Nationale Vrijwilligersdag: vrijwilligers in het zonnetje

Op 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag! Het Zuid-Hollands Landschap prijst zich gelukkig met heel veel enthousiaste vrijwilligers die we op deze dag graag in het zonnetje zetten.

Tony helpt met onderhoud

Zoals Tony Bek, geboren in de wildernis van Australië en op jonge leeftijd verhuisd naar Rotterdam-Zuid. Dat was best een overgang. Maar al snel ontdekte hij de Ridderkerkse Griend. Daar stampte hij door de blubber op zoek naar ijsvogels. En in de vogelklas van biologieleraar Karel Schot hielp hij bij de opvang van gewonde vogels.

Sinds enkele jaren is hij met pensioen. En wat leukers kon hij bedenken dan weer met de laarzen de modder in? Terug naar de griend, en de andere parels die daaromheen liggen. Zoals de Crezéepolder. Ooit landbouwgebied; nu prachtige natuur. Daar doet hij onderhoud, zoals het wegtrekken van de vele wilgenboompjes die in het riet opkomen elk jaar. Of is hij op zoek naar de bever en zijn favoriet (!) de spindotterbloem. Een prachtige voorjaarsbloeier die, als de rivier over de griend heenstroomt, schommelt in het heldere rivierwater. Tony deed onlangs een gidsencursus voor ons; dus dit voorjaar kun je met hem op pad!

Theo telt vogels en vlinders

Theo Briggeman woont op het prachtige Voorne. Hij kijkt en telt. Vooral vogels, dagvlinders, en -als het lukt- zandhagedissen. Die laatste zijn er namelijk bijna niet meer te vinden in natuurgebieden als KaapduinGroene Strand, Reigersnest en Bakervallei. Dat komt door de stikstof waardoor er andere planten gaan groeien. Vlinders tellen doe je met mooi weer. Want vlinders laten zich zien met veel zon en weinig wind. Maar als het dan mooie weer is, moet je ook echt op pad. Soms wel vier of vijf keer per week, langs vaste wandeltrajecten. Theo doet het graag.

Alle data gaat naar de Vlinderstichting en natuurlijk naar ons. Daar passen we ons beheer op aan. Als voorzitter van de lokale natuurvereniging (KNNV) werkt hij ook aan de natuurbescherming op heel Voorne; van de windmolenplannen bij natuurgebieden tot verzanding van de kust. Al deze ontwikkelingen kunnen rekenen op zijn scherpe blik zodat uiteindelijk niet alleen de mens maar ook de natuur er beter van wordt!

Jan geeft excursies

Jan Balk geeft excursies op Ockenburgh en de Zandmotor. Dat doet hij al vijf jaar met veel plezier. In de jaren ’90 deed hij de gidsencursus van IVN. Hij vertelt het liefst over dingen die er altijd zijn, maar waar de meeste mensen niet op letten. Schelpen bijvoorbeeld. Iedereen heeft ze weleens verzameld en gekeken naar de buitenkant. Maar de binnenkant vertelt het verhaal over het dier dat erin geleefd heeft. “Als je dan die oogjes van de mensen ziet. Dat is waar je het voor doet.”

Er liggen bij Jan altijd wel twee of drie boeken over de natuur op zijn nachtkastje. Dat maakt het gidsen voor hem zo leuk: hij kan zijn kennis meteen delen. “Anders lees ik die boeken alleen maar voor mezelf. Hoe meer weetjes je ontdekt, des te leuker het landschap wordt”, volgens Jan. En, zo benadrukt hij, ze hebben een heel leuk groepje. Samen met mede-gidsen Margreet, Jeanette, Richard en Jan proberen ze zoveel mogelijk excursies te geven, het hele jaar door. 

Boekentip van Jan: Niet zonder elkaar – Louis Schoonhoven
“Over bloemen, muggen en andere insecten. Een mooie beschrijving over hoe dit allemaal met elkaar verbonden is.”

“Als je dan die oogjes van de mensen ziet. Dat is waar je het voor doet. Hoe meer weetjes je ontdekt, des te leuker het landschap wordt.”

Jan Balk vrijwillige natuurgids

Jan Balk vrijwillige natuurgids

Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
Zuid-Hollands Landschap

Sneeuwklokjes

Anita Melenboer

Sneeuwklokjes
 • Teken voor een sterke Europese Natuurherstelwet!

  De natuur in Europa en zeker in Nederland staat onder zware druk. De voorgenomen Natuurherstelwet van de Europese Commissie is daarom hard nodig om de achteruitgang van vele soorten planten en dieren en hun leefgebieden…

  Lees verder

  Lees verder
 • Heikikkers voelen zich weer thuis in de Krimpenerwaard

  De kans dat je in de Krimpenerwaard een heikikker tegenkomt, is een stuk groter geworden. In 2009 hebben we acht poelen gegraven in Polder Bilwijk. Deze worden nu volop gebruikt voor het afzetten van eitjes…

  Lees verder

  Lees verder
 • Zuid-Hollands Landschap benoemt nieuwe directeur-bestuurder

  Stichting Het Zuid-Hollands Landschap stelt ervaren manager en bestuurder Jos Bisschops aan als nieuwe directeur-bestuurder. Bisschops volgt Michiel Houtzagers op die na 15 jaar de organisatie verlaat voor een rol bij de provincie Utrecht.

  Lees verder

  Lees verder
 • Vacatures

  Interesse in een baan of vrijwilligersfunctie bij het Zuid-Hollands Landschap? Bekijk hieronder hoe jij kunt helpen om de natuur te beschermen. Kies uit betaalde banen, binnenklussen of buitenklussen.

  Lees verder

  Lees verder