Ontdek het Griendmuseumpad

Marian Klerx / Shutterstock
Ruud Morijn / Shutterstock
Ruud Morijn / Shutterstock

De Biesbosch blijft betoverend mooi

Mirjam Boswachter

Een gevarieerde wandeling, waar natuur en geschiedenis hand in hand gaan. Een unieke ervaring voor iedereen!

Mirjam Boswachter

Wandelen door de natte natuur? Het kan lang niet overal, maar wel rond het Biesboschcentrum bij Dordrecht. Na een korte overtocht met een zonnepontje wacht een soort Biesbosch in het klein. Eerst dwaal je door een waterige jungle waar de natuur haar gang mag gaan. Daarna maak je kennis met het leven van de griendwerkers, die hier tot enkele decennia geleden de takken van de wilgenbomen oogstten. Je passeert twee keten waarin ze kookten en sliepen. Leerzaam én avontuurlijk!


Praktische info

Parkeren

Je kunt gratis parkeren vlak bij het Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53, 3313 LP Dordrecht.

Openbaar vervoer

Buslijn 4 rijdt vanaf Centraal Station Dordrecht tot aan de bushalte Grevelingenweg, halverwege de Baanhoekweg. Hier staan deelfietsen waarmee je het laatste stuk kunt afleggen. Of je neemt vanaf Centraal Station Dordrecht een OV-fiets en fietst 8,5 km naar de startplaats. Zie 9292.nl voor meer informatie.

Wandelen

Het Griendmuseumpad gaat over onverharde paden door de griendwildernis ten zuiden van het Biesboschcentrum Dordrecht. De route wijst zich vanzelf. Eventueel kun je de route inkorten tot 1,5 km. Bij nat weer trek je het best waterdichte schoenen aan.

In het bezoekerscentrum kun je voor € 2,50 een wandelgidsje kopen met daarin zeven wandelroutes, waaronder het Griendmuseumpad.

Ongeschikt voor rolstoelen

Het Griendmuseumpad gaat over onverharde paden en is niet geschikt voor rolstoelen.

Honden welkom

In een groot deel van de Biesbosch mag de hond aangelijnd mee. Dat geldt ook voor het Griendmuseumpad. Alle informatie vind je in de folder Wandelen met de hond.

Horeca in de buurt

Voor een drankje en wat kleine gerechten kun je bij het bezoekerscentrum terecht in het Biesboschcafé. Langs de route zelf is geen horeca, dus neem eventueel zelf iets te eten of te drinken mee.

Vogels kijken

In net natte gebied kom je een keur aan vogels tegen, van aalscholver tot ijsvogel, blauwborst, grote bonte specht, bosuil, buizerd, havik en sperwer. Je maakt zelfs kans op bevers – of in elk geval beversporen.

Bijzonderheden

Voor kinderen is er langs het Griendmuseumpad een speurtocht uitgezet (€ 1). Voor of na de wandeling kun je in het bezoekerscentrum de tentoonstelling bekijken. Verder is er een uitdagend klimbos en kun je in het zomerseizoen fluisterboten, roeiboten en kano’s huren.

Veerdienst

De wandelroute begint met een korte oversteek met een zonnepont. De pont vaart van april tot en met oktober dagelijks twee keer per uur. De eerste afvaart is om 9.15 uur vanaf het Biesboschcentrum Dordrecht, de laatste pont vertrekt om 16.45 uur vanaf het Griendmuseumpad. Een retourtje kost 2 euro per persoon. Kaartjes zijn verkrijgbaar bij het botenhuis naast het Biesboschcentrum.

Beheerder

Voor vragen en opmerkingen over de route kun je terecht bij het Biesboschcentrum Dordrecht.


Locatie

Biesboschcentrum Dordrecht, Baanhoekweg 53, 3313 LP Dordrecht

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Ontdek het Griendmuseumpad

Wandelroute 5 km

Download de route
 • Zomerblad

  Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste zomertips verzameld. Omdat we 90 jaar bestaan, delen we 90 tips om de natuur te beleven. Vraag ons blad nu gratis aan en maak er een zinderende…

  Lees verder

  Lees verder
 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Ook zo’n zin om op pad te gaan? Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder