Grutto

De grutto (Limosa limosa) is een oer-Hollandse weidevogel. De baltsroep van de grutto klinkt met wat fantasie als utto utto utto, dat hij snel achter elkaar roept. Aan deze roep dankt de grutto zijn naam. De grutto is een grote, slanke steltloper met lange poten en een rechte snavel. In de zomer heeft het mannetje van de grutto een oranjebruine kop, nek en borst. Ook de snavel is aan de kopzijde oranje. De flanken en de buik zijn gevlekt. Als de grutto vliegt, vallen de witte strepen boven en onder de vleugels op.

Speel geluid af 🎶

 
Alle icoonsoorten Volgende soort

Weidevogel

Nergens in Europa broeden zoveel grutto’s als in Nederland. In 2015 kozen de Nederlanders hem tot nationale vogel. Toch gaat het al jaren slecht met het aantal grutto’s. Ze nemen sinds 1990 met zo’n 5% per jaar af.Waren er in 1970 nog 120.000 broedparen van deze weidevogels, nu zijn er minder dan 30.000 en de achteruitgang gaat onverminderd door. De belangrijkste oorzaak is de intensieve melkveehouderij. Bloemen en kruiden hebben plaatsgemaakt voor snelgroeiend eiwitrijk gras als voedsel voor koeien, met veel te weinig insecten voor de jongen en een te laag waterpeil. Daarnaast wordt het gras al gemaaid voordat de kuikens kunnen vliegen.

Plasdrasgebieden

Er zijn diverse initiatieven om de grutto te beschermen. Onder andere het Aanvalsplan Grutto en onze eigen campagne Code Rood voor Weidevogels. De grutto’s zijn ieder jaar vanaf februari weer terug in Nederland. Vaak komen ze in grote groepen en landen ze als eerste op de plasdrasgebieden. Soms gaat dit met honderden vogels tegelijk en is het moeilijk voor te stellen dat het slecht gaat met de grutto. De grootste kolonies vinden we in het kustgebied (Midden-Delfland, Haaglanden). Kleinere in Oudeland van Strijen, Polder Biert, Korendijk en op Goeree.

Zelf weidevogels spotten?

We bieden vijf struinroutes aan die je meenemen naar de mooiste en stilste plekjes van de Krimpenerwaard, zonder de vogels te verstoren. De routes zijn vernoemd naar de vogels die je er kunt tegenkomen.

Bekijk de struinroutes

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
  • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

    De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

    De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

    Lees verder

    Lees verder
  • Zomerkrant 2023

    Picknicken, genieten van de zonsondergang, een krekelconcert of een heerlijke wandeling? Onze boswachters hebben speciaal voor jou de leukste tips verzameld in de Zomerkrant. Gratis beschikbaar voor iedere natuurliefhebber!

    Lees verder

    Lees verder
  • Vacatures

    Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

    Lees verder

    Lees verder