Zeearend

De zeearend (Haliaeetus albicilla) is de grootste roofvogel van Noord-Europa. Zijn lengte is tussen de 70 en 92 cm, de vleugelspanwijdte is 200 tot 250 cm en het gewicht 3,1 tot 7,5 kg. De grote roofvogel heeft een grote gele snavel, ver uitstekende kop en een korte, wigvormige staart. Zijn vleugels houdt de zeearend recht en niet in een V-vorm, zoals andere vogels als de steenarend, buizerd en bruine kiekendief doen. Hij kan 20 jaar oud worden. De zeearend heeft als bijnaam de ‘vliegende deur’. Dit komt door de grote spanwijdte.

Alle icoonsoorten Volgende soort

GPS-Zenders

In Nederland zijn er zo’n 20 broedparen. Sinds 2019 hebben 11 jonge zeearenden GPS-zenders ontvangen, met als doel het vergroten van kennis van deze vogels. In 2021 krijgen ook enkele jonge zeearenden GPS-zenders.

Speel geluid af 🎶

 

Leefgebied

De zeearend komt voor in de delta. Vroeger bracht de zeearend alleen de winter door in ons land, maar sinds kort broeden enkele paren ook in Zuid-Holland. Bekend is een broedend paar in de Biesbosch, maar ook op de Hellegatsplaten in het Volkerak. Naar verwachting gaat er ook gebroed worden op het eiland Tiengemeten. Al deze plekken bieden de zeearend rust en ruimte. Voor de zeearend is de combinatie van grote, stevige nestbomen op rustige plaatsen met vis- en watervogelrijke wetlands van belang. Gebieden zoals uiterwaarden met moerasbos, loofbossen bij grote meren en delta’s met eilanden. In de winter komt de zeearend ook voor in grote heide- en hoogveengebieden of op uitgestrekte akkers. In onze natuurgebieden kan je met wat geluk de vogel in de Crezéepolder zien.

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

    De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

    De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zomerkrant 2023

    Picknicken, genieten van de zonsondergang, een krekelconcert of een heerlijke wandeling? Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste tips verzameld in de Zomerkrant. Gratis beschikbaar voor iedere natuurliefhebber!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder