Konijn

Konijnen en hazen behoren niet tot de knaagdieren, maar tot de haasachtigen, een aparte diergroep. Het konijn (Oryctolagus cuniculus) is compact gebouwd en heeft een grijsbruine vacht met een okerkleurige nek. De oorpunten hebben een donker, dun randje aan de buitenkant. De korte staart is zwart van boven en wit aan de onderkant. De staart is meestal opgewipt, zodat alleen de witte onderzijde zichtbaar is. Het konijn heeft aan de voorvoeten vijf en aan de achterpoten vier tenen. Hij gebruikt nooit zijn voorpoten om er voedsel mee vast te houden. Het dier heeft lange achterpoten. waarmee hij stampt als er gevaar dreigt.

Alle icoonsoorten Volgende soort

Voedsel

Het konijn eet erg gevarieerd. Zijn voedsel is plantaardig: grassen, kruiden, loten, knollen, bast en akkergewassen. Ook eet hij een deel van zijn keutels op om voedsel dat nog niet verteerd is er alsnog uit te halen. Dit verschijnsel heet ‘coprofagie’.

Leefgebied

De haasachtige leeft in een hol en heeft een voorkeur voor zandige bodems waarin het makkelijk graven is. In de duinen is het konijn een belangrijke grazer. In Luistenbuul, een van de gebieden van het Zuid-Hollands Landschap, levert het konijn een belangrijke bijdrage aan het behoud van het stroomdalgrasland. Het konijn eet het gras tussen de kruiden uit en nog belangrijker, hij graaft kalkrijk zand op. Dit zorgt voor nieuwe kiemingsmogelijkheden voor planten die houden van een verschraald milieu.

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

    De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

    De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zomerkrant 2023

    Picknicken, genieten van de zonsondergang, een krekelconcert of een heerlijke wandeling? Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste tips verzameld in de Zomerkrant. Gratis beschikbaar voor iedere natuurliefhebber!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder