Onze standpunten

Op deze pagina vind je onze standpunten over diverse thema’s.

Klimaatverandering en energietransitie

Duurzame energie is noodzakelijk: voor het tegengaan van klimaatverandering en de afbraak van biodiversiteit. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap is een voorstander van de omschakeling naar nieuwe energiebronnen zoals zonneweides, mits goed ingepast in het landschap en in combinatie met andere functies zoals natuur of recreatie.

Lees meer

Duurzame energie is noodzakelijk. Voor het tegengaan van klimaatverandering en de afbraak van biodiversiteit. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap is een voorstander van de omschakeling naar nieuwe energiebronnen zoals windenergie, mits goed ingepast in het landschap en altijd in combinatie met andere functies zoals natuur, landbouw of recreatie.

Lees meer

Door de klimaatverandering nemen weersextremen toe. Het is vaker heet, koud, droog of extreem nat. Droogte, zeker over langere periode, is niet goed voor de natuur. Het Zuid-Hollands Landschap pleit daarom voor meer robuuste, verbonden natuur met een gezonde, klimaatbestendige eigen waterhuishouding. Want natuur van formaat met een eigen watersysteem is beter bestand tegen weersextremen – en kan zelfs helpen de effecten daarvan tegen te gaan.

Lees meer

Natuur is van ons allemaal, maar vooral ook voor ons allemaal. Zonder natuur geen leven, geen voedsel, geen schone lucht, geen leefbaar klimaat en geen fijne leefomgeving om in te wonen, werken en recreëren. Onze natuur is verwaarloosd. Nederland heeft de minste natuur van Europa en een groot aantal plant- en diersoorten, waaronder insecten en vogels, hollen achteruit. Een teveel aan stikstof is niet alleen slecht voor natuur, maar ook voor onze gezondheid. De deken van stikstof over ons land draagt bij aan grootschalige luchtverontreiniging. Tijd voor een grote omslag die iedereen ten goede komt. Meer natuur biedt meer ruimte voor biodiversiteit, economische ontwikkeling, een aantrekkelijk landschap en een gezonde leefomgeving.

Lees meer

Wilde dieren

Dag in dag uit zetten we ons bij Stichting Het Zuid-Hollands Landschap in voor de kwetsbare natuur in Zuid-Holland. In onze natuurgebieden kom je prachtige dieren en bijzondere planten tegen. Soorten die we samen beschermen en willen helpen om zich nog beter te ontwikkelen. Deze kwetsbare natuur leeft in Zuid-Holland nauw samen met de mens. Over het algemeen gaat dat goed, maar soms is ingrijpen noodzakelijk om de veiligheid of de balans in een natuurgebied te waarborgen. Dan grijpen we in.

Lees meer

We reizen de hele wereld over. Als mens (met of zonder producten in je vrachtwagen) en natuurlijk ook als dier en als plant. Zo nu en dan reizen dieren en planten met ons mee. Bewust of onbewust. Dat noemen we dan exoten. Het zijn dier- of plantensoorten die hier van origine niet thuishoren. Soms gaan ze meteen dood omdat het klimaat niet bij ze past of omdat ze een lekker hapje zijn voor een wild dier. Maar sommige hebben geen natuurlijke vijand en voelen zich juist heel erg thuis in ons klimaat. En dan kan het ook problematisch worden.

Lees meer

Katten die weglopen of worden achtergelaten, komen niet altijd in een dierenasiel terecht. Ze moeten zelf zien te overleven. Deze katten verwilderen en sluiten zich vaak aan bij andere zwerfkatten. Veel van deze dieren zijn niet gesteriliseerd waardoor er elk jaar ook nog eens kittens bijkomen. Zo’n groep verwilderde katten kan voor flinke overlast zorgen, voor mens en natuur.

Lees meer

De mens in de natuur

De natuur is geen plaats om afval te dumpen. Toch belandt er ongelooflijk veel afval in onze natuurgebieden. Een grote bron van ergernis voor natuurliefhebbers én van de boswachters die het op moeten ruimen. Gelukkig krijgen we daarbij vaak hulp van gespecialiseerde bedrijven, gemeenten, sociale werkplaatsen en vrijwilligers. Vervuiling kan ook vele nadelige gevolgen hebben voor alles wat leeft in onze natuurgebieden. Zo kunnen wilde dieren verstrikt raken in het vuil, gewond raken of ziek worden of kan de bodem vervuild raken.

Lees meer

Iedereen mag van de natuur genieten. Of je nu alleen bent, met je vrienden of met je hond. Honden zijn op veel plaatsen welkom. Meestal willen we wel graag dat je je hond aan de lijn doet. Check de borden aan het begin van het natuurgebied voor de afspraken ter plaatse. We hebben deze regels om andere dieren, zoals reeën en damherten in de natuur te beschermen en om onze bezoekers te helpen samen te genieten van de natuur.

Lees meer

De natuurgebieden in Zuid-Holland zijn een plek waar mensen, dieren en planten samenkomen. Alleen al het in goede banen leiden van alle verschillende gebruikers is soms een flinke puzzel. Zo wil je met je kinderwagen rustig wandelen zonder dat er een mountainbiker over het pad fietst. En andersom wil je als mountainbiker lekker door kunnen trappen zonder dat je bezorgd hoeft te zijn dat een paard of hond schrikt van je snelheid. Daarom hebben we zonering.

Lees meer

De kust van Nederland is uniek. Vanwege de natuur, de rust, ruimte en weidse uitzichten. Helaas wordt de kust bedreigd door heel veel bouwplannen. Uit onderzoek van Natuurmonumenten blijkt dat maar liefst 8.143 nieuwe bouwobjecten de Noordzeekust bedreigen.

Lees meer

De laatste jaren groeit de wens van mensen om na hun dood in de natuur begraven te worden of hun as daar te laten verstrooien. Door een recente wijziging in de Wet op de lijkbezorging zijn hiervoor meer mogelijkheden gekomen. Daarom wordt er door verschillende partijen nagedacht over het realiseren van natuurbegraafplaatsen. Het Zuid-Hollands Landschap heeft oog voor de maatschappelijke vraag die er ligt. Voor zover dit binnen onze mogelijkheden ligt zijn we bereid daar een bijdrage aan leveren. De zorg voor de natuur staat daarbij voorop.

Lees meer

Natuur in het boerenland

Weidevogels horen thuis in het Nederlandse landschap, maar dreigen uit te sterven. Elk jaar gaat het minder goed met onze grutto’s, veldleeuweriken en tureluurs. Belangrijke oorzaken zijn de steeds intensievere landbouw, stikstof en het kleiner worden van de plekken waar de weidevogels kunnen leven en groot worden. Het Zuid-Hollands Landschap werkt daarom nauw samen met boeren om de weidevogels te beschermen.

Lees meer

  • Bezoekerspunt Sophiapolder verder onder nieuwe vlag

    Vijf jaar geleden nam Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder het initiatief voor deze fraaie ontmoetingsplek. Vanaf dit seizoen neemt het Zuid-Hollands Landschap het stokje over en zetten we het goede werk voort. We kijken er naar uit…

    Lees verder

    Lees verder
  • Welkom terug, grutto!

    Ieder voorjaar komen de weidevogels weer terug in ons land. Benieuwd waar je ze kunt bewonderen? Met deze tips kun je zo op pad!

    Lees verder

    Lees verder
  • Ontdek de mooiste voorjaarswandelingen

    De eerste voorjaarsbloemen staan er al prachtig bij. Sneeuwklokjes, krokussen en bosanemonen laten hun mooiste kleuren zien. Met onze landgoedwandelingen kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan en wandel het…

    Lees verder

    Lees verder
  • Speel de Kuiken Quiz

    Herken jij alle (jonge) vogels? Test je natuurkennis in 10 donzige vogelvragen en daag je familie en vrienden uit. Eitje toch? ;-) Na afloop ontvang je de juiste antwoorden. 🐣

    Lees verder

    Lees verder