Klein Profijt: ecologisch paradijs

Voorjaar 2024

Als een parelsnoer langs de Oude Maas liggen zoetwatergetijdengebieden die een thuis vormen voor bijzondere planten en dieren. Een van die gebieden is Klein Profijt. Twee keer per dag stroomt het water hier in en uit. De eerste maanden van dit jaar hebben we hard gewerkt in dit unieke stukje natuur.

wilgengriend Rhoon
De wilgengriend Klein Profijt Paul Poels Fotografie

450 Insectensoorten

We hebben ze geteld: bijna 1000 doorgeschoten wilgen zijn afgelopen winter geknot in Klein Profijt. Passend bij het oude griend dat het ooit was. Uit onderzoek blijkt dat alleen al zo’n 450 insectensoorten voedsel vinden op en rond deze typisch Hollandse boom. Nu de bomen geknot zijn, kunnen we er samen met onze vrijwilligers voor zorgen dat de wilgen een thuis blijven voor de ontelbare insecten, mossen, vogels en wilde planten.

De wilgengriend als vlinderparadijs

Op bloeiende wilgen worden vaak vlinders waargenomen. Vooral kleine vos, gehakkelde aurelia en dagpauwoog drinken graag van de nectar. Kleine vos heeft het erg moeilijk en is in de afgelopen jaren hard in aantal afgenomen.

Daarom zorgen we zoveel mogelijk dat er vanalles kan bloeien in Klein Profijt. In mei bloeit het zomerklokje, look-zonder-look, gele lis, pinksterbloem en hondsdraf. Wat later in de zomer komt hier gewone engelwortel, echte valeriaan, koninginnekruid en watermunt bij. Koninginnekruid is een belangrijke nectarplant voor vlinders.

Sommige plantensoorten zijn ook waardplant. Vlinders zetten er hun eitjes op af en de rupsen eten van die plant. De pinksterbloem en look-zonder-look zijn bijvoorbeeld de waardplant voor het oranjetipje. De kleine vos en dagpauwoog leven als rups van de grote brandnetel.

Echte overlevers

Grenzend aan de doorgeschoten wilgen ligt ook een uitgestrekt rietland. En waar andere plant- en diersoorten het hier niet redden in de wisselende en natte omstandigheden, vinden de Noordse woelmuis en het zomerklokje juist daarom hier een thuis. Echte overlevers zijn het.

Noordse woelmuis
Noordse woelmuis
zomerklokje
Zomerklokje

Uitkrabben tegen verdroging

Om te voorkomen dat de rietlanden dichtgroeien en droger worden, is een deel uitgekrabd. Met een tandenbak zijn oude opgestapelde plantenresten weg geschraapt. Komend winterseizoen zal het tweede deel van het rietland worden uitgekrabd.

Een klein ecologisch paradijsje is het, Klein Profijt met haar rietlanden en wilgen. Met de  werkzaamheden zorgen we ervoor dat dit blijft: unieke natuur onder de rook van Rotterdam.

Het rietland met langs de randen de geknotte oude wilgenrijen.
Het rietland met langs de randen de geknotte oude wilgenrijen. Paul Poels Fotografie

Uw hulp maakt het verschil!

Om zoetwatergetijdengebieden zoals Klein Profijt te kunnen blijven onderhouden is meer geld nodig. Uw donatie maakt het verschil bij het stimuleren van biodiversiteit in onze natuurgebieden. Help mee aan een gezondere leefomgeving voor mens en dier!

Ja, ik help mee
  • Win een vlinderpakket

    Maak nu kans op het Vlinder Gelukspakket, ter waarde van 300 euro. Het pakket bestaat uit een vlinderkast, verrekijker, veldgids, zaadbommetjes en meer!

    Lees verder

    Lees verder
  • Heerlijke Lenterondjes

    Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

    Lees verder

    Lees verder
  • Red de vlinder

    Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder