Blauwborst

De blauwborst (Luscinia svecica) is een veel onbekender soort dan de roodborst die tot dezelfde onderfamilie hoort. Hij is door zijn bonte kleuren en uitbundige zang een opvallende verschijning. In het voorjaar heeft het mannetje een helderblauwe keel en borst, afgezet met een zwarte en roodbruine band. ‘s Winters vervaagt de blauwe kleur enigszins. Bij het vrouwtje ontbreekt de blauwe borst. Net als het mannetje heeft zij een lichte wenkbrauwstreep en een dezelfde oranjebruine staartbasis met zwarte eindband. De blauwborst is ongeveer 14 cm.

Alle icoonsoorten Volgende soort

Groeiende soort

De afgelopen decennia heeft de blauwborst een grote opmars gemaakt. Dit komt doordat er meer geschikt leefgebied is bijgekomen bij de Oostvaardersplassen, de Biesbosch, het Lauwersmeer en verbossende laagveenmoerrassen. Tussen 2013 en 2015 waren er naar schatting 11.000 tot 14.000 broedparen in Nederland. De verwachting is dat het aantal blauwborsten nog verder zal toenemen.

Leefgebied

Blauwborsten hebben een voorkeur voor gevarieerde, natte en insectenrijke gebieden. De geleidelijke overgang van rietmoerassen naar moerasbos vormt een uitstekend leefgebied.

In de gebieden van het Zuid-Hollands Landschap is de blauwborst ook te zien. Bijvoorbeeld tijdens de Blauwborstroute (11,5 km), bij de Oranjeplassen of bij Schaayk; het meest gevarieerde gebied in de Vijfheerenlanden.

Speel geluid af 🎶

  • Vlinderquiz

    Wat weet jij van vlinders? Speel de quiz en test jezelf in 10 veelzijdige vlindervragen.

    Lees verder

    Lees verder
  • Win een vlinderpakket

    Maak nu kans op het Vlinder Gelukspakket, ter waarde van 300 euro. Het pakket bestaat uit een vlinderkast, verrekijker, veldgids, zaadbommetjes en meer!

    Lees verder

    Lees verder
  • Heerlijke Lenterondjes

    Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

    Lees verder

    Lees verder
  • Red de vlinder

    Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

    Lees verder

    Lees verder