Nieuws

Met een tevreden gevoel kijken wij terug op een prachtig 2016. Terwijl het ene na het andere weerrecord werd verbroken, genoot iedereen volop van de natuur, getuige de vele foto's die wij ontvingen via onze fotowedstrijden en Facebookpagina's. Ook wat betreft natuurbeheer, onderhoud en bescherming kunnen we tevreden zijn. Hierbij een kleine selectie van een aantal prachtige projecten die wij, dankzij de steun van onze Beschermers, hebben kunnen uitvoeren.
dinsdag 13 december
Column: Winter in aantocht
Niek Koppelaar is regiohoofd van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Samen met zijn collega's houdt hij een column bij in de Brielsche Courant. Iedere week laat een van onze boswachters zijn licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.
donderdag 8 december
Column: Zo vies
Jan Alewijn Dijkhuizen is boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Samen met zijn collega's houdt hij een column bij in de Brielsche Courant. Iedere week laat een van onze boswachters zijn licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.
vrijdag 11 november
Uw boom, uw verhaal
“Inspireert een boom u tot een gedicht, een kort verhaal, een pakkende oneliner?” vroegen wij in de septembereditie van het tijdschrift. Zo’n vijftig lezers stuurden verhalen en gedichten in. We hebben inmiddels een keuze gemaakt en tien inzendingen beloond met een workshop Creatief Schrijven.
dinsdag 8 november
Column: Kunststukje
Richard Hagendoorn is boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Samen met zijn collega's houdt hij een column bij in de Brielsche Courant. Iedere week laat een van onze boswachters zijn licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.
Tijdens de uitzending van ‘De Wereld Draait Door’ is de uitslag van de verkiezing van het mooiste natuurgebied van Nederland bekend gemaakt. Nationaal Park Hollandse Duinen is één van de winnaars. “Natuurlijk zijn we ongelofelijk trots,” zegt Georgette Leltz, initiatiefnemer van Dunea, “zeker als je bedenkt dat ons park pas net is opgericht. Het feit dat we ons voor het eerst aan heel Nederland hebben gepresenteerd, voelde al als een grote overwinning. En deze uitslag is het bewijs dat we helemaal op de goede weg zijn.”
Wist u dat Zuid-Holland de minst beschermde natuur heeft? Slechts 6%, terwijl het gemiddelde in Nederland op 12% ligt. Het Zuid-Hollands Landschap zet zich daarom in om meer lokale natuur veilig te stellen. We willen de beschermde natuur in onze provincie uitbreiden naar 10% en daarvoor hebben we nu een unieke kans! Samen met u en onze andere donateurs kunnen we het bijzondere natuurgebied Luistenbuul redden.
Het Zuid-Hollands Landschap beheert de Oranjebuitenpolder sinds een paar jaar op een extensievere manier. Een terrein van 7 hectare, midden in een intensief agrarisch gebruikt gebied tussen Hoek van Holland en Maassluis, ontwikkelt zich langzaam tot een oase voor vogels. Door het uitgevoerde veelzijdig beheer van het Zuid-Hollands Landschap samen met de pachter zijn afgelopen voorjaar meerdere bijzondere vogelsoorten gesignaleerd.
Ruim 1200 Zuid-Hollanders deden mee aan een onderzoek naar de beleving van landschap, natuur en erfgoed in Zuid-Holland. Respondenten gaven aan dat zij landschap en natuur in hun omgeving waarderen, ervan genieten en het graag willen bewaren voor toekomstige generaties.