Noordse woelmuis

De noordse woelmuis is ernstig bedreigd en vooral nog te vinden in de veenweidengebieden in Zuid-Holland. De muis is een belangrijke graadmeter voor een gezond ecosysteem en een onmisbare schakel in de kwetsbare voedselketen in onze drukke provincie. Bij de laatste telling van de noordse woelmuis in de Hillenhoek vonden we er in tegenstelling tot een paar jaar geleden niet één meer. En dan gaan alle alarmbellen af. Want het vertelt ons iets over de staat van onze natuur.

Alle icoonsoorten Volgende soort

Noordse woelmuis in een zompig rietland

Drassig rietmoeras

Noordse woelmuizen leven vooral in rietmoerassen: hier zwemmen, duiken en graven ze, en krijgen ze hun jongen tussen het riet. Ze hebben die natte gebieden echt nodig. Daar hebben ze geen concurrentie van andere muizensoorten die niet tegen nattigheid kunnen. Zodra er andere muizensoorten in een gebied zitten, zal de noordse woelmuis er verdwijnen.

Specifieke maatregelen om deze soort te behouden

Dit was ook in Hillenhoek aan de gang. De rietmoerassen waren aan het
verlanden, waardoor andere muizen er hun kans grepen. De komende tijd gaan we daarom het rietmoeras aanpakken. We halen bijvoorbeeld bramen weg en gaan de stevige bovenlaag van het riet in fases verwijderen. Daardoor worden de rietmoerassen weer drassiger. Verder willen we de vaak versnipperde leefgebieden van de noordse woelmuis meer met elkaar verbinden. Als de omstandigheden in het ene gebied dan minder worden, kunnen ze naar een ander gebied trekken.

Wanneer we tevreden zijn?

Menno van Lopik Boswachter

Als in Hillenhoek straks weer een stabiele populatie noordse woelmuizen rondloopt en er uitwisseling plaatsvindt met andere populaties. Dat betekent namelijk ook dat het rietmoeras weer van goede kwaliteit is en daar profiteren ook andere planten en dieren van.

Menno van Lopik Boswachter

 • Natuurherstelwet aangenomen in het Europees Parlement

  Vandaag stemde het Europees Parlement voor het definitieve akkoord over de Natuurherstelwet, dat eerder tussen de Europese Commissie, de lidstaten en het Parlement was bereikt. Eind vorig jaar had de Milieucommissie van het Parlement de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zo zorg je voor een rustig broedseizoen

  Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar jonge dieren worden niet vanzelf groot, zeker niet in onze drukke provincie met veel versnipperde natuur. Daarom zetten we ons de komende maanden éxtra in om de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Ontdek de mooiste voorjaarswandelingen

  De eerste voorjaarsbloemen staan er al prachtig bij. Sneeuwklokjes, krokussen en bosanemonen laten hun mooiste kleuren zien. Met onze landgoedwandelingen kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan en wandel het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Vrijwilligerswerk

  Vind je het leuk om je in de natuur te werken? Of om je op een andere manier voor de natuur en het landschap in te zetten? Word dan vrijwilliger bij het Zuid-Hollands Landschap.

  Lees verder

  Lees verder