Noordse woelmuis

De noordse woelmuis is ernstig bedreigd en vooral nog te vinden in de veenweidengebieden in Zuid-Holland. De muis is een belangrijke graadmeter voor een gezond ecosysteem en een onmisbare schakel in de kwetsbare voedselketen in onze drukke provincie. Bij de laatste telling van de noordse woelmuis in de Hillenhoek vonden we er in tegenstelling tot een paar jaar geleden niet één meer. En dan gaan alle alarmbellen af. Want het vertelt ons iets over de staat van onze natuur.

Alle icoonsoorten Volgende soort

Noordse woelmuis in een zompig rietland

Drassig rietmoeras

Noordse woelmuizen leven vooral in rietmoerassen: hier zwemmen, duiken en graven ze, en krijgen ze hun jongen tussen het riet. Ze hebben die natte gebieden echt nodig. Daar hebben ze geen concurrentie van andere muizensoorten die niet tegen nattigheid kunnen. Zodra er andere muizensoorten in een gebied zitten, zal de noordse woelmuis er verdwijnen.

Specifieke maatregelen om deze soort te behouden

Dit was ook in Hillenhoek aan de gang. De rietmoerassen waren aan het
verlanden, waardoor andere muizen er hun kans grepen. De komende tijd gaan we daarom het rietmoeras aanpakken. We halen bijvoorbeeld bramen weg en gaan de stevige bovenlaag van het riet in fases verwijderen. Daardoor worden de rietmoerassen weer drassiger. Verder willen we de vaak versnipperde leefgebieden van de noordse woelmuis meer met elkaar verbinden. Als de omstandigheden in het ene gebied dan minder worden, kunnen ze naar een ander gebied trekken.

Wanneer we tevreden zijn?

Menno van Lopik Boswachter

Als in Hillenhoek straks weer een stabiele populatie noordse woelmuizen rondloopt en er uitwisseling plaatsvindt met andere populaties. Dat betekent namelijk ook dat het rietmoeras weer van goede kwaliteit is en daar profiteren ook andere planten en dieren van.

Menno van Lopik Boswachter

 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder