Zalm

De zalm (Salmo salar) behoort tot de familie van de zalmachtigen. De vissoort heeft een torpedovormig lichaam met achter op de rug een vetvin. Een volwassen zalm verblijft in de zee. De huid van de vis is zilverachtig gekleurd met kleine zwarte stippen boven de zijlijn. Tijdens de paaitrek krijgen de mannetjes een haakbek: een gekromde onderkaak. Een volwassen zalm kan een lengte van 150 centimeter bereiken.

Alle icoonsoorten Volgende soort

Hominggedrag

De zalm staat bekend om zijn hominggedrag: volwassen dieren zwemmen vanuit de zee honderden kilometers naar hun geboortegrond in de midden- en bovenlopen van rivieren om zich voort te planten. Helder en visrijk water is dan erg belangrijk. Grote Nederlandse rivieren als de Rijn en Maas behoren tot de trekroute van zalm op weg naar de paairiviertjes in Duitsland, Zwitserland, België en Frankrijk. De paaimigratie vindt plaats vanaf het voorjaar tot het einde van de zomer. Het paaien gebeurt tussen oktober en december, op kiezelbodems in snelstromende riviertjes. Het vrouwtje maakt hiervoor een paaikuil waarin zij de eieren afzet. De meeste dieren sterven na de paai, het resterende deel migreert terug naar zee.

Zeldzame vis

In het begin van de 20e eeuw was de zalm bijna uitgestorven in Nederland. Dit was het gevolg van riviernormalisaties, watervervuiling en overbevissing. Tegenwoordig komen er weer kleine aantallen van deze soort voor in de grote rivieren, dankzij de verbeterde waterkwaliteit en passages. Wil je de zalm met eigen ogen zien in een van de gebieden van het Zuid-Hollands Landschap. Als je geluk hebt, zie je er een in de Maas tijdens de wandeling Jungleroute, die langs de oever van de Oude Maas loopt. 

Route aanvragen

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

    De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

    De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zomerkrant 2023

    Picknicken, genieten van de zonsondergang, een krekelconcert of een heerlijke wandeling? Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste tips verzameld in de Zomerkrant. Gratis beschikbaar voor iedere natuurliefhebber!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder