Nationale Vrijwilligersdag: vrijwilligers in het zonnetje

Op 7 december is het Nationale Vrijwilligersdag! Het Zuid-Hollands Landschap prijst zich gelukkig met heel veel enthousiaste vrijwilligers die we op deze dag graag in het zonnetje zetten.

Tony helpt met onderhoud

Zoals Tony Bek, geboren in de wildernis van Australië en op jonge leeftijd verhuisd naar Rotterdam-Zuid. Dat was best een overgang. Maar al snel ontdekte hij de Ridderkerkse Griend. Daar stampte hij door de blubber op zoek naar ijsvogels. En in de vogelklas van biologieleraar Karel Schot hielp hij bij de opvang van gewonde vogels.

Sinds enkele jaren is hij met pensioen. En wat leukers kon hij bedenken dan weer met de laarzen de modder in? Terug naar de griend, en de andere parels die daaromheen liggen. Zoals de Crezéepolder. Ooit landbouwgebied; nu prachtige natuur. Daar doet hij onderhoud, zoals het wegtrekken van de vele wilgenboompjes die in het riet opkomen elk jaar. Of is hij op zoek naar de bever en zijn favoriet (!) de spindotterbloem. Een prachtige voorjaarsbloeier die, als de rivier over de griend heenstroomt, schommelt in het heldere rivierwater. Tony deed onlangs een gidsencursus voor ons; dus dit voorjaar kun je met hem op pad!

Theo telt vogels en vlinders

Theo Briggeman woont op het prachtige Voorne. Hij kijkt en telt. Vooral vogels, dagvlinders, en -als het lukt- zandhagedissen. Die laatste zijn er namelijk bijna niet meer te vinden in natuurgebieden als KaapduinGroene Strand, Reigersnest en Bakervallei. Dat komt door de stikstof waardoor er andere planten gaan groeien. Vlinders tellen doe je met mooi weer. Want vlinders laten zich zien met veel zon en weinig wind. Maar als het dan mooie weer is, moet je ook echt op pad. Soms wel vier of vijf keer per week, langs vaste wandeltrajecten. Theo doet het graag.

Alle data gaat naar de Vlinderstichting en natuurlijk naar ons. Daar passen we ons beheer op aan. Als voorzitter van de lokale natuurvereniging (KNNV) werkt hij ook aan de natuurbescherming op heel Voorne; van de windmolenplannen bij natuurgebieden tot verzanding van de kust. Al deze ontwikkelingen kunnen rekenen op zijn scherpe blik zodat uiteindelijk niet alleen de mens maar ook de natuur er beter van wordt!

Jan geeft excursies

Jan Balk geeft excursies op Ockenburgh en de Zandmotor. Dat doet hij al vijf jaar met veel plezier. In de jaren ’90 deed hij de gidsencursus van IVN. Hij vertelt het liefst over dingen die er altijd zijn, maar waar de meeste mensen niet op letten. Schelpen bijvoorbeeld. Iedereen heeft ze weleens verzameld en gekeken naar de buitenkant. Maar de binnenkant vertelt het verhaal over het dier dat erin geleefd heeft. “Als je dan die oogjes van de mensen ziet. Dat is waar je het voor doet.”

Er liggen bij Jan altijd wel twee of drie boeken over de natuur op zijn nachtkastje. Dat maakt het gidsen voor hem zo leuk: hij kan zijn kennis meteen delen. “Anders lees ik die boeken alleen maar voor mezelf. Hoe meer weetjes je ontdekt, des te leuker het landschap wordt”, volgens Jan. En, zo benadrukt hij, ze hebben een heel leuk groepje. Samen met mede-gidsen Margreet, Jeanette, Richard en Jan proberen ze zoveel mogelijk excursies te geven, het hele jaar door. 

Boekentip van Jan: Niet zonder elkaar – Louis Schoonhoven
“Over bloemen, muggen en andere insecten. Een mooie beschrijving over hoe dit allemaal met elkaar verbonden is.”

“Als je dan die oogjes van de mensen ziet. Dat is waar je het voor doet. Hoe meer weetjes je ontdekt, des te leuker het landschap wordt.”

Jan Balk vrijwillige natuurgids

Jan Balk vrijwillige natuurgids

 • We kunnen niet zonder natuur

  Met een gezamenlijke oproep in in meerdere landelijke dagbladen roepen 64 organisaties namens miljoenen Nederlanders het kabinet op om te bouwen aan een toekomst waarin ruimte is voor natuur, een gezond klimaat en natuurvriendelijke landbouw en aan de slag te gaan…

  Lees verder

  Lees verder
 • De natuur is een voorwaarde voor een gezonde samenleving

  Hank Bartelink directeur-bestuurder LandschappenNL, is gesprekspartner samen met nog vier directeuren van natuur- en milieuorganisaties bij het gesprek over het stikstofdossier met de heer Remkes op maandag 15 augustus. Aanleiding voor het gesprek is de…

  Lees verder

  Lees verder
 • Omhoog met het veen

  Door het lage grondwaterpeil zakt de bodem in onze veengebieden soms meer dan een centimeter per jaar. Dit vormt een bedreiging voor kwetsbare planten en dieren en leidt tot een hogere C02-uitstoot. Daarom start het…

  Lees verder

  Lees verder
 • Gezocht: Enthousiaste jongeren voor natuurklussen

  Een bijenburcht bouwen, Tiny Forests (minibosjes) onderhouden, groente oogsten en bomen zagen; Tijdens de Nature Impact Days op 26 t/m 28 augustus kunnen jongeren in Zuid-Holland een weekend lang op verschillende locaties klussen doen om kennis te…

  Lees verder

  Lees verder