Weidehommel

De weidehommel (Bombus pratorum) is een kleine soort hommel, die veel in Nederland voorkomt. Zijn habitat bestaat uit weidegebieden, lichte bossen, tuinen en parken. Een weidehommel heeft, net als de aardhommel, twee gele banden maar met een rood/oranje achterstuk in plaats van wit. Ook kunnen deze gele banden minder duidelijk zijn of zelfs geheel ontbreken. Het mannetje, de dar, is duidelijk meer geel behaard (kop, achterrand van het borststuk en grote delen van het achterlijf) dan de werkster, het vrouwtje. De weidehommel heeft een korte tong. De koningin is 15-18, de werkster 9-14 en het mannetje 11-13 mm lang. De spanwijdte van de koningin is 32 mm.

Alle icoonsoorten Volgende soort

Kolonie

De jonge koningin verschijnt al opmerkelijk vroeg in het jaar op vroeg bloeiende planten, vaak al eind februari. De volgroeide kolonie van de weidehommel bestaat uit 50 tot 200 werksters. Het nest zit bovengronds in composthopen en vogelnesten, maar kan ook ondergronds zijn, onder stenen. Deze soort hommel komt op vele planten voor, maar zit vroeg in het jaar op wilgen, bolgewassen, longkruid en later in het jaar op kruisbessen, braam, framboos en wilgenroosje. De nestzoekende koninginnen zijn te zien van eind februari tot midden mei, de werksters van begin april tot eind juni en de jonge koninginnen en mannetjes van eind juni tot begin augustus. De levenscyclus is kort: de weidehommel is vaak in augustus al weer verdwenen.

Lage temperaturen

Net als bijen voedt de hommel zich met nectar; hij gebruikt zijn uitrolbare tong om de nectar uit de bloem op te zuigen. De nectar wordt verzameld en opgeslagen in het nest. De hommel is een sociaal insect, dat ook bij lagere temperaturen vliegt. Hij kan zijn vleugelspieren niet alleen gebruiken om te vliegen. Door zijn vleugels ‘los te koppelen’, gebruikt hij dezelfde spieren om op te warmen en kan hij bij lagere temperaturen vliegen dan andere vliesvleugeligen.

  • Alarmerend nieuws: Vlinderpopulatie in 30 jaar gehalveerd in ons land

    Uit onderzoek van het CBS en De Vlinderstichting blijkt dat de vlinderpopulatie in Nederland sterk is afgenomen in de laatste dertig jaar. Tussen 1992 en 2023 daalde het aantal dagvlinders gemiddeld met 53 procent. Het…

    Lees verder

    Lees verder
  • De Bijentelling komt er weer aan!

    Dit jaar is de Nationale Bijentelling voor het eerst verlengd tot een tiendaagse telling. Tussen 15 en 24 april kan iedereen meedoen door een half uurtje wilde bijen te tellen. Dat kan overal; in je…

    Lees verder

    Lees verder
  • Heerlijke Lenterondjes

    Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

    Lees verder

    Lees verder
  • Bezoekerspunt Sophiapolder verder onder nieuwe vlag

    Vijf jaar geleden nam Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder het initiatief voor deze fraaie ontmoetingsplek. Vanaf dit seizoen neemt het Zuid-Hollands Landschap het stokje over en zetten we het goede werk voort. We kijken er naar uit…

    Lees verder

    Lees verder