Groenknolorchis

De Groenknolorchis of sturmia (Liparis loeselii) is een 6 tot 25 cm hoge, zeer onopvallende orchidee met 4 tot 8 groengele bloemen. De vettig glanzende, lichtgroene bladeren zijn lancet- en gootvormig en zitten om de lichtgroene, geribde bloemstengel heen. De plant bloeit van juni tot juli. De geelgroene bloemen zijn vrij klein. Aan het eind van de groei wordt een glimmend groene knol gevormd voor de opslag van reservevoedsel.

Alle icoonsoorten Volgende soort

Zeldzaam

De groenknolorchis is een van de zeldzaamste Europese wilde orchideeën. De soort is in heel Europa beschermd door de Habitatrichtlijn. 

Vooral in jonge, natte, kalkrijke duinvalleien komt de groenknolorchis voor, maar wordt makkelijk verdrongen door andere soorten. Het is een pioniersoort, die zich snel vestigt, maar ook weer snel verdwijnt als een te dikke moslaag de bodem bedekt, of wanneer struiken als kruipwilg en duindoorn de bodem overwoekeren. Groenknolorchis kan zich alleen handhaven in dynamische duingebieden waar sprake is van een voortdurend proces van jonge duinvorming. Buiten de duinen komt de plant voor in veenmoerassen waar enige aanvoer van basisch kwelwater of voedselarm oppervlaktewater aanwezig is.

Zuid-Hollands Landschap

De orchidee komt voor op een aantal eilanden in de Grevelingen, in de duinen van Voorne en Goeree en de Nieuwkoopse Plassen. Wil je de zeldzame plant met eigen ogen zien? Breng dan een bezoek aan de Van Dixhoorndriehoek. Dit schrale en open duinlandschap herbergt bijzondere planten, zoals de parnassia en groenknolorchis. 

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

    De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

    De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zomerkrant 2023

    Picknicken, genieten van de zonsondergang, een krekelconcert of een heerlijke wandeling? Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste tips verzameld in de Zomerkrant. Gratis beschikbaar voor iedere natuurliefhebber!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder