Vogels kijken

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap is er trots op een aantal ware vogelparadijzen te beheren. Ben je benieuwd waar je het beste naartoe kunt, om veel vogels te zien, zonder ze te verstoren? Je ontdekt het op deze pagina!

Vogelrijke gebieden

Het Zuid-Hollands Landschap beheert een groot aantal kruidenrijke graslanden. Deze kaart is een handig hulpmiddel om de beste plekjes te vinden waar je weidevogels kunt spotten, zonder de dieren te verstoren. Trek een paar stevige schoenen of laarzen aan, neem je verrekijker mee en trek eropuit!

Vogelrijke wandelroutes

We bieden meerdere prachtige struinroutes aan die je meenemen naar de mooiste en stilste plekjes om te genieten van talrijke vogelsoorten.

Extra tip: hulp nodig bij het herkennen van vogels? Download onze Vogelzoekkaart voor op je mobiel!

Fietsroutes met vogelkijkplezier

Neem je mobiel mee in een houder of print de nummertjes uit voor op je stuur, onderstaande routes zijn gebaseerd op de alom geprezen fietsknooppunten. En vergeet je verrekijker niet!

 • Louise van der Veldenroute – deze route van 37 km voert je langs drie weidevogelprojecten van het Zuid-Hollands Landschap: Bilwijk, reservaat Beijersche en Kattendijksblok.
 • Fietsen door de Vijfheerenlanden – stap op de fiets en geniet van oer-Hollands decor waar heel veel vogels zich thuisvoelen: uiterwaarden, boomgaarden, griendpercelen en eindeloze weilanden.
 • Touren over Goeree-Overflakkee – deze prachtige eilandroute brengt je bij natuurontwikkelingsgebied Koudenhoek, waar veel watervogels zich thuis voelen.
 • Red de vlinder

  Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

  Lees verder

  Lees verder
 • Zomerwandelingen

  Speciaal voor de zomer hebben we vijf prachtige wandelingen uitgestippeld. Struin door de duinen, geniet van bloemrijke graslanden of kies juist voor een verkwikkende boswandeling.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder