Crezéepolder overgedragen aan het Zuid-Hollands Landschap

Foto's: Babette van der Wijst Foto's: Babette van der Wijst
  • Nieuws
  • Crezéepolder overgedragen aan het Zuid-Hollands Landschap
maandag 5 november 2018

Op zaterdag 3 november heeft de provincie Zuid-Holland het natuurgebied de Crezéepolder officieel overgedragen aan Stichting Het Zuid-Hollands Landschap. De aankoop van dit zoetwater-getijdennatuurgebied bij Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht is mede mogelijk gemaakt dankzij de steun van duizenden donateurs van het Zuid-Hollands Landschap.

Foto's: Babette van der Wijst Foto's: Babette van der Wijst
We zijn trots dat we met dit gebied aan de slag mogen. En daarbij, het is ongelofelijk hoeveel donateurs ons hebben gesteund om deze aankoop te kunnen realiseren.
Michiel Houtzagers, directeur Stichting Het Zuid-Hollands Landschap

Gedeputeerde Han Weber (provincie Zuid-Holland): “Wij zijn blij dat we dit unieke natuurgebied mogen overdragen aan de ervaren en enthousiaste beheerder die het Zuid-Hollands Landschap is. De Crezéepolder komt daarmee in betrouwbare en kundige handen en het behoud van dit bijzondere gebied is voor de toekomst gewaarborgd.” Michiel Houtzagers van het Zuid-Hollands Landschap: “We zijn trots dat we met dit gebied aan de slag mogen. En daarbij, het is ongelofelijk hoeveel donateurs ons hebben gesteund om de aankoop te kunnen realiseren.” De directeur is daarom trots dat hij de Crezéepolder nu kan toevoegen aan de al beschermde natuur op het drukke Eiland van IJsselmonde. Janneke Govers gaf de sleutel over aan Stichting Het Zuid-Hollands Landschap namens de Provincie Zuid-Holland.

Zeldzame natuur dichtbij

Het gebied is eerder door de provincie ingericht. Er zitten bevers, watervogels, zoals de lepelaar, en ook de visarend en de zeearend worden er wel eens gezien. Houtzagers vindt het belangrijk dat juist de bewoners van deze drukke regio volop kunnen genieten van natuur dichtbij. “Zoetwater-getijdennatuur op deze schaal en van deze kwaliteit is uiterst zeldzaam in Europa. En dat is nu de achtertuin van inwoners van Ridderkerk en Hendrik-Ido-Ambacht, dat is toch prachtig. We hopen ook de komende jaren veel mensen te mogen verwelkomen die een wandeling in het gebied gaan maken.”


Natuurwerkdag: beste beentje voor

De feestelijke overdracht vond plaats tijdens de landelijke Natuurwerkdag. Dat is een initiatief van LandschappenNL, waar het Zuid-Hollands Landschap deel van uit maakt. Voor het Zuid-Hollands Landschap een goed moment om te laten zien hoe ze aan de slag gaat met het natuurbeheer. Zo’n 20 vrijwilligers staken met hen de handen uit de mouwen. Zo werden er jonge wilgen getrokken om te voorkomen dat het gebied dicht groeit. Dat zou ten koste gaan van de watervogels die foerageren en broeden op open (slib)vlaktes.

Zelf kennismaken met de Crezéepolder

Wil je meer lezen over deze bijzondere polder midden in onze drukke provincie? Ga eens kijken, het is er prachtig! We zijn ook nog op zoek naar vrijwilligers die samen met ons de Crezéepolder nog mooier willen maken.

Lees verder

We zijn trots dat we met dit gebied aan de slag mogen. En daarbij, het is ongelofelijk hoeveel donateurs ons hebben gesteund om deze aankoop te kunnen realiseren.
Michiel Houtzagers, directeur Stichting Het Zuid-Hollands Landschap