Wandelen in Zuid-Holland

Wij verwelkomen u graag in onze gebieden en delen daarom onze favoriete wandelroutes in Zuid-Holland met u. Veel wandelplezier! Op deze pagina kunt u al onze wandelroutes bekijken en de best passende voor u uitkiezen.

Over de routes

Onze mooie provincie kent nog veel meer mogelijkheden om te wandelen

Maak de vorming van de duinen mee!

Het Spanjaards Duin ligt in het Nationaal Park Hollandse Duinen en is een bijzondere plek. Dankzij de wind wordt het duingebied hier continu opnieuw gevormd, een fraai gezicht! Ook de komende tien tot vijftien jaar is dit nog een zeer dynamisch gebied. Zand wordt door de wind weggeblazen, en vormt een stuk verderop weer nieuw duin. De waterstand verandert en verschillende planten en dieren vestigen zich in het gebied. Wilt u zien hoe de natuur haar werk doet? Dan is deze plek ideaal voor een wandeling!

Grote verscheidenheid

Het diverse karakter van de provincie maakt alle wandelroutes uniek. Voor elke wandelaar is er een passende route in de provincie. U kunt wandelen door stad, mooie duingebieden en groene bossen. De steden Den Haag, Delft, Rotterdam en Leiden zijn elk zeer verschillend en hebben een mooi groen landschap in de nabije omgeving.

Wandelen langs oorlogssporen

Ook in het Nationaal Park Hollandse Duinen bevindt zich het Verdedigingspark, in Hoek van Holland. Verschillende restanten uit de Tweede Wereldoorlog zijn hier te vinden en maken deze wandelroute ook zo speciaal. Deze route behoort zelfs tot de mooiste winterwandelingen van het Zuid-Hollands Landschap. Langs de route zijn een flink aantal bunkers en zelfs een fort te vinden. Na het wandelen toe aan iets lekkers? De vele strandpaviljoens in Hoek van Holland heten u graag welkom voor een drankje en een hapje!

 • Bezoek de Bunkerdag

  Duik in het verleden en onder de grond bij het Vinetaduin. Normaal zijn deze betonnen kolossen gesloten voor publiek, maar nu zijn ze voor één dag geopend. Een unieke kans!

  Lees verder

  Lees verder
 • Vroege Vogels in de Krimpenerwaard

  Afgelopen weekend stond Vroege Vogels in het teken van de Krimpenerwaard. Een regio die onze beheerders als hun broekzak kennen. Kijk de uitzending nu terug en geniet van alle natuurbeelden.

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke lenterondjes

  De lente is een ideale tijd voor een stevige wandeling. Om je op weg te helpen in de natuur, hebben onze boswachters de vijf mooiste lenterondjes op een rij gezet.

  Lees verder

  Lees verder
 • Speel de Kuiken Quiz

  Herken jij alle (jonge) vogels? Test je natuurkennis in 10 donzige vogelvragen en daag je familie en vrienden uit. Eitje toch? ;-) Na afloop ontvang je de juiste antwoorden. 🐣

  Lees verder

  Lees verder