Westlands mooiste Fietsen 48 km

Foto: Harry van Reeken (RWS) Foto: Harry van Reeken (RWS)

Het is heerlijk fietsen in Nationaal Park Hollandse Duinen. Je volgt de kustlijn van Kijkduin naar Hoek van Holland – de zee is nooit ver weg. Langs de Nieuwe Waterweg begeleiden machtige zeeschepen je dan naar het dromerige Staelduinse Bos. Fascinerend is de glazen wereld van het Westland, die je terugbrengt naar de groene longen van Den Haag. Als toetje fungeert het bijzondere Landgoed Ockenburgh. Of daarna toch nog even naar zee om af te koelen?

Foto: Harry van Reeken (RWS) Foto: Harry van Reeken (RWS)

Praktische info

Locatie

Parkeerplaats langs de Machiel Vrijenhoeklaan, Kijkduin

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Routekaart met hoogtepunten

1. Zandmotor
2. Ter Heijde
3. Hoek
4. Staelduinse Bos
5. Oranjeplassen
6. Zeven Gaten
7. Westlands museum
8. Druiven
9. Groene buffer
10. Landgoed Ockenburgh

In de routebeschrijving zelf vind je meer informatie over deze punten. Met mooie natuurbeelden en -geluiden hebben we de route echt wat extra's gegeven.

Tip: In de serie Fiets eropuit: heerlijk uitwaaien achter de duinen bieden we nog meer knooppunt routes aan, die iedere fietser gratis kan downloaden!

Meer weten over deze route?

Download de volledige beschrijving via de download-knop. We wensen je alvast veel plezier!

Praktische info

Parkeren

Auto: volg in Den Haag de N211 en dan de S200/Lozerlaan richting Kijkduin, ga bij de laatste verkeerslichten linksaf. Er is voldoende parkeergelegenheid (behalve op stranddagen).

Parkeerplaats langs de Machiel Vrijenhoeklaan, achter de duinen van Kijkduin.

Horeca in de buurt

Op Landgoed Ockenburgh vind je achter het landhuis Brasserie OCK.

Ben je Beschermer van het Zuid-Hollands Landschap? Klik hier om te ontdekken welk voordeel deze horecagelegenheid te bieden heeft.

Verder is er onderweg horeca op het strand bij Ter Heijde, in Hoek van Holland, bij Wollebrand (vanaf t richting y) en in de groenstrook ten zuiden van Den Haag.

Wandelen

Bij verschillende natuurgebieden kun je de fiets neerzetten en een (korte) wandelroute volgen. We geven een aantal tips in de routebeschrijving.

48 km

De route loopt helemaal rond en gaat langs deze fietsknooppunten:
(Start) 3 - 66 - 9 - 51 - 21 - 94 - 22 - 19 - 18 - 23 - 28 - 36 - 35 - 30 - 31 - 32 - 27 - 15 - 14 - 70 - 13 - 7 - 2 - 20 - 3 (Einde)

Vogels kijken

Zet onze Vogelzoekkaart op je mobiele telefoon. Hiermee leer je 24 vogelsoorten herkennen die in de zoetwaterdelta voorkomen.

Bijzonderheden

Niet ver van de startplaats zijn fietsen te huur bij Orie Rijwielen, Loosduinse Hoofdstraat 679, 2552 AG Den Haag

Stap eens af bij het Westlands Museum (Middelbroekweg 154, 2675 KL, Honselersdijk) en ontdek de geschiedenis van de tuinbouw.

Of neem een kijkje bij Bezoekerscentrum d'Oude Koestal (Peppellaan 4, 2691 NG, 's-Gravenzande, 0174 - 41 73 51) gelegen in het Staelduinse Bos.

De route is ook geschikt voor op je mobiel!
Klik hier voor meer uitleg

Locatie

Parkeerplaats langs de Machiel Vrijenhoeklaan, Kijkduin

4 beoordelingen

F.

Hele toffe route! Wij hebben hem in de tegenovergestelde richting gefietst, zodat we de route konden afsluiten langs het strand. Eenmaal in Ter Heijde kwamen we een heel leuk surfcafé tegen, Dreams Surfcafé, waar we genoten hebben van een kopje koffie met de huisgemaakte appeltaart en een lekker stuk brownie. Vanaf Ter Heijde is het nog een heerlijk stuk terug naar Den Haag dus dit was de perfecte afsluiter. Erg genoten van deze tocht, zeker een aanrader!

Wil Janssen-Kerkhof

Wij zijn gestart in Maassluis. Op de route richting naar kwintsheul, verschillende keren verkeerd gereden, door wegomleging en onbekende wegen. Schitterende vergezichten op zee en stille stukken in het Westland. De route van ons was hierdoor 61 km .

G. van 't Wout

Wij fietsten met mooi weer en weinig wind. We reden hem tegengesteld. Start in het Staelduinse bos bij Bezoekerscentrum d'Oude Koestal (Parkeren auto) adres: Peppellaan 4, 2691 NG, 's-Gravenzande, tussen knooppunt 23 en 18. Dit, omdat we uit Spijkenisse komen en eerst naar Hoek van Holland wilden. De blik op het water en de nieuwe Maasvlakte was mooi, interessant en indrukwekkend. Het rondje HvH was vreemd, verwarrende route, meerdere keren langs zelfde punten, alleen tegengesteld, (route klopte wel) Daarna, vanaf punt 21was de route vooral door natuur, meer onze smaak. Langs de kust, langs en door duinen, onderweg de mogelijkheid even een strandwandeling te maken, en te picknicken. (corona tijd: alles dicht, dus we hadden alles bij ons.) Natuur blijft tot tot net onder Den Haag nr 3. Daarna gingen wij weer zuidelijk via 20, 2 en 7. je komt dan door mooie parken, oa. Landgoed Ockendael, met veel waterpartijen. Daarna rijd je meer in open gebied met veel kassen, vooral achterkanten lijkt het soms en veel grote wegen die telkens kruisen. Wij zijn na punt 15 a=fgebogen naar het Staelduinse Bos, onze start omdat we inmiddels al veel km opde teller hadden. De route zelf geeft aan 47 km te zijn, maar dat klopt niet. Ondanks dat wij een stuk hebben afgesneden kwamen wij al op 51 km uit zonder onderweg fout gereden te zijn. Een enkel uitstapje in een dorp of stadje, maar dat waren hooguit 5 km extra. Maar het was een sportieve dag en het weer en de eerste helft maakten veel goed.

Steve

Jammer dat de route kaart niet te vergoten is met daarbij de knooppunten. Dit kan echt veel beter en duidelijker! Reactie ZHL: Om de kaart volledig te kunnen bekijken, moet u de route aanvragen door op download te klikken.

Vond je dit een leuke route?

Op je inzending is ons privacystatement van toepassing.

Ook interessant

Fietsroute 43
Lisse
6 beoordelingen
Fietsroute 31 km
Den Haag
4 beoordelingen
Fietsroute 48 / 23 km
Rockanje
0 beoordelingen