Gewone zeehond

De gewone zeehond (Phoca vitulina) heeft een torpedovormig lichaam en een grijze tot bruingrijze vacht met zwarte vlekken. Zijn vacht bestaat uit twee lagen haren: lange, stugge haren boven en kleinere, veel zachtere onderharen. De gewone zeehond heeft vier flippers waarvan twee korte voorflippers en twee achterflippers. Hij heeft een kleine kop met relatief grote, donkere ogen die dicht bij elkaar staan. De lengte bedraagt 120 tot 195 centimeter en zijn gewicht is 45 tot 130 kilogram. Vrouwtjes zijn meestal iets kleiner dan mannetjes.

Alle icoonsoorten Volgende soort

Verschil met grijze zeehond

Verwarring met de grijze zeehond kan optreden. Het makkelijkste zichtbare verschil is het kopprofiel. De gewone zeehond heeft een ronde (zee)hondenkop terwijl de grijze zeehond een duidelijk afgeplatte kop heeft. Vis, maar ook weekdieren, kreeftachtigen, inktvissen en wulken staan op het menu. Vooral haring en kabeljauwachtigen zijn belangrijke prooidieren. In de Nederlandse wateren is bot zijn voornaamste voedselbron. De gewone zeehond jaagt op de bodemvissen met zijn gevoelige snorharen.

Leefgebied

De mens is de belangrijkste veroorzaker van bedreigingen voor de gewone zeehond. Omdat men dacht dat de zeehond een serieuze concurrent van de vissers was, werd er tot 1950 jacht op hem gemaakt. Sinds 1975 is de jacht verboden in Nederland en Duitsland. De gewone zeehond leeft voornamelijk in getijdengebieden waar plekken aanwezig zijn die bij eb droogvallen. Deze plekken zijn vooral te vinden langs zandige kusten en rotskusten, maar ook op met wier bedekte riffen, kiezelsteenstranden, zandplaten en stenen. De zeehond heeft een sterke voorkeur voor rustige plekken, zonder menselijke aanwezigheid. Wil je een gewone zeehond spotten in een van de gebieden van het Zuid-Hollands Landschap, neem dan een kijkje bij de Zandmotor. Op de zandplaat ligt regelmatig een zeehond.

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

    De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

    De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

    Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder