Column: Vogellijm

Beeld: Pixabay (congerdesign/ hans) Beeld: Pixabay (congerdesign/ hans)
donderdag 27 december 2018

Mirjam Eikelenboom is boswachter van het Zuid-Hollands Landschap en werkzaam in de regio Eilanden. Samen met haar collega's houdt zij een column bij in de Brielsche Courant. Iedere week laat een van onze boswachters zijn licht schijnen over de Zuid-Hollandse natuur.

Beeld: Pixabay (congerdesign/ hans) Beeld: Pixabay (congerdesign/ hans)
Met de maretak viert de natuur ook een klein beetje kerst.
Mirjam Eikelenboom, boswachter Stichting Het Zuid-Hollands Landschap

De maretak, rond de feestdagen in december kun je er tegenwoordig niet omheen. De tuincentra puilen ermee uit, je buurvrouw komt er een langsbrengen voor boven je voordeur en zelfs de natuur doet eraan mee! Als grote kerstballen hangen ze in vaak populieren. Maar wat is de Maretak nu precies en waarom spreekt deze toch zo tot de verbeelding?

Mythes

Hangend op grote hoogte, waren ze lang geleden enigszins onbereikbaar. Daardoor verzamelde de maretak in de loop der tijd veel mythes en verhalen om zich heen. Zo zou een stukje Maretak boven de deurpost bewoners beschermen tegen spoken en heksen (mare). En geloofden de Kelten dat een drank vervaardigd uit maretakbessen en- bladeren een middel zou zijn om de vruchtbaarheid van dieren te bevorderen. Kort samengevat zou de maretak het kwade weren en geluk en gezondheid brengen. 

Plakkerig goedje

Terug naar de natuur, want wist u dat de maretak een half parasiet is? Hij haalt zijn water en zouten uit de sapstroom van zijn gastheer. Veilig en hoog zodat niemand aan zijn bladeren kan knabbelen. Vogels daarentegen snoepen wanneer het maar kan van de witte besjes. De ironie wil dat dezelfde vogels vroeger werden gevangen door het plakkerige goedje uit de bessen op takken te smeren. Wanneer daar een vogel op af kwam, bleef hij met beide pootjes aan de tak plakken en werd gevangen. Daarom wordt de martetak ook wel vogellijm genoemd.

Kalkrijke bodem

De maretak is ook een echte kalkindicator. Zie je hem hangen dan weet je dat er kalk in de bodem zit.  Met zijn wortels dringt de maretak het vatenstelsel van zijn gastheer binnen en haalt zo water en zouten op om te groeien. De gastheer heeft er trouwens weinig last van. 

Ik vind het een mooi verschijnsel, die grote bollen hoog in de bomen. Zo viert de natuur ook een klein beetje kerst. 

Boswachter column

Onze boswachters hebben inmiddels al aardig wat columns geschreven. Steeds vinden ze weer een nieuw onderwerp uit hun dagelijks werk, iets heel eenvoudigs of een mooie ontdekking. Er valt zoveel te vertellen over de natuur. Lees ze allemaal!

Lees meer van onze boswachters

Met de maretak viert de natuur ook een klein beetje kerst.
Mirjam Eikelenboom, boswachter Stichting Het Zuid-Hollands Landschap