Wilde hyacint
De wilde hyacint of boshyacint, Hyacinthoides non-scripta, had vroeger de naam Scilla non-scripta en staat in oudere literatuur nog op deze manier genoemd. De vrucht van de hyacint is eivormig, de zaden zijn zwart. Uit de ondergrondse bollen komt een rozet van lange, lijnvormige en licht gootvormige bladeren tevoorschijn. Uit het centrum van de rozet komt een stengel met daaraan een aantal blauwe, klokvormige bloemen. De geurende, trosvormige bloemen bestaan ook in een witte en roze variant; witte exemplaren worden vaak aangetroffen, roze vormen zijn zeldzamer. De bloeiperiode is april tot mei. De plant bereikt een hoogte van 45 centimeter.

Loofbossen
In het vroege voorjaar is de bloeiende wilde hyacint te bewonderen in rijkere loofbossen, zoals in Zuid-Limburg. Daarnaast komen de blauwe trossen in de parkachtige aanleg van een aantal stinzen en landgoederen in de Duinstreek, en in de loofbossen van de binnenduinen voor.

Zuid-Hollands Landschap
Een van de gebieden van het Zuid-Hollands Landschap heeft de naam: Hyacintenbos. Dit bos ligt in de Haagse duinen ten zuiden van Loosduinen. Het gebied is te bereiken via het park van Ockenburgh aan de Monsterseweg in Den Haag. De natuurgebieden behoren tot het beschermd natuurmonument Solleveld. Het Hyacintenbos maakt onderdeel uit van het Nationaal Park Hollandse Duinen. In april bloeit het bos op tot een prachtig gebied vol wilde hyacinten. Het gehele natuurgebied bestaat uit onverharde wandelpaden en je vergeet hier dat je in een drukke stad bent. De stilte en natuur overheersen en je verdwaalt hier gemakkelijk. Een prachtig stukje natuur in Den Haag.