Column: Heel Holland zoemt

Foto: 123rf.com Foto: 123rf.com
  • Nieuws
  • Column: Heel Holland zoemt
vrijdag 17 april 2020

Mirjam Eikelenboom is boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Regelmatig laat ze op onze website haar licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.

Het is lente en dat is genieten! Al mijn zintuigen staan aan en ik ruik de zoete geur van bloesem en geniet van bloemen waar de kleur vanaf spat! Ik ben niet de enige die zo van de lente geniet. Voor veel bijen zijn de zogeheten vroegbloeiers die nu te vinden zijn een welkome bron van voedsel. Wanneer er nog weinig bloemen zijn, trekt de zoete geur bijen, hommels en zweefvliegen aan.

Met uitsterven bedreigd

Heb je (vroeg)bloeiers in je tuin of op het balkon, dan is de kans groot dat de steenhommel een bezoekje brengt. Met zijn harig lijfje en oranje billen is hij gemakkelijk te herkennen en strijkt hij maar wat graag neer om zijn kostje bij elkaar te zoeken. En dat is belangrijk omdat het niet goed gaat met hem en zijn 357 andere soortgenoten in Nederland: ruim de helft van de wilde bijen is met uitsterven bedreigd! Dat is niet alleen slecht nieuws voor de natuur, ook voor ons mensen. Een groot deel van onze gewassen zijn namelijk afhankelijk van de bestuiving door insecten. De hoogste tijd dus om in actie te komen!

Wilde bij
Wilde bij - Foto: Susanne Kuijpers

Win-winsituatie 

Als natuurbeheerder zaaien we daarom op verschillende plekken bloemakkers in en laten bijvoorbeeld dood hout liggen. En dat alles niet te ver van elkaar vandaan. Zodat de wilde bij binnen handbereik voedsel kan vinden en een nestje kan maken. Zelf kun je ook helpen door in je tuin bloemen te zaaien en wat takken en bladeren in een hoekje te laten liggen. Het maakt de wilde bij trouwens niet uit of de bloemen in de volle grond of in een pot staan, dus kun je op je balkon ook prima aan de slag. En dan heb je, zoals dat zo mooi heet, een win-win situatie: een lust voor het oog en een weldadig banket voor de wilde bij.

Nationale Bijentelling

Nationale BijentellingBenieuwd wie er zoemt in jouw tuin? Doe dan mee met de Nationale Bijentelling op 18 en 19 april. Je hoeft maar een half uurtje te tellen! Op nationalebijentelling.nl vind je onder andere een zoekkaart of, ook leuk, een spelkaart met verschillende spelletjes die je helpen de bijen te herkennen. Die steenhommel met zijn oranje billen zoemt vast ook langs!

Meld je aan