Maak een eigen bijenhotel

Foto's: Babette van der Wijst, Susanne Kuijpers, Pixabay

Je hebt het overal al kunnen horen, het gaat niet goed met de wilde bij. Ze hebben onze hulp hard nodig! Bij het Zuid-Hollands Landschap houden we met onze werkzaamheden rekening met de wilde bij en maken we mooie bijenplekken. Jij kunt zelf ook wat doen! Maak je omgeving bloem- en kruidenrijk en bouw je eigen bijenhotel.

Een bijenhotel kun je kopen, maar zelf maken is natuurlijk nog leuker. Wij geven je een aantal tips waar je rekening mee moet houden bij het maken van een bijenhotel. Op deze manier zullen de wilde bijen zoals de metselbij en de maskerbij zich straks heel erg thuis voelen bij jou.

Tips

  • Varieer in de diameter van de geboorde gaatjes (3 tot 9 mm is ideaal) zodat verschillende soorten bijen zich thuis voelen in jouw hotel.
  • De boorgangen moeten aan één kant dicht zijn. Bij het boren dus niet tot aan de andere kant van het hout boren. 
  • Gebruik hard hout, zoals eiken, esdoorn, es of beuk. Zacht hout heeft als nadeel dat de gangen niet glad zijn van binnen en daar houden bijen niet van.
  • Holle plantenstengels of stengels met zacht merg zijn ook geschikt. Zoals bijvoorbeeld bamboe. Leuk om je bijenhotel wat meer variatie te geven. Ook hier geldt dat de stengels aan 1 kant dicht moeten zijn.
  • Plaats het bijenhotel op een zonnige plek. Liefst niet onder bomen of op het noorden.
  • Maak een afdakje op je bijenhotel. Bijen houden niet van nattigheid.
  • Vervang op tijd. Na een jaar of twee worden veel bijenhotels minder geschikt vanwege scheuren, schimmelvorming en dergelijke.  
  • Zorg ervoor dat de bij voldoende voedsel heeft in de omgeving van het bijenhotel in het vroege voorjaar tot de nazomer. Zie de bijenlokkers voor je tuin.
  • Groter is niet altijd beter. Ook een klein hotel is heel welkom voor de bij! Wij maakten er eentje van ongeveer 14 bij 14 cm.

Bekijk de vlog van boswachter Maarten en Jasmijn

Voedsel

Een nestje is heel belangrijk voor de bij maar daar zullen ze niet zo snel komen als er niet voldoende voedsel in de buurt is. Bijen leven van stuifmeel en nectar dus ga ook aan de slag in je tuin of op je balkon.

Bijenlokkers in de tuin

Help de bij door planten, bomen en struiken te planten die veel stuifmeel en nectar geven. Hemelsleutel, herfstaster, muurpeper, lavendel, kattenkruid, blauwe knoop en zonnehoed zijn echte bijenlokkers. Ook houden bijen van kruidenhoekjes met o.a. rozemarijn en tijm. Probeer het hele jaar door bloeiende planten, in groepjes, in de tuin te hebben staan. Bijen zijn namelijk van vroeg in de lente tot laat in de herfst actief. Het is ook verstandig om niet te vroeg de tuin te snoeien. Sommige bijensoorten overwinteren in uitgebloeide bloemstengels. Snoei daarom in het voorjaar en zorg ervoor dat de tuin niet te netjes is. Bijen houden wel van een beetje rommel. Dan hebben ze meer ruimte om hun eitjes te leggen.Terug naar het overzicht