Polder Berkenwoude Ouderkerk aan den IJssel

Foto: Rolf van Beek Foto: Rolf van Beek

Geniet van dit afwisselende landschap in het hart van de Krimpenerwaard. Wandel dwars door weilanden en bosschages of over langgerekte tiendwegen. Het uitzicht is soms weids en of juist klein en beschut. Onderweg biedt een vogelkijkscherm uitzicht over een veenput. Hier staken turfstekers ooit brandstof voor de haard. Nu rusten er allerlei eendensoorten. Net als in de eendenkooien in dit gebied. Let op de excursies!

Foto: Rolf van Beek Foto: Rolf van Beek

Praktische info

Locatie

Schaapjeszijde/Wellepoort, 2935 CK, Ouderkerk aan den IJssel

Na een poosje gaat het opvallen: de stilte. Je hoort hier helemaal niets! Op de roep van een weidevogel na zijn er geen geluiden van menselijke activiteiten. Je bent alleen in een eeuwenoud landschap. Er zijn lange en korte wandelingen uitgezet door Polder de Nesse en de Berkenwoudse Driehoek. Soms gaat het dwars door de weilanden. Meer wandelinformatie vind je hier.

Typisch Hollandse polders

Polder de Nesse is een open weidegebied met lange, smalle weilanden en talrijke sloten.

In de Berkenwoudse Boezem werd overtollig polderwater verzameld waarna het werd uitgemalen op de Hollandsche IJssel achter de dijk in de verte. De windmolens die hier gestaan hebben zijn nog te herkennen in het landschap 

De Berkenwoudse Driehoek biedt prachtige doorkijkjes over open polderland, rietpercelen, houtkades en eendenkooien. De door turfstekers afgegraven veenpartijen en de overal opdoemende bosschages zorgen voor extra variatie. In de zomer zijn ligt in de sloten een tapijt van krabbescheer. Zwarte sternen nestelen op deze puntige waterplanten. De groene glazenmaker, een zeldzame libel, is zelfs helemaal afhankelijk van deze plant. Ook de prachtige bruine kiekendief is hier regelmatig te zien. 

Duizend jaar geschiedenis

Je wandelt in deze gebieden letterlijk over geschiedenis. Het landschap verhaalt van pioniers die duizend jaar geleden het veenmoeras introkken. De lage kades waren de landscheidingen tussen akkerland en moeras. Pioniers groeven steeds weer nieuwe sloten om het overtollige water af te voeren. Ze zetten lange, smalle percelen uit: nieuw land! De onverharde tiendwegen met knotwilgen zijn wellicht vernoemd naar het tiende deel van de opbrengst dat de boeren aan hun landheer moesten afstaan. 

De knotwilgen en elzenbosjes gebruikten de boeren vroeger voor hakhout. De lange wilgentakken gingen naar de moestuin. Bonenplanten krulden zich er langs omhoog. Je ziet dat nog steeds in de verspreide moestuintjes in dit landschap. Daar groeit het Slow food uit de Krimpenerwaard. Ga het zelf proeven in de Polderkeuken in Stolwijk 

Eendenkooien

Eendenkooi Kooilust was in 1934 de eerste aankoop van het Zuid-Hollands Landschap. Het is een vrij kleine kooi met drie vangpijpen en een prachtig stenen kooihuisje. Eendenkooi Nooitgedacht wordt actief gebruikt door een vrijwillige kooiker en er worden eenden geringd voor wetenschappelijk onderzoek. Aanrader: bezoek ook eendenkooi Bakkerswaal, 10 kilomer verderop aan de Lekdijk tussen Krimpen aan de Lek en Lekkerkerk.

Praktische info

Parkeren

Bij Berkenwoude ligt op de hoek van de wegen Schaapjeszijde/Wellepoort, Ouderkerk aan den IJssel een ruime parkeerplaats, ook is er een parkeerplaats op de hoek van de Tiendweg met Schaapjeszijde.

Aangelijnd

Honden zijn aangelijnd welkom.

Ongeschikt

Helaas is dit gebied niet geschikt voor minder validen.

Wandelen

Een typische ‘Hollandse wandeling’ door de polder. Deels door weilanden, onverhard en deels over kades en tiendwegen. Volg de paaltjes. Er zijn verschillende rondes mogelijk, zie het infobord op de P of download Zwarte sternroute van deze site.

Openbaar vervoer

Helaas is dit gebied niet te bereiken met het openbaar vervoer.

Leuk voor kids

Struinen, een (georganiseerd) bezoek aan een eendenkooi.

Fietsen

Er kan niet in het gebied zelf gefietst worden, maar wel uitstekend over de polderwegen.

Vogelskijken

Neem een kijker mee! Alle weidevogels kun je spotten en ook soorten van moeras en struweel.

Laarzen

Zeker na een periode van regen zijn kaplaarzen een goed idee.

Excursies

Plan een bezoek naar de eendenkooi Bakkerswaal. Ook kun je regelmatig inschrijven voor excursies via onze natuuragenda.

Publiekslieveling

Schapen en koeien. grutto, grote zilverreiger, zwarte stern, blauwe en purperreigers, bruine kiekendief.

Locatie

Schaapjeszijde/Wellepoort, 2935 CK, Ouderkerk aan den IJssel

Routes in dit gebied

Fietsroute 50 km
Schoonhoven
1 beoordeling
Fietsroute 24 km
Gouderak (bij boerderij De Veerstalhoeve)
0 beoordelingen