Eendenkooi Bakkerswaal Lekkerkerk

Foto: Idde Lammers - staleenden in vangpijp Foto: Idde Lammers

De grootste, nog gebruikte eendenkooi van ons land. In de winter bivakkeren hier allerlei eendensoorten. In de zomer is het een walhalla voor liefhebbers van zang- en bosvogels, kleine zoogdieren en bijzondere plantensoorten. De eendenkooi wordt nog steeds gebruikt voor het ringen en onderzoek aan eenden. Vanuit cultuurhistorisch oogpunt wordt 500 jaar authentieke kooigeschiedenis nauwgezet levend gehouden.

Wil je een bijzondere ervaring? Geef je dan van te voren op bij een van de zomerse excursies. De Bakkerswaal mag je alleen in onder begeleiding van een gids. Geen tijd of zin in een excursie? Aan de voet van de Lekdijk staat een vogelkijkscherm met een weids uitzicht over de kooiplas. Parkeren kun je bij de kooikerswoning onder aan de dijk. 

De Bakkerswaal is eeuwenoude plas. Hij ontstond als doorbraakwiel tijdens de Sint Elizabethsvloed in 1421 (toen ook de Biesbosch ontstond). Zeven jaar lang lukte het onze voorouders niet om de dijk te dichten. Eb en vloed schuurden een diepe put uit: de Bakkerswaal. Nog steeds is hij tientallen meters diep. Om de plas heen ligt een dicht bos waarachter de eenden zich veilig en beschut voelen. Omdat dit gebied al tientallen jaren wordt beschermd, vind je hier veel zeldzame planten zoals vogelmelk en koekoeksbloemen. Het krioelt er van de vogels, van boomkruiper, zwartkop, groene en bonte specht tot de ijsvogel. 

Uiteraard vind je hier allerlei eendensoorten die uit verre streken komen, van Siberië tot Baskenland. ’s Winters overwinteren ze hier in duizendtallen. ’s Zomers is het minder druk met eenden en komen de blijvers hier tot broeden, bijvoorbeeld in de vele broedkorven die de kooiker zelf heeft gemaakt en aangebracht.

Veel bos rond de plas is tijdens de strenge winter aan het einde van de Tweede Wereldoorlog voor brandhout gekapt. Ook stierven er heel wat bomen door de agressieve uitwerpselen van de aalscholverkolonie die hier tientallen jaren geleden heeft gebroed. Toch staan er ook nog bomen rond de plas die honderden jaren oud zijn. Van essen werden bezem- en hamerstelen gemaakt. Van wilgentakken werden schermen en manden gevlochten. Het niet toegankelijke buitendijkse rietgors leverde riet voor de matten in de kooi en voor boerderijdaken in de polder. 

Bij de entree van de Bakkerswaal is een klein bezoekerscentrum gevestigd dat alleen open is bij georganiseerd bezoek aan het reservaat. Meld je dus vooraf aan voor een groepsexcursie. In het bezoekerscentrum vind je opgezette dieren die hier leven en kom je meer te weten over het harde maar boeiende kooikersvak. Wat is het mysterie van het kooikershondje? Daarna ga je met een gids het gebied in. Die laat je kennismaken met de grote verscheidenheid aan planten en dieren. Intussen geniet je van de stilte en schoonheid van het reservaat. Hier en daar kijk je uit over het ongerepte veenweidenlandschap achter de Bakkerswaal. 

Ten noorden van de Bakkerswaal loopt een vrij toegankelijk wandelpad. Het stuk naast de Bakkerswaal is verhard (fiets/wandelpad). Vanaf Tiendweg-West, die je kruist, gaat het te voet dwars door de weilanden naar de provinciale weg N210. Aan beide uiteinden van dit pad is (beperkte) parkeerruimte.

Praktische info

Parkeren

Parkeren kan bij Schuwacht 232, 2941 EK, Lekkerkerk. Bij voorkeur langs de dijk parkeren als je van de eenden wilt genieten vanachter het kijkscherm. Op het erf moet de rust zoveel mogelijk bewaard blijven.

Geen honden

Honden zijn helaas niet welkom in dit gebied.

Horeca in de buurt

Theetuin Onder de Pannen, Schuwacht 236, 2941 EK, Lekkerkerk, 0180-522266

Eetcafé plus BreekA, Cornelis Gerardus Roosweg 20, 2925 LC, Krimpen aan den IJssel, 0180-523800.

Wandelen

Alleen onder begeleiding van een gids. 

Openbaar vervoer

Bus 194 Arriva, bushalte School Schuwacht of Bushalte Café van den Berg. Plan je reis via 9292.nl.

Leuk voor kids

Bezoekerscentrum met heel veel opgezette dieren. Er loopt een vriendelijk kooikershondje los en de wandeling is voor jonge kinderen avontuurlijk vanwege de kooikershutten, de planken over de sloten en vogelkijkschermen.

Fietsen

Fietsen langs de Lekdijk (uitzicht op Kinderdijk) en door de polder vanaf Tiend-Weg West via de Kooiweg naar de Lekdijk (bovenaan rechtsaf naar het bezoekerscentrum).

Uitzichtpunt

Vogelkijkscherm onderaan de dijk, ruim uitzicht over de Bakkerswaal en ook zonder begeleiding toegankelijk.

Vogels kijken

Genoeg vogels te zien, een verrekijker misstaat zeker niet. 

Beperkt toegankelijk

Alleen onder begeleiding van een gids, meld je vooraf aan via de activiteiten- of arrangementenpagina.

Laarzen

Zeker als het nat is zijn laarzen sterk aan te raden. 

Bijzonderheden

Aan de overkant ligt Kinderdijk, bereikbaar via het pontveer in Krimpen aan de Lek. Verderop aan de dijk (ca 3 km) ligt natuurgebied De Zaag.

Publieks­lievelingen

Bos-, weide- en zangvogels.

Locatie

Schuwacht 232, 2941 EK, Lekkerkerk

Routes in dit gebied

Wandelroute 7 - 12,5 km
Ouderkerk aan den IJssel
4 beoordelingen
Wandelen 14,5 km
Lekkerkerk (Parkeerplaats bij TOP)
3 beoordelingen
Wandelen 15 km
Lekkerkerk (Parkeerplaats bij TOP)
0 beoordelingen

Activiteiten in dit gebied