Boomklever

De boomklever (Sitta europaea) is een actieve vogel met een krachtige puntige snavel. Zijn rug, vleugels, staart en kop vallen op door de blauwe kleur. De borst en buik zijn oranje/roestbruin. Hij heeft korte poten met relatief lange tenen en lange nagels. Dit zorgt voor goed houvast aan de boomschors. De boomklever is 12 tot 17 centimeter.

Alle icoonsoorten Volgende soort

Boomstam

Door zijn lange nagels kan de boomklever zich met evenveel gemak omlaag als omhoog langs een boomstam bewegen. Hij is de enige vogel die met zijn kop omlaag naar beneden klimt. Dit kunnen de specht en de boomkruiper niet. Op het menu staan veel insecten, zaden, noten, vruchten, graan en bessen. Harde noten zet hij tussen het boomschors vast en hamert ze dan van bovenaf stuk. Grotere insecten knipt hij met de snavel in stukjes. De boomklever legt ook voorraden aan.

Boomklever

Leefgebied

De boomklever is een broedvogel die het jaarrond aanwezig is. Er zijn naar schatting ongeveer 90.000-110.000 overwinteraars (2013-2015). De soort komt steeds meer in Zuid-Holland voor. Vroeger was dat vooral op de landgoederen in de duinen. Nu ook in tuinen, in de Duinen van Oostvoorne en de Biesbosch, waar tientallen paren broeden. In ouder loofbos is de vogel te vinden. Vooral als de bomen veel stamoppervlakte hebben en enkele open plekken. Ook in parken en tuinen is de vogel te zien. Zelfs als hij inhakt op een vrucht die hij met zijn poten vasthoudt.

Speel geluid af 🎶

  • Meer duingraslanden in drukke Randstad 

    Woekerende bramen, vergrassing van de duinen, een veelheid aan struiken: ook in onze gebieden hebben we last van de stikstofdepositie. Projectleider Quincy de Bruijn vertelt welke maatregelen we daartegen treffen in onze duingebieden ten zuiden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Meer ademruimte voor mens en natuur

    Door het uitbreiden van woonwijken, wegen en bruggen voelt het alsof we haast geen ademruimte meer hebben. Met uw steun willen we kwetsbare natuur beschermen en ons landschap op een positieve manier ontwikkelen. Helpt u mee?

    Lees verder

    Lees verder
  • Strook vol leven

    Om de schoonheid te snappen van de Elfenbaan, een langgerekt natuurgebied tussen Zoeterwoude en Bodegraven, moet je het verhaal erachter kennen. Of iets heel bijzonders meemaken. Dat laatste gebeurde, toen we op pad gingen met…

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder