Column: IJsvogels

Fotografie: Kees Kroon Fotografie: Kees Kroon
donderdag 20 februari 2020

Deze week zijn de eerste ijsvogelpaartjes gespot, een lieveling voor vele natuurfotografen. Dat snappen we wel! Met de felle kleurtjes is het een prachtvogeltje om te zien. Dit nieuws is ook niet stil voorbij gegaan aan onze boswachters. Boswachter Fred Spreen is boswachter in regio Kuststreek en schreef een column over dit kleine kleurrijke vogeltje.

Fotografie: Kees Kroon Fotografie: Kees Kroon
IJsvogels zijn drukke beestjes en prachtig om te zien, ga er eens op uit om ze te spotten!
Fred Spreen, boswachter regio Kuststreek Stichting Het Zuid-Hollands Landschap

The Common Kingfisher, dat is de prachtige Engelse naam van de ijsvogel. In het Engels klinkt het bijna als een titel voor een film of zo. Ik had ook in het Latijn kunnen beginnen, maar dat is lang zo mooi niet (Alcedo atthis) en naam uit 1758 gegeven door ontdekker Linnaeus. Iedereen heeft de ijsvogel wel eens gehoord, maar niet iedereen heeft hem wel eens gezien. Hij wordt ook wel de Hollandse dolksnavelkolibrie genoemd. De ijsvogel is familie van de Australische Kookaburra en er zijn ongeveer 90 soorten waarvan er sommige zijn die helemaal geen vis eten. Het ijsvogeltje is ongeveer 17cm groot met een spanwijdte van 25 cm en weegt maar 35-40 gram.

Kleurrijk

De ijsvogel is de meest kleurrijke vogel in Nederland, als krijgt hij nu ook concurrentie van die gekke groene halsbandparkiet die al in grote getalen te zien is. Een fel-oranjerode buik, iriserende blauwgroene rug witte wangetjes en prachtige lak-rode pootjes. Hij hoort oorspronkelijk thuis bij de Middellandse Zee, azuurblauwe lucht, kristalhelder water, eroderende bergwanden met daarbij roodbruine tinten. Je krijgt al zin in de zomervakantie. Een mooi camouflagepak dus.

Let op overhangende takken bij water

IJsvogels zie je niet dagelijks. Als het koud is maak je een grotere kans om ze te zien omdat ze dan meer moeite hebben om eten te vinden. Ze moeten er simpelweg vaker op uit. In de zomer vangen ze om aan de kost te komen ook wel insecten, dikkoppen en andere kleine ongewervelden. IJsvogels nemen dan hun zit post in en dat kan al bijvoorbeeld een overhangende tak boven een water zijn. Wanneer er een visje is gevangen slaan ze die met een paar tikkies dood en verorberen hem met de kop als eerste naar binnen. Wanneer het mannetje het vrouwtje wil verwennen (met een visje bedoel ik dan), dan steekt het visje met de kop naar buiten.

Druk beestje

Een ijsvogel heeft een broedtijd van maart – augustus en heeft voor die tijd een nestpijp gemaakt van 50-90 cm. In een steile oeverwand. Hij gebruikt hiervoor een speciaal middelste teentje aan iedere poot (logisch) om de nestpijp te graven. Meestal liggen er 4-7 eitjes in het nest (een simpel kuiltje aan het einde van de pijp). Het zijn drukke vogeltjes, soms hebben ze wel vier nestjes per jaar

De ijsvogel spotten?

Wilt u hem graag een keertje zien? Het is goed zoeken maar uw speurtocht wordt beloond zodra u deze mooie kleine vogel ziet en hoort! U kunt ze vinden in verschillende gebieden van het Zuid-Hollands Landschap, o.a. bij de Sophiapolder en in de Krimpenerwaard.

Boswachter Fred Spreen

Alle foto's bij dit bericht zijn van het eerste ijsvogelpaartje wat gespot is in de Krimpenerwaard. De foto's zijn gemaakt door Kees Kroon. Hartelijk dank dat we ze allemaal mogen delen!

IJsvogels zijn drukke beestjes en prachtig om te zien, ga er eens op uit om ze te spotten!
Fred Spreen, boswachter regio Kuststreek Stichting Het Zuid-Hollands Landschap