Landgoed Mildenburg Oostvoorne

Foto: Babette van der Wijst Foto: Babette van der Wijst

Wandelend over de lange rechte hoofdlaan kun je nog voorstellen dat dit ooit een barok landgoed is geweest. Nu vind je hier vooral een park met zeer gevarieerde natuur met een grote variëteit aan bloemen, planten en bomen, onder andere in de stinsentuin. Verder zijn er reeën, vleermuizen, vogels, paddenstoelen en nog meer. Ook in de winter is Landgoed Mildenburg een bezoek waard!

Niet ver van Bezoekerscentrum Tenellaplas en de Duinen van Oostvoorne ligt in het centrum van het dorp nóg een bijzonder natuurgebied. Groot is het niet (zo'n 30 hectare), maar je kunt er wel van alles beleven!

Dat dit ooit een imposant landgoed was (vanaf de 18e eeuw) kun je nog zien aan de lanen waar een deel van is overgebleven. De grote hoofdlaan is nog steeds indrukwekkend, vooral na het onderhoud dat hieraan is verricht door het Zuid-Hollands Landschap. 

Er was zelfs een doolhof naar het voorbeeld van het labyrint van Versailles! Verder kun je hier nog een oude "leimuur" zien, een 50 meter lange muur die de moestuin beschermde tegen de zilte en kille zeewind en die fruitbomen steun gaf.

Stinsentuin

In de stinsentuin (of stinzentuin) van Mildenburg kun je in de bloeitijd genieten van bloemenpracht. Op de prachtige website van deze tuin kun je veel informatie vinden over de stinsenplanten en hun bloeiperiodes. In de loop van honderden jaren hebben de eigenaren die stinsenplanten verzameld en hier aangeplant. Ze haalden de planten uit het buitenland, vooral uit het Middelandse Zee-gebied. Die exotische planten waren een statussymbool voor de rijke landgoedbezitters. De stinsentuin (ook wel bekend als de Reiniershof) is echter pas in 1993 opgezet door Rein Ram. 

Het ging bij zo'n landgoed niet alleen maar om het plezier en het aanzien dat het de eigenaren verschafte. Hakhoutproductie was ook belangrijk. Dat is in de loop van de tijd minder rendabel geworden, en ook daardoor is het onderhoud van het landgoed steeds kostbaarder geworden. Gelukkig is er een flinke groep vrijwilligers die hier bijna elke week onderhoud doet.

Bijzonder zijn verder nog een monumentale gingko-boom, een oud beukenbos en een hoog duin met uitzicht op het Groene Strand en het Oostvoornse Meer. De Wielewaalroute is een gemarkeerde wandelroute van 2 km. De gerestaureerde Jacobaburcht (of Burcht van Oostvoorne) ligt vlakbij.

Praktische info

Parkeren

Parkeren kan aan de Hoflaan in Oostvoorne.

Aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom.

Horeca in de buurt

Rondom Landgoed Mildenburg zijn verschillende horecagelegenheden, onder andere Murphy's Station, Cafetaria 't Hof, Pizzeria Bella Roma, Hotel Restaurant 't Wapen van Marion.

Wandelen
Bus 103, halte Voorweg, Oostvoorne

Landgoed Mildenburg is bereikbaar per openbaar vervoer. Bus 103 rijdt tussen Spijkenisse (metrohalte Centrum) en Rockanje (overdag elk kwartier op doordeweekse dagen en elk half uur in het weekend). Uitstappen bij halte De Ruy of Voorweg te Oostvoorne. Vandaar is het ongeveer tien minuten lopen naar de ingang van het landgoed.

Leuk voor kids

Kinderen kunnen lekker spelen in het bos en wie weet spot je een ree!

Uitzichtpunt

Er is een hoog duin met uitzicht op het Groene Strand en het Oostvoornse Meer.

Vogels kijken
Het hele jaar welkom
Bijzonderheden

Prachtige historische elementen van het oude landgoed zoals een bomenlaan, een beukenmanteling, stinzentuin, boomgaard en een oude tuinmuur.

Publieks­lievelingen

Reeën, bonte specht, groene specht, boomklever, vleermuizen en paddenstoelen

Locatie

Hoflaan, Oostvoorne

Routes in dit gebied

Fietsroute 47 km
Rockanje
0 beoordelingen
Wandelroute 12 km
Rockanje
0 beoordelingen
Wandelroute 2 km
Oostvoorne
0 beoordelingen

Activiteiten in dit gebied

Excursie
Oostvoorne