Gierzwaluw

De gierzwaluw (Apus apus) heeft een zwart verenkleed met een witachtige kin en keel. Dat laatste is vaak niet te zien. De lange sikkelvormige vleugels hebben een blauwe glans en de snavel is relatief klein en kan ver open. Dit heeft als doel om insecten tijdens de vlucht beter te kunnen vangen. Het mannetje en vrouwtje zijn qua uiterlijk niet van elkaar te onderscheiden. De spanwijdte van de gierzwaluw bedraagt ongeveer 40 centimeter.

Alle icoonsoorten Volgende soort

In de lucht

De gierzwaluw vliegt vrijwel altijd. Alleen tijdens de broedperiode zit hij op het nest. Tijdens de andere tien maanden brengt de zwaluw ongeveer 99% van de tijd vliegend door. Sommige gierzwaluwen landen in deze periode helemaal niet. Bij de vluchtmanoeuvres kan hij een snelheid halen van meer dan 200 kilometer per uur. Ook ’s nachts is hij in de lucht, op een gemiddelde hoogte van 1500 meter.

Leefgebied

Oude stadswijken met huizen, kantoorgebouwen en kerken trekt de gierzwaluw aan om te broeden. De vogel is ongeveer drie maanden per jaar in Nederland, van eind april tot begin augustus, vandaar de bijnaam ‘honderd-dagen-vogel’. 16% van de populatie leeft in Zuid-Holland, naar schatting 6.300 tot 9.400 paar. Grote groepen leven in steden als Den Haag en Dordrecht. De gierzwaluw huist ook in kleinere dorpen in het veenweidegebied en de delta.

Speel geluid af 🎶

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

    De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

    De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

    Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder