Kluut

De kluut (Recurvirostra avosetta) is uit duizenden te herkennen. Hij heeft een zwart-wit verenkleed, lange, lichtblauwe poten en een opgewipte snavel. Hiermee zeeft de kluut heel makkelijk wormen, slakken en insectenlarven uit de bodem van de slikken. Zijn lange poten met zwemvliezen komen tijdens de vlucht voorbij zijn staart.

Alle icoonsoorten Volgende soort

Broeden

De steltloper broedt in kolonies. Vooral in zoute gebieden aan de kust en ook in het binnenland. Als de kluut kuikens heeft doet hij alsof hij gewond is. Hij laat dan een vleugel hangen. Zo hoopt hij de aandacht van de vijand af te leiden. De vogel is zeer territoriaal ingesteld, agressief tegen indringers en leeft in groepen.

Speel geluid af 🎶

Leefgebied

Het liefst houdt de kluut zich op in zoute milieus zoals slikgebieden met eilandjes met kale grond, schelpen, wat planten en kort gras. Het aantal broedparen was in 2018 zo rond de 6000. De kluut is alleen in het broedseizoen in Nederland. De soort leeft in veel verschillende gebieden in Zuid-Holland. De meeste kluten leven in de delta. Buiten de delta, zoals bij Delft en Zoetermeer, zijn ook een paar broedgevallen waargenomen. In onze regio is de kluut te zien in de Nespolder, op het natuureiland Sophiapolder en de Crezéepolder. In 2019 broedden daar maar liefst 96 paar kluten. Een mooi bewijs dat dit soort jonge natuurgebieden van onschatbare waarde zijn.

  • Vlinderquiz

    Wat weet jij van vlinders? Speel de quiz en test jezelf in 10 veelzijdige vlindervragen.

    Lees verder

    Lees verder
  • Win een vlinderpakket

    Maak nu kans op het Vlinder Gelukspakket, ter waarde van 300 euro. Het pakket bestaat uit een vlinderkast, verrekijker, veldgids, zaadbommetjes en meer!

    Lees verder

    Lees verder
  • Heerlijke Lenterondjes

    Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

    Lees verder

    Lees verder
  • Red de vlinder

    Het gaat heel slecht met vlinders in Zuid-Holland! En dat heeft ernstige gevolgen. Gelukkig kunnen we de vlinder helpen door meer kruidenrijk grasland te ontwikkelen.

    Lees verder

    Lees verder