De hoogtepunten van 90 jaar 🎉

Wat in 1934 begon met een klein groepje dat zorgen had over het verdwijnen van de lokale natuur, is uitgegroeid tot een professionele organisatie. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap behartigt de belangen van natuur en erfgoed, al 90 jaar lang. Samen met 50.000 Beschermers (donateurs), honderden vrijwilligers en tientallen bedrijfsvrienden zetten we ons in voor een groenere en gezondere provincie.

We gaan terug naar het jaar …

1934

Op 12 juli wordt de Stichting Het Zuid-Hollands Landschap officieel opgericht. De directe aanleiding was de dreigende verdwijning van Buitenplaats de Tempel in Overschie (Rotterdam).

1936

Het Zuid-Hollands Landschap doet zijn eerste aankoop, eendenkooi Kooilust in Polder Berkenwoude, voor een bedrag van 4.000 gulden. Naast de eendenkooi kregen we ook het omliggende blauwgrasland in handen. Een kenmerkend natuurtype voor de Krimpenerwaard, dat inmiddels zeer zeldzaam is geworden.

Begin jaren ’60

De ontwikkeling van Europoort betekent dat de stichting vol gaat inzetten op de bescherming van de natuur in de Duinen van Oostvoorne. Met meer dan 700 verschillende planten en bloemen is dit een van de meest waardevolle duingebieden van Europa.

1970

Bezoekerscentrum Tenellaplas in Rockanje opent zijn deuren. Wat begon als een eenvoudig informatiepunt in een donkere schuur, is nu uitgegroeid tot een modern paviljoen dat jaarlijks door duizenden natuurliefhebbers wordt bezocht.

1971

Het Zuid-Hollands Landschap start met een tijdschrift voor zijn Beschermers. Met mooie verhalen, opmerkelijke weetjes en praktische tips inspireren we onze lezers om eropuit te gaan en te laten we zien waarom natuurbescherming zo belangrijk is.

2000

De eerste Duinendag; de vorm – een route met stempelposten waarbij kinderen allerlei natuuractiviteiten beleven – is nog altijd populair. Ook dit jaar kun je weer meedoen, op 17 september is het zo ver!

2014

Binnen de stichting start De Groene Motor: een programma dat vrijwilligers in groen en erfgoed ondersteunt in de hele provincie. Een van de belangrijkste onderdelen hiervan is de gereedschapsuitleen, waar honderden vrijwilligers gebruik van maken.

2024

De focus binnen het Zuid-Hollands Landschap ligt steeds meer op het aan elkaar rijgen van natuur, zoals in de Achthovense Uiterwaarden en langs de Oude Maas.

Help mee en vier ons jubileum

Vind je natuur belangrijk en wil het Zuid-Hollands Landschap steunen? Word dan Beschermer of doe een extra donatie. Jouw steun is cruciaal voor een groenere en gezondere provincie.

Doe een (extra) gift

Jos Bisschops Directeur
Zuid-Hollands Landschap

We hebben in de afgelopen 90 jaar veel bereikt, maar natuurbescherming blijft ontzettend belangrijk. Zeker in een drukke provincie als Zuid-Holland. Het vergt een continue inspanning om de natuur in stand te houden, te midden van industrie, wegen en bebouwing.

Jos Bisschops Directeur
Zuid-Hollands Landschap

 • Kraak de zomerquiz

  Het broedseizoen is voorbij. Waar vliegen onze grutto's heen om te overwinteren? Saoedi-Arabië, Suriname of Senegal? Speel de hele quiz en maak kans op twee vrijkaartjes voor een van onze excursies!

  Lees verder

  Lees verder
 • Dit zijn wij

  We weten niet wat de toekomst brengt, maar we hebben de natuur nodig. Om te ademen, te spelen of tot rust te komen. De natuur is het fundament van ons bestaan en van vele planten…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder