft. Lees hier meer over het Nationaal Park Hollandse Duinen.

Praktische info

Parkeren

Parkeren kan bij de parkeerplaats van Rondvaart Rederij van Hulst te Warmond richting het VVV kantoor.

Aangelijnd

Op de landgoederen honden aan de lijn, let op de bordjes.

Minder validen

Een deel van de route gaat over onverharde en halfverharde paden.

Horeca in de buurt

Het Wapen van Warmond, Dorpsstraat 90, 2361 BK Warmond, (071) 301 02 18.

Theehuis De Leidse Hout, Houtlaan 100, 2334 CL Leiden, (071) 515 34 76.

Café de Gouwe, Rhijngeesterstraatweg 31, 2342 AP Oegstgeest, (071) 517 47 58.

Brasserie Stationskoffiehuis, Herenweg 1, 2361 EA Warmond, (071) 301 22 52.

5 - 10 - 15 km

De route is 15 km en is te verkorten naar 5 km (met de lus door Warmond) of 10 km (met de lus door Leiden/Oegstgeest). 

Openbaar vervoer

Buslijn 50 (Arriva) rijdt van station Leiden Centraal naar Warmond. Eventueel kun je vanaf station Leiden Centraal naar de route wandelen (1,5 km).

Locatie

Gemeentehaven 3, 2361 CM, Warmond

1 beoordeling

Therese

Dag wandelaar, Helaas vonden wij deze wandeling geen aanrader. Met een gezelschap van vijf hebben wij een deel van de route gewandeld op een zondag in oktober. We waren van zin de hele route te pakken. Vanaf IJsclub Oegstgeest (13) liepen we richting Warmond en gingen toch maar halverwege (bij de kruising tussen 9 en 38) weer richting Oegstgeest. Het al afgelegde deel vonden we weinig bekoring en geen belofte meer geven, op vier korte stukjes na. We zijn voortijdig (bij 12) afgehaakt. De titel en de lead van deze route (waarop we de beslissing namen) roepen verkeerde verwachtingen op: Wandelen door stedelijk hout, langs goederen en stadsbossen, een groen lint van landgoederen, wandelbossen, et cetera. Dat groene lint is niet het geval. We liepen vooral in zelden mooi en veel te druk stedelijk gebied. Je moet constant bij de les blijven om de route goed te kunnen volgen (de wegwijzers zijn slecht te zien; de route is complex). De horeca is overvol, duur of gesloten. Op een plek na, zijn er geen goede plekken om te picknicken. Onderweg loop je veel bewoners tegen het lijf die hun hond uitlaten op het weinige groen in hun wijk (de wandelroute). Afgezien van Polders Poelgeest hoor je overal drukke provinciaalse wegen. Polders Poelgeest (een half uur hoogstens) met haar makke schapen, is ons als ontwapenend nagebleven.

Vond je dit een leuke route?

Op je inzending is ons privacystatement van toepassing.

Ook interessant

Wandelroute 16 km
Poortugaal
4 beoordelingen
Doe-route kinderen
Rockanje
1 beoordeling
Wandelen 8 km
Berkenwoude (Hoek van de weg)
3 beoordelingen