Fiets langs knooppunten

Onze boswachters hebben een grote ronde uitgestippeld langs de mooiste natuurgebieden. Met overnachtingtips, avontuurlijke activiteiten en zwemwater om even af te koelen. De complete route bedraagt 449 kilometer. We hebben de route in 9 etappes verdeeld, zodat je er een meerdaagse fietsvakantie van kunt maken. Download de route en ga op pad!

 • 449 km lang

 • 9 etappes

 • 60+ natuurgebieden

 • 3 kortere rondjes

De 9 etappes van de Grote Ronde

We hebben de route in etappes verdeeld, zodat je er een meerdaagse fietsvakantie van kunt maken. Onderweg kom je langs 60+ natuurgebieden en andere interessante plekken, zoals musea, zwemwater en terrasjes om te ontspannen. Wie alle etappes aflegt, die verdient een eervolle vermelding!

Download de route

Bekijk de Grote Ronde van Zuid-Holland in je favoriete formaat en spring op de fiets!

Goed om te weten

We helpen je graag op weg met wat praktische tips, zodat je alle informatie optimaal kunt benutten. Neem je mobiel mee in een houder, schrijf de nummertjes op een briefje of print ze uit, en je bent klaar voor vertrek.

Een fietstocht maken met behulp van knooppunten is een handige en leuke manier om een route te volgen of er zelf een te maken. Hoe het precies werkt wordt in dit filmpje uitgelegd van Nederland Fietsland.

Een papieren kaart is fijn om bij de hand te hebben, maar zeker niet noodzakelijk. Je kunt onze fietsronde eenvoudig op je telefoon zetten en naar wens aanpassen.

Sporadisch komt het voor dat een fietsknooppunt bordje verdwenen is. Het Zuid-Hollands Landschap is niet de beheerder van het fietsknooppuntennetwerk en kan geen bordjes terugplaatsen. Je kunt het ontbrekende knooppunt doorgeven aan Meldpunt routes. Alvast bedankt voor de moeite!

Een GPX-bestand bestaat uit een lijst van coördinaten en is bedoeld om de route op je telefoon te kunnen volgen terwijl je wandelt of fietst. Je beweegt je dan voort van punt naar punt. Om deze lijst met coördinaten om te zetten in een aaneengesloten routelijn (ook wel track geheten), heb je een app nodig op je telefoon. Ook moet je de GPS functie hebben ingeschakeld om te kunnen zien waar je bent.

Er zijn heel veel verschillende apps, zowel betaald als gratis, te vinden in de App Store en Google Play Store.

Werkwijze

 • 1. Installeer de app op je telefoon
 • 2. Download het GPX-bestand hierboven
 • 3. Selecteer de app waarmee je het bestand wilt openen
 • 4. Importeer de route in de app
 • 5. Je kunt er nu op uit om te gaan wandelen of fietsen

De app die we aanraden voor het volgen van onze route is: Fietsknooppunt (NodeMapp). Je kunt de app twee weken lang gratis uitproberen. Als je van alle functies gebruik wilt maken, dan moet je je ook even registreren.

Een handige functie is dat je een lijst van knooppunten kunt importeren om er direct een route van te laten maken. En met de navigatiemodus zie je precies waar je bent en word je live langs de route geleid.

We hebben de Grote Ronde al voor je geĂŻmporteerd en in etappes verdeeld. Ook de drie kortere rondjes staan klaar in deze app. Even doorklikken en je kunt gelijk op pad!

Over het Zuid-Hollands Landschap

Heb je genoten van deze fietstocht en de natuur die wij beheren? Deze grote ronde laat goed zien hoe waardevol die groene parels zijn, voor planten, dieren en ons eigen welzijn.

Zuid-Holland heeft het minste natuur van alle provincies. Daarom proberen we de natuur in stand te houden en uit te breiden. Dat kunnen we niet alleen. Steun ons met een gift en geniet van al het moois dichtbij!

Doneer nu

Maarten Breedveld Zuid-Hollands Landschap

“

Het zal je verbazen hoe mooi onze provincie nog is als je een stukje gefietst hebt. Deze grote ronde neemt je mee langs prachtige dorpjes, oer-Hollandse polders, statige landgoederen en groene oevers. En dankzij de fietsknooppunten pas je de route eenvoudig aan naar je eigen wensen. Een aanrader voor iedere fietser!

”

Maarten Breedveld Zuid-Hollands Landschap

 • Kraak de zomerquiz

  Het broedseizoen is voorbij. Waar vliegen onze grutto's heen om te overwinteren? Saoedi-Arabië, Suriname of Senegal? Speel de hele quiz en maak kans op twee vrijkaartjes voor een van onze excursies!

  Lees verder

  Lees verder
 • Dit zijn wij

  We weten niet wat de toekomst brengt, maar we hebben de natuur nodig. Om te ademen, te spelen of tot rust te komen. De natuur is het fundament van ons bestaan en van vele planten…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder