De Zaag en Stormpoldervloedbos In de Nieuwe Maas

Foto: Rolf van Beek Foto: Rolf van Beek

In de Nieuwe Maas vind je een bijzonder eiland vol spannende natuur. Deze verborgen parel heet De Zaag.

Het riviereiland De Zaag en het Stormpoldervloedbos worden doorsneden door geulen die vol en leegstromen op het ritme van eb en vloed. Het verschil tussen hoog en laag water is dagelijks meer dan 120 cm! De twee buitendijkse natuurgebieden zijn zeldzame oases in een verder zwaar geïndustrialiseerd landschap. Overal om je heen zie je de voorposten van de Rotterdamse haven: scheepswerven, bruggen en hoge kranen. Tegelijk is het hier zo stil dat je alleen maar vogeltjes hoort. Je bent in buitendijks gebied, dus let op het getij. Bij extreem hoog water stroomt dit onder.

De Zaag

De Zaag (37 ha) in Krimpen aan de Lek is vernoemd naar de houtzagerij die vroeger op het eiland stond. Om de kwaliteit van de natuur te verbeteren, heeft het Zuid-Hollands Landschap het eiland een flinke opknapbeurt gegeven. Dat gebeurde in samenwerking met Rijkswaterstaat, de provincie en de gemeente. Geulen zijn uitgediept waardoor de werking van eb en vloed op het eiland nu sterker is; de waterkwaliteit is verbeterd; voor wandelaars zijn extra bruggetjes aangelegd; er staat een vogelkijkscherm. Ook bleek bodemsanering nodig vanwege de bedrijven die vroeger op het eiland waren gevestigd. Verder zorgden betrokken vrijwilligers dat het zwerfvuil uit de rivier werd – en in de toekomst wordt – opgeruimd.

Beverbrug

In het gebied is een bijzonder uitkijkpunt te vinden: de veertien meter hoge Beverbrug, ontworpen door Ruud Reutelingsperger van kunstenaarscollectief Observatorium. De Beverbrug, een constructie van stalen buizen, is geïnspireerd op beverburchten. Vanaf de brug heb je een panoramisch zicht over De Zaag, Rotterdam, de haven en de rivier. Ook is de ingang van het gebied opgeknapt.

Toegang tot de Zaag

In 2018 is er een smalle toegangspoort geplaatst bij de ingang van het natuurgebied. Daar krijgen we regelmatig vragen over, wat we goed snappen. Graag maken we onze natuurgebieden zo toegankelijk mogelijk, zonder hekken. Bij natuurgebied de Zaag was het echter nodig om de natuur te beschermen. In het verleden werd het gebied gebruikt door motorcrossers en als de plek om het eindexamen te vieren. Dit zorgde voor veel verstoring van de toch al kwetsbare natuur, vandaar dat Stichting Het Zuid-Hollands Landschap de toegangspoort heeft geplaatst.

Stormpoldervloedbos

Het Stormpoldervloedbos (9 ha) in Krimpen aan den IJssel is net zo markant als zijn naam. Kan in dit industrielandschap natuur bestaan? Wie de dijk afloopt weet het antwoord. Een decor van kreken, rietkragen, spindotters maskeren het zicht op de industrie die je alleen af en toe nog uit hoort komen boven het binnenruisen van de vloed. IJsvogels zijn hier geen onbekende verschijning en de bever is nabij. Het is geen groot vloedbos, maar een mooie bestemming voor een aangenaam rondje natte natuur. Het water kolkt onder je voeten door als je het gebied betreedt en bij extreem weer en springtij (vooral ’s winters)moet je opletten, het hele bos kan samen met de paden onder water komen te staan. Dit is wat je noemt natte natuur.

Voor beide gebieden geldt: laarzen zijn lekker, wandelschoenen een must en check het getij voorafgaand aan je bezoek!

Praktische info

Parkeren

De Zaag: Parkeerplaats net na het bruggetje bij de ingang van De Zaag, Krimpen a/d Lek
Stormpoldervloedbos: langs de Van der Giessenweg.

Toegestaan

Honden zijn vrij toegestaan. Let op! Er zijn plekken waar de hond aangelijnd moet zijn, lijn de hond op tijd weer aan!

Ongeschikt

Dit gebied is helaas niet geschikt voor mindervaliden.

Horeca in de buurt

Aan de surfplas in Krimpen aan de Lek is een nieuw restaurant gevestigd: Noosa Waterfront.

In het dorp Krimpen aan de Lek zit aan de Dorpsstraat restaurant Het Koetshuis.

In Krimpen a/d IJssel kun je terecht bij restaurant Pannenkoe.

Wandelen

Heerlijk wandelen op onverharde (soms modderige) paden. Ruig terrein, directe beleving van eb en vloed. Wandeltip: www.zhl.nl/blauwborstroute

Openbaar Vervoer

Bus 194 Arriva, fietsvervoer mogelijk, halte De Zaag, Krimpen aan de Lek. Stadsbus 96 (RET) naar de Stormpolder, Bushalte van der Giessenweg, Krimpen aan den IJssel. Plan je reis op 9292.nl.

Leuk voor kids

Er zijn leuke strandjes op De Zaag, let op: gevaarlijk water! In beide gebieden beleef je eb en vloed van dichtbij.

Let op: kinderwagens kunnen niet door het toegangshek van de Zaag heen. Alleen als deze ingeklapt kunnen worden. Houd hier rekening mee.

Fietsen

Er kan in deze terreinen niet gefietst worden.

Uitzichtpunt

Om je heen doorkijkjes op zeldzame getijdennatuur. Langs de Lek en de Nieuwe Waterweg zie je hoe gewoond en gewerkt wordt op en aan het water. Er liggen woonboten, er vaart van alles voorbij. Er zijn steigers, bruggen en hoge kranen. Overal wordt gewerkt in scheepswerven en water-industrie. M.i.v. 2017 kun je vanaf de uitkijktoren op De Zaag het hele gebied overzien.

Vogels kijken

IJsvogels, groene en bonte spechten, verschillende ganzen en eendensoorten, roofvogels, op De Zaag ook moerasvogels als blauwborst en cetti’s zanger.

Tip! Zet onze Vogelzoekkaart op je mobiel, waarmee je 24 vogelsoorten leert herkennen die in de zoetwater delta voorkomen.

Toegankelijk

Dit gebied is het hele jaar toegankelijk.

Laarzen

De paden kunnen drassig worden tijdens de vloed, dus laarzen zijn noodzakelijk. Kijk van tevoren op https://waterinfo.rws.nl en zoek op ‘Krimpen aan de Lek’.

Locatie

De Zaag, Krimpen aan de Lek

Routes in dit gebied

Wandelen 13 km
Krimpen aan den IJssel
8 beoordelingen

Activiteiten in dit gebied