Bruinvis

De bruinvis (Phocoena phocoena), vroeger ook vaak water- of zeevarken genoemd, is de kleinste tandwalvis van de Noordzee. Hij heeft een kop-romp lengte van 135-190 centimeter en zijn gewicht is maximaal 60 kilogram. De vrouwtjes zijn iets groter dan mannetjes. De bruinvis heeft een donkere bruingrijze tot zwartbruine rug met lichte flank en een witte buik. Met hun spatelvormige tanden ‘grazen’ ze de zeebodem af, waarna ze de gevonden visjes naar binnen zuigen.

Alle icoonsoorten Volgende soort

Historie

De bijnaam van de bruinvis, zeevarken, komt door hun vette uiterlijk en omdat ze een knorrend geluid maken. In de Middeleeuwen werd de bruinvis vaak gegeten en werd de olie uit de speklaag gebruikt in lampen en veevoer. Bruinvis lijkt een vreemde naam voor het dier, want het is geen vis en hij is ook niet bruin. Vroeger noemde men echter alles wat in de zee leefde een vis en alle grauwe kleuren werden bruin genoemd.

Het voedsel van de volwassen bruinvis bestaat uit allerlei soorten kleine vissen, zoals haring, sprot, platvis, makreel en ansjovis en soms pijlinktvisjes, garnalen of krill. De bruinvis vindt zijn voedsel met behulp van echolocatie, duiken en luchtbelletjes. Door luchtbelletjes raken de vissen in de war en zijn ze een makkelijke prooi.

Bruinvissen-Ecomare-Sytske-Dijksen-CC-BY-SA-4.0

Leefgebied

De Noordzee is niet rijk aan walvisachtigen en de bruinvis is de enige soort die het hele jaar in onze kustwateren aanwezig is. Naar schatting leven er zo’n 300.000 bruinvissen in de Noordzee. In de Nederlandse kustwateren worden bruinvissen het meest gezien in de periode februari – april, met name ter hoogte van de Waddeneilanden De bruinvis leeft voornamelijk in zout water maar kan ook in brak water worden aangetroffen

  • Meer duingraslanden in drukke Randstad 

    Woekerende bramen, vergrassing van de duinen, een veelheid aan struiken: ook in onze gebieden hebben we last van de stikstofdepositie. Projectleider Quincy de Bruijn vertelt welke maatregelen we daartegen treffen in onze duingebieden ten zuiden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Meer ademruimte voor mens en natuur

    Door het uitbreiden van woonwijken, wegen en bruggen voelt het alsof we haast geen ademruimte meer hebben. Met uw steun willen we kwetsbare natuur beschermen en ons landschap op een positieve manier ontwikkelen. Helpt u mee?

    Lees verder

    Lees verder
  • Strook vol leven

    Om de schoonheid te snappen van de Elfenbaan, een langgerekt natuurgebied tussen Zoeterwoude en Bodegraven, moet je het verhaal erachter kennen. Of iets heel bijzonders meemaken. Dat laatste gebeurde, toen we op pad gingen met…

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder