Noordse woelmuis

De noordse woelmuis is ernstig bedreigd en vooral nog te vinden in de veenweidengebieden in Zuid-Holland. De muis is een belangrijke graadmeter voor een gezond ecosysteem en een onmisbare schakel in de kwetsbare voedselketen in onze drukke provincie. Bij de laatste telling van de noordse woelmuis in de Hillenhoek vonden we er in tegenstelling tot een paar jaar geleden niet één meer. En dan gaan alle alarmbellen af. Want het vertelt ons iets over de staat van onze natuur.

Alle icoonsoorten Volgende soort

Noordse woelmuis in een zompig rietland

Drassig rietmoeras

Noordse woelmuizen leven vooral in rietmoerassen: hier zwemmen, duiken en graven ze, en krijgen ze hun jongen tussen het riet. Ze hebben die natte gebieden echt nodig. Daar hebben ze geen concurrentie van andere muizensoorten die niet tegen nattigheid kunnen. Zodra er andere muizensoorten in een gebied zitten, zal de noordse woelmuis er verdwijnen.

Specifieke maatregelen om deze soort te behouden

Dit was ook in Hillenhoek aan de gang. De rietmoerassen waren aan het
verlanden, waardoor andere muizen er hun kans grepen. De komende tijd gaan we daarom het rietmoeras aanpakken. We halen bijvoorbeeld bramen weg en gaan de stevige bovenlaag van het riet in fases verwijderen. Daardoor worden de rietmoerassen weer drassiger. Verder willen we de vaak versnipperde leefgebieden van de noordse woelmuis meer met elkaar verbinden. Als de omstandigheden in het ene gebied dan minder worden, kunnen ze naar een ander gebied trekken.

Wanneer we tevreden zijn?

Als in Hillenhoek straks weer een stabiele populatie noordse woelmuizen rondloopt en er uitwisseling plaatsvindt met andere populaties. Dat betekent namelijk ook dat het rietmoeras weer van goede kwaliteit is en daar profiteren ook andere planten en dieren van.

Menno van Lopik Boswachter

Menno van Lopik Boswachter

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

    Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

    Lees verder

    Lees verder
  • Geef voor de allerkleinsten

    Voorjaar is de tijd van nieuw leven. Maar veilig groot worden is in onze drukke provincie niet vanzelfsprekend. Daarom zetten wij ons deze maanden éxtra in om de overlevingskansen voor volgende generaties natuur te vergroten.…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zes tips om een kraamkamer te maken van je eigen tuin

    Ook in je eigen tuin kan je genieten van jong grut in het voorjaar. Kijk de kunst af van onze boswachters en ga aan de slag met onderstaande tips. Zo maak je van je tuin…

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder