Nachtegaal

De nachtegaal (in dichterlijke taal ook filomeel; Luscinia megarhynchos) heeft een onopvallend verendek. Zijn bovenkant is egaal bruin van kleur met een oranjebruine staart. De onderzijde van de nachtegaal is lichtgrijs. Het oog is zwart en opvallend groot voor een vogel van 16,5 cm.

Alle icoonsoorten Volgende soort

Zang

De naam van de nachtegaal is afgeleid van het Germaanse “galan”, dat betekent galmend zingen. Hij staat bekend om zijn uitbundige zang: luid, veelzijdig, karakteristiek, fabelachtig. De zang bevat pauzes, fluittonen, trillers en crescendo’s. ’s Nachts is de zang het vaakst hoorbaar. In de volksvertellingen kondigt de nachtegaal de lente aan. Het is de vogel van mei, maar hij is ook en vooral het symbool van de liefde. Daarom houdt de nachtegaal dichters en componisten al eeuwenlang bezig.

Speel geluid af 🎶

Vogelboulevardroute

De nachtegaal houdt zich het liefst op in dicht struikgewas, vaak met brandnetels. Het aantal overwinteraars in Nederland is onbekend. Aan broedparen zijn er naar schatting tussen de 5900 en 7300 (2013-2015). 28% van de populatie broedt in Zuid-Holland. Vooral tussen Den Haag en Katwijk en tussen Noordwijk en Vogelenzang en de Biesbosch. Op Goeree-Overflakkee raken de buitendijkse gebieden steeds meer begroeid, wat de nachtegaal aantrekt. In onze gebieden is de nachtegaal te horen tijdens de vogelboulevardroute bij Oostvoorne.

Route aanvragen

  • Meer duingraslanden in drukke Randstad 

    Woekerende bramen, vergrassing van de duinen, een veelheid aan struiken: ook in onze gebieden hebben we last van de stikstofdepositie. Projectleider Quincy de Bruijn vertelt welke maatregelen we daartegen treffen in onze duingebieden ten zuiden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Meer ademruimte voor mens en natuur

    Door het uitbreiden van woonwijken, wegen en bruggen voelt het alsof we haast geen ademruimte meer hebben. Met uw steun willen we kwetsbare natuur beschermen en ons landschap op een positieve manier ontwikkelen. Helpt u mee?

    Lees verder

    Lees verder
  • Strook vol leven

    Om de schoonheid te snappen van de Elfenbaan, een langgerekt natuurgebied tussen Zoeterwoude en Bodegraven, moet je het verhaal erachter kennen. Of iets heel bijzonders meemaken. Dat laatste gebeurde, toen we op pad gingen met…

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder