Duinen van Oostvoorne Rockanje

Foto: MC Berg Foto: MC Berg

Met het hele gezin een volle dag erop uit gaan in de natuur. Op de fiets, de mountainbike, te paard of te voet of met een rolstoel. Genieten van kite-surfers op het zandstrand, vogels op het Groene Strand en de stilte van de bossen achter de duinen. Bij het bezoekerscentrum Tenellaplas kun je parkeren en je e-bike opladen, binnen kom je alles te weten over de flora en fauna in dit unieke gebied. Na afloop lekker eten? Er is volop horeca aan de randen van het gebied. Kamperen kan ook!

De Duinen van Oostvoorne zijn maar liefst 264 hectare groot – en dan tellen we de omliggende terreinen nog niet eens mee. Het is een heerlijk gebied om doorheen te dwalen. Zeker op een doordeweekse dag is het hier heerlijk rustig. De enige die je dan tegenkomt zijn Exmoor pony’s en Galloway runderen. Die houden het gebied open zodat duinen kunnen stuiven. Een ontmoeting met galloway-runderen en exmoorpony’s is natuurlijk leuk, maar kom voor de veiligheid van mens en dier niet te dichtbij.

In en rond de poelen vind je amfibieën en bijzondere insecten. De voedselarme en afwisselend droge en natte gronden bieden een keur aan bijzondere duinvegetatie. In de vochtige duinvalleien komen zelfs orchideeën voor.

Twee startpunten

Bij het Bezoekerscentrum Tenellaplas is een grote en goed verzorgde parkeergelegenheid. Je kunt buiten ook je e-bike opladen. Het bezoekerscentrum is goed toegankelijk voor mindervaliden en er zijn speciale rolstoelroutes in de Duinen van Oostvoorne.

Voor een kopje koffie of iets te eten ga je naar het restaurant tegenover het bezoekerscentrum. De wandelingen en fietsmogelijkheden beginnen aansluitend op de parkeerplaats. Het landschap is erg gevarieerd, met een heemtuin, idyllische duinhuisjes, dichte bossen en open vlaktes. Voor de kinderen is het leuk om in bomen te klimmen en te grasduinen door het landschap.

Een mooie alternatieve ingang tot de Duinen van Oostvoorne vind je aan het einde van de Strandweg in Oostvoorne. Hier geen bezoekerscentrum, maar wel een groot parkeerterrein met fijne horeca en een oplaadpunt voor fietsen. Vanaf deze plek heb je veel keuze. Je kunt naar het Groene Strand en de vogelkijkschermen op de Brielse Gatdam. Maar je kan ook zo met de fiets of te voet de duinen in of met de mountainbike het parcours op. De wandelweg naar het strand begint achter de parkeerplaats, je wandelt (of fietst) eerst enkele honderden meters door een prachtig vogelgebied. In mei hoor je hier de nachtegalen zingen. Op het strand is altijd veel activiteit, maar ook de natuur is nabij. Achter de duinovergang aan je linkerhand is het meteen rustig.

Natuur en industrie

Leuk en zeer afwisselend is de Twee Werelden Fietsroute die je zo vanuit de natuur tussen de industrie op de Maasvlakte brengt! Op de fiets volg je de borden van de Twee Werelden fietsroute naar de Maasvlakte. Een bijzondere ervaring! En bij de Lyondell kijkhut zie je misschien wel zeehonden.

Landgoed

Op het nabijgelegen landgoed Mildenburg vind je een karakteristieke grote hoofdlaan en wat stukjes van de andere lanen. Een oud beukenbos grenst aan het duinbos. Vanaf een hoog duin heb je mooi uitzicht op het Groene Strand en het Oostvoornse Meer. Bezoek ook Kaapduin (16 ha.) aan de Zeeweg in Oostvoorne.

Kamperen

Op het kampeerterrein Oostvoorne aan de Duinzoom (nabij Bezoekerscentrum Tenellaplas) is het mogelijk om te kamperen. Er gelden extra voorzorgsmaatregelen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Lees meer over kamperen op kampeerterrein Oostvoorne 

Praktische info

Parkeren

Ruime parkeerplaats bij Bezoekerscentrum Tenellaplas, voor voertuigen met een maximale doorrijhoogte van 2,20 meter. Als deze parkeerplaats vol is, dan kun je terecht bij de parkeerplaats aan de Berkenrijsweg (volg de borden). Hier geldt geen doorrijdhoogte voor grote voertuigen.

Start je vanaf de alternatieve toegang bij de Brielse Gatdam, parkeer dan op de parkeerplaats aan het einde van de Strandweg in Oostvoorne.

Honden aangelijnd welkom

Houd rekening met de geldende regels, honden zijn over het algemeen aangelijnd welkom. In het gebied kunnen andere regels van toepassing zijn. 

Ook voor minder validen

Er zijn meerdere routes beschikbaar die geschikt zijn voor mindervaliden en kinderwagens/ buggy's.

Horeca in de buurt

Er zijn veel eetgelegenheden in en om Oostvoorne. In de directe nabijheid van onze gebieden vind je De Meidoorn (Bezoekerscentrum Tenellaplas); Restaurant Aan Zee (parkeerplaats Strandweg) en De Duinrand (Strandweg)

Wandelen

Struinen door bos en duin, uitwaaien op het strand

Bereikbaarheid

Met het openbaar vervoer: vanuit Rotterdam, neem de metro naar Spijkenisse centrum. Vervolgens buslijn 403, stap uit bij halte Berkenrode. Loop ca. 50 meter door in de rijrichting van de bus, sla rechtsaf bij de bordjes ‘Bezoekerscentrum ZHL’. Nu ca. 25 min. lopen. Zie 9292.nl.

Op de fiets: Vanuit Rockanje of Oostvoorne volg je de route 'rondje Voorne'

Met de auto: Vanuit Rotterdam, N15, N218, N496 ri. Rockanje, vanaf deze weg borden volgen naar het bezoekerscentrum. Vanuit Hellevoetsluis, N57, N496 richting Oostvoorne, vanaf deze weg borden volgen naar het bezoekerscentrum.

Leuk voor kids

Vanuit ons bezoekerscentrum Tenellaplas zijn er doe-routes uitgezet voor diverse leeftijden. De kinderen gaan met een ontdekkingstas op pad en komen uitdagende opdrachten tegen.

Fietsen

Start hier voor een leuke tocht op de fiets. Er zijn meerdere routes beschikbaar.

Uitzichtpunt

Op de duinovergang naar het strand bevindt zich een mooi uitkijkpunt met uitzicht over het strand, de slikken, de duinen en een deel van de Maasvlakte.

Het hele jaar welkom

Bezoekers zijn het hele jaar welkom!

Publieks­lievelingen

Reeën, zwartkop, boomleeuweriken, buizerd, havik, duinviooltjes, orchideeën en veel vlinders en libellen.

Locatie

Duinstraat 12a, 3235 NK, Rockanje

Routes in dit gebied

Wandelroute 6 km
Rockanje
16 beoordelingen
Wandelroute 1 km
Rockanje
0 beoordelingen
Fietsroute 48 / 23 km
Rockanje
0 beoordelingen
Wandelroute 3,5 km
Rockanje
2 beoordelingen
Wandelroute 10 / 12,5 km
Rockanje
15 beoordelingen
Wandelroute 6 km
Rockanje
14 beoordelingen
Wandelroute 15 km
Oostvoorne
6 beoordelingen
Wandelroute 300 meter
Rockanje
1 beoordeling
Doe-route kinderen
Rockanje
1 beoordeling
Fietsroute 35 km
Rockanje
1 beoordeling
Doe-route kinderen
Rockanje
0 beoordelingen

Activiteiten in dit gebied

Het hele jaar te reserveren
Boek een duinhuisje
Vakantiehuis
Oostvoorne
Beschikbaar tot eind oktober
Kampeerterrein Duinen van Oostvoorne
Kampeerterrein
Oostvoorne
Zaterdag 16 t/m zondag 31 oktober 2021
Kabouterspeurtocht!
Wandelen
Rockanje
zondag 24 oktober
Struinen door de herfst!
wandelen
Rockanje
zaterdag 27 november
Kindermiddag braakballen pluizen
Leuk voor kinderen
Rockanje