Heivlinder

De heivlinder (Hipparchia semele) is een mobiele vlinder die relatief vaak buiten zijn leefgebied is te zien. Er zijn meldingen van zwervers die zelfs meer dan 15 kilometer hebben afgelegd. Zijn voorvleugellengte is 21 tot 25 mm. De bovenkant van de vleugels is grijsbruin met een brede oranje band. Bij het vrouwtje is de oranje tekening op de bovenkant uitgebreider en met meer contrast dan bij het mannetje. De onderkant van de voorvleugel heeft een oranje grondkleur.

Alle icoonsoorten Volgende soort

Heidelandschap

Een open en afwisselend heidelandschap heeft de voorkeur van de heivlinder. De grootste groepen leven tussen Den Haag en Noordwijk. In uitgestrekte paarse heidevelden komt de soort niet voor. Droge heide, droge, heischrale graslanden, stuifzanden en open duinen is zijn favoriete habitat. De heivlinder voedt zich met boomsappen van berken of eiken en met nectar van diverse kruiden zoals struikhei en akkerdistel. Langs de kust vooral lamsoor en blauwe zeedistel. Vooral vrouwtjes hebben veel nectar nodig. Begin juli komen de eerste vlinders te voorschijn. Het aantal exemplaren op de vliegplaatsen is hoog, zo’n 12 tot 84 exemplaren per hectare.

Beheer

In het binnenland is de vlinder op veel plaatsen verdwenen door veranderd beheer van heidevelden. Doordat de begrazing werd stopgezet veranderden de heidevelden in monotone vegetaties waarin de vlinder niet kan leven. Door vermesting vergrasten grote delen en verdwenen de open plaatsen waar de geschikte waardplanten groeien. Ook gaat de soort achteruit door uitbreiding van het niet-inheemse mos grijs kronkelsteeltje of tankmos. Voor het behoud van de heivlinder is het wenselijk dat er meer variatie in heidevelden komt.

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

    De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

    De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

    Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder