Column: Tijd voor het oranjetipje

Headerfoto: Herman van der Knaap Headerfoto: Herman van der Knaap
  • Nieuws
  • Column: Tijd voor het oranjetipje
vrijdag 1 mei 2020

Mirjam Eikelenboom is boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Regelmatig laat een van onze boswachters op onze website zijn of haar licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.

Headerfoto: Herman van der Knaap Headerfoto: Herman van der Knaap

Foto's bij de tekst: Joop Clarijs

Het oranjetipje en de pinksterbloem, ze horen bij elkaar. Net als Bert en Ernie, yin en yang en Van Kooten en De Bie. Dus toen ik deze week op mijn knieën een pinksterbloem bewonderde, keek ik al uit naar een ontmoeting met de mooie vlinder. En inderdaad, toen de dag door de zon was opgewarmd vloog hij langs.

Oranjetipje op pinksterbloem

Druk fladderend mannetje

Het was onmiskenbaar een oranjetipje, met zijn helderwitte vleugels en feloranje vleugelpunten. Een mannetje dat fladderde alsof zijn leven ervan af hing. Ergens snapte ik dat fladderen wel: maandenlang had hij in zijn eentje als pop aan een tak of stengel gehangen en nu mocht hij dan eindelijk als vlinder zijn schoonheid aan de vrouwtjes tentoonspreiden. De vrouwtjes zijn wat minder uitbundig, in wit gekleed zonder de kenmerkende oranje punten. Nu het paringstijd is achtervolgen mannetjes zo ongeveer alles wat wit is. Zodra een vrouwelijk oranjetipje langs fladdert, maakt hij haar het hof.

Moederinstinct

En misschien is het oranjetipje niet zo eenkennig als ik eerder deed voorkomen. Look-zonder-look en een enkele andere kruisbloemigen mogen ook aanschuiven in het rijtje waardplanten waar deze bijzonder mooie vlinder haar eitje op afzet. Dat afzetten komt nogal nauw. Bij voorkeur op een flinke bloem met veel bloemhoofdjes die over anderhalve week in bloei staan. Zo lang duurt het voordat het eitje uitkomt en er dus voldoende voedsel is voor de rups. Ik vind het een prachtig instinct van moeder oranjetipje!

Prachtige metamorfose

Vanaf juni verpopt deze rups dan alweer om te moeten wachten tot volgend voorjaar. En terwijl dieren langs sjokken, herfststormen om hem heen razen en koning winter misschien wel een pak sneeuw brengt, vindt in de cocon een prachtige metamorfose plaats. Er verschijnt in het voorjaar een schitterende vlinder, op zoek naar vrouwtjes en pinksterbloemen.

Nu is het moment! Oranjetipje op paarse dovenetel

Het mooie vlindertje vliegt slechts twee maanden per jaar, in april en mei. Nu is het moment om het oranjetipje buiten zelf te zien!
Lees nog meer columns