Laurence Delderfield

Welkom op twee verborgen eilanden

Het avontuur wacht op twee eilanden in de Nieuwe Maas. Neem zeker laarzen mee naar het verwilderde Stormpoldervloedbos, waar het rivierwater twee keer per dag binnenstroomt – een verborgen stukje jungle tussen de voorposten van de Rotterdamse haven. Het eiland De Zaag ligt net wat hoger en droger. Hier struin je over ruige graslanden en langs geulen die vol- en leegstromen op het ritme van eb en vloed. En altijd weer zijn er de weidse rivierpanorama’s. Een route vol verrassingen!


Enkele hoogtepunten

 • Groote Zaag 
 • Geulen
 • Beverbrug
 • Kleine Zaag
 • Balkengat
 • Gedenkplaat
 • Stormpoldervloedbos

Praktische info

Let op je schoeisel en houd rekening met het getij

De paden in het Stormpoldervloedbos kunnen drassig worden tijdens de vloed, dus laarzen zijn noodzakelijk. Kijk van tevoren op https://waterinfo.rws.nl en zoek op ‘Krimpen aan de Lek’.

Het eiland De Zaag ligt net wat hoger en droger.

Over de route

De hoofdroute (11,5 km) verbindt beide eilanden. Je kunt ook alleen een wandelrondje Stormpoldervloedbos (ruim 1 km) of De Zaag (5 km) doen.

Tip! Beide rondjes zijn ook eenvoudig met de fiets te combineren. Volg dan de Lekdijk/Noord.

Deze route hebben we in de zomer van 2023 opnieuw uitgegeven en deze keer volledig in eigen beheer. Eerder was deze wandeling bekend onder de naam Blauwborstroute. Nu gebruiken we de naam Spindotteroute. Dit is een verwijzing naar de prachtig gele bloemen die in het voorjaar uitbundig bloeien in deze zoetwatergetijdengebieden.

Parkeren

 • Voor de hoofdroute: Parkeerterrein Natuurgebied De Zaag. Volg vanaf de Industrieweg in Krimpen a/d IJssel de Lekdijk/Noord. Ga voorbij huisnr. 37 rechtsaf naar Natuurgebied De Zaag. Ga na de brug linksaf.
 • Voor alleen een rondje Stormpoldervloedbos: Aan het eind van de Van der Giessenweg in Krimpen a/d IJssel is een parkeerplaats. Via een trapje wandel je het gebied in.

Openbaar vervoer

 • Voor de hoofdroute: Buslijn 194 rijdt van metrostation Rotterdam Capelsebrug naar halte Zaag in Krimpen a/d Lek. Wandel 150 m terug over de dijk en ga linksaf naar De Zaag. Bekijk het OV9292 reisadvies.
 • Voor alleen een rondje Stormpoldervloedbos: Stadsbus 96 (RET), Bushalte van der Giessenweg, Krimpen aan den IJssel. Bekijk het OV9292 reisadvies.

Honden aangelijnd

 • In het Stormpoldervloedbos moeten honden aan de lijn, in het broedseizoen zijn honden hier niet toegestaan.
 • Op de Groote Zaag moeten honden in het broedseizoen (1 maart-15 juli) aan de lijn, daarbuiten mogen ze los.
 • Op de Kleine Zaag mogen honden het hele jaar los.

Ongeschikt voor rolstoelen

Vanwege de hekken en onverharde paden is de route niet geschikt voor rolstoelen en kinderwagens.

Horeca in de buurt

Restaurant De Proefstand op eiland De Zaag richt zich op verfijnd dineren, maar is op zaterdag en zondag ook geopend voor een lunch. Even voorbij het Stormpoldervloedbos zit Lunchroom Leuk!


Locatie

Natuurgebied De Zaag: Industrieweg 2b, 2921 LB, Krimpen aan den IJssel


1 Beoordeling 4 sterren
4.0 / 5

4 sterren

Zondag 2 juli deze route gelopen. Toen heette de route nog "Blauwborstroute" ! Afwisseling tussen industrie, stukje lopen langs drukke dijk en de natuurgebieden/grienden aan de Nieuwe Maas. Veel mooie uitzichten en leuke wandeling.

Vond je dit een leuke route?

Beoordeling

Praktische Info

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Spindotterroute

Wandelroute 11,5 km

 • Meer duingraslanden in drukke Randstad 

  Woekerende bramen, vergrassing van de duinen, een veelheid aan struiken: ook in onze gebieden hebben we last van de stikstofdepositie. Projectleider Quincy de Bruijn vertelt welke maatregelen we daartegen treffen in onze duingebieden ten zuiden…

  Lees verder

  Lees verder
 • Meer ademruimte voor mens en natuur

  Door het uitbreiden van woonwijken, wegen en bruggen voelt het alsof we haast geen ademruimte meer hebben. Met uw steun willen we kwetsbare natuur beschermen en ons landschap op een positieve manier ontwikkelen. Helpt u mee?

  Lees verder

  Lees verder
 • Strook vol leven

  Om de schoonheid te snappen van de Elfenbaan, een langgerekt natuurgebied tussen Zoeterwoude en Bodegraven, moet je het verhaal erachter kennen. Of iets heel bijzonders meemaken. Dat laatste gebeurde, toen we op pad gingen met…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder