Steenuil

De steenuil (Athene noctua) is een kleine gedrongen uil met felgele ogen, witte wenkbrauwstrepen en een afgeplatte kop. Hij is nauwelijks groter dan een merel, maar lijkt wat forser door z’n opgezette veren. Het verenkleed is overwegend bruin tot grijsbruin met witte streepjes en druppelvormige vlekken. De steenuil is de bekendste van de kleinere uilensoorten. Op de dwerguil na is hij de kleinste uil in de Benelux. Het mannetje weegt ongeveer 180 gram, het vrouwtje 200 gram.

Alle icoonsoorten Volgende soort

Jachttechnieken

Het voedsel van de steenuil is aangepast aan zijn grootte: hij vangt wel muizen als hij kan, maar ook veel regenwormen, kevers en andere insecten, kikkers of jonge vogels. Soms vangt hij een rat. De steenuil heeft verschillende jachttechnieken, zoals het observeren vanaf een paaltje, over de grond lopen en rennen of jagen vanuit een lage vlucht. Het jachtgebied moet het hele jaar lage begroeiing hebben.

Speel geluid af 🎶

Krimpenerwaard

De steenuil verblijft het hele jaar in Nederland. De steenuil laat zich vooral zien in kleinschalig agrarisch cultuurlandschap. Hij is niet schuw en broedt vaak op boerenerven met veel variatie in de buurt. In het Zuid-Hollands Landschap komt de steenuil voor bij de hoogstamfruitboomgaarden in de Krimpenerwaard, de uil broedt hier ook. Dat maakt het ecologisch gezien een bijzondere plek.

  • Red de vlinder

    Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

    Lees verder

    Lees verder
  • Zomerwandelingen

    Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder