Gewone zeehond

De gewone zeehond (Phoca vitulina) heeft een torpedovormig lichaam en een grijze tot bruingrijze vacht met zwarte vlekken. Zijn vacht bestaat uit twee lagen haren: lange, stugge haren boven en kleinere, veel zachtere onderharen. De gewone zeehond heeft vier flippers waarvan twee korte voorflippers en twee achterflippers. Hij heeft een kleine kop met relatief grote, donkere ogen die dicht bij elkaar staan. De lengte bedraagt 120 tot 195 centimeter en zijn gewicht is 45 tot 130 kilogram. Vrouwtjes zijn meestal iets kleiner dan mannetjes.

Alle icoonsoorten Volgende soort

Verschil met grijze zeehond

Verwarring met de grijze zeehond kan optreden. Het makkelijkste zichtbare verschil is het kopprofiel. De gewone zeehond heeft een ronde (zee)hondenkop terwijl de grijze zeehond een duidelijk afgeplatte kop heeft. Vis, maar ook weekdieren, kreeftachtigen, inktvissen en wulken staan op het menu. Vooral haring en kabeljauwachtigen zijn belangrijke prooidieren. In de Nederlandse wateren is bot zijn voornaamste voedselbron. De gewone zeehond jaagt op de bodemvissen met zijn gevoelige snorharen.

Leefgebied

De mens is de belangrijkste veroorzaker van bedreigingen voor de gewone zeehond. Omdat men dacht dat de zeehond een serieuze concurrent van de vissers was, werd er tot 1950 jacht op hem gemaakt. Sinds 1975 is de jacht verboden in Nederland en Duitsland. De gewone zeehond leeft voornamelijk in getijdengebieden waar plekken aanwezig zijn die bij eb droogvallen. Deze plekken zijn vooral te vinden langs zandige kusten en rotskusten, maar ook op met wier bedekte riffen, kiezelsteenstranden, zandplaten en stenen. De zeehond heeft een sterke voorkeur voor rustige plekken, zonder menselijke aanwezigheid. Wil je een gewone zeehond spotten in een van de gebieden van het Zuid-Hollands Landschap, neem dan een kijkje bij de Zandmotor. Op de zandplaat ligt regelmatig een zeehond.

  • Meer duingraslanden in drukke Randstad 

    Woekerende bramen, vergrassing van de duinen, een veelheid aan struiken: ook in onze gebieden hebben we last van de stikstofdepositie. Projectleider Quincy de Bruijn vertelt welke maatregelen we daartegen treffen in onze duingebieden ten zuiden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Meer ademruimte voor mens en natuur

    Door het uitbreiden van woonwijken, wegen en bruggen voelt het alsof we haast geen ademruimte meer hebben. Met uw steun willen we kwetsbare natuur beschermen en ons landschap op een positieve manier ontwikkelen. Helpt u mee?

    Lees verder

    Lees verder
  • Strook vol leven

    Om de schoonheid te snappen van de Elfenbaan, een langgerekt natuurgebied tussen Zoeterwoude en Bodegraven, moet je het verhaal erachter kennen. Of iets heel bijzonders meemaken. Dat laatste gebeurde, toen we op pad gingen met…

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder