Boomklever

De boomklever (Sitta europaea) is een actieve vogel met een krachtige puntige snavel. Zijn rug, vleugels, staart en kop vallen op door de blauwe kleur. De borst en buik zijn oranje/roestbruin. Hij heeft korte poten met relatief lange tenen en lange nagels. Dit zorgt voor goed houvast aan de boomschors. De boomklever is 12 tot 17 centimeter.

Alle icoonsoorten Volgende soort

Boomstam

Door zijn lange nagels kan de boomklever zich met evenveel gemak omlaag als omhoog langs een boomstam bewegen. Hij is de enige vogel die met zijn kop omlaag naar beneden klimt. Dit kunnen de specht en de boomkruiper niet. Op het menu staan veel insecten, zaden, noten, vruchten, graan en bessen. Harde noten zet hij tussen het boomschors vast en hamert ze dan van bovenaf stuk. Grotere insecten knipt hij met de snavel in stukjes. De boomklever legt ook voorraden aan.

Boomklever

Leefgebied

De boomklever is een broedvogel die het jaarrond aanwezig is. Er zijn naar schatting ongeveer 90.000-110.000 overwinteraars (2013-2015). De soort komt steeds meer in Zuid-Holland voor. Vroeger was dat vooral op de landgoederen in de duinen. Nu ook in tuinen, in de Duinen van Oostvoorne en de Biesbosch, waar tientallen paren broeden. In ouder loofbos is de vogel te vinden. Vooral als de bomen veel stamoppervlakte hebben en enkele open plekken. Ook in parken en tuinen is de vogel te zien. Zelfs als hij inhakt op een vrucht die hij met zijn poten vasthoudt.

Speel geluid af 🎶

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

    De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

    De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zomerkrant 2023

    Picknicken, genieten van de zonsondergang, een krekelconcert of een heerlijke wandeling? Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste tips verzameld in de Zomerkrant. Gratis beschikbaar voor iedere natuurliefhebber!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder