Grut-o, grut-o

Welkom terug, weidevogels

Na een lange reis uit Afrika zijn de eerste grutto’s aangekomen. Ieder jaar kiezen ze onze kruidenrijke weilanden uit om hun jongen groot te brengen. Dit is dé tijd van het jaar om deze prachtige vogels te bewonderen. Ben je benieuwd waar je zelf weidevogels kunt zien, zonder ze te verstoren? En wat het Zuid-Hollands Landschap doet om grutto’s, tureluurs, scholeksters en andere weidevogels te beschermen? Lees dan snel verder!

Grutto’s spotten

Het Zuid-Hollands Landschap beheert een groot aantal kruidenrijke graslanden. Deze kaart is een handig hulpmiddel om de beste plekjes te vinden waar je weidevogels kunt spotten, zonder de dieren te verstoren. Trek een paar stevige schoenen of laarzen aan, neem je verrekijker mee en trek eropuit!

Klik op de links hieronder voor meer informatie over de ligging en bereikbaarheid van deze vogelkijklocaties.

Weidevogelgebieden Zuid-Hollands Landschap

Bescherming van weidevogels

Met weidevogels gaat het slecht. Sommige soorten zijn volledig uit Nederland verdwenen, andere worden ernstig bedreigd. In de afgelopen dertig jaar is de populatie weidevogels in Zuid-Holland met 50% gedaald. Er gaan structureel meer weidevogels dood dan er jongen geboren worden. Willen we dat de weidevogel overleeft, dan moeten we een gunstige leefomgeving voor de kuikens creëren. Dat is waar het Zuid-Hollands Landschap zich voor inzet, samen met zo’n 50.000 Beschermers en honderden vrijwilligers.

Enkele bedreigingen

 • Er verdwijnen steeds meer kruidenrijke graslanden. Hierdoor zijn er te weinig insecten om te eten.
 • Het gras op agrarische weilanden groeit snel, waardoor er vaak gemaaid wordt. Die machines vormen een groot gevaar voor kuikens.
 • Maaien verstoort de rust. Dat is voor roofvogels de kans om een nest leeg te roven.

Grutto jong Marcel van Kammen

Onze uitgekiende aanpak

 • Het Zuid-Hollands Landschap ontwikkelt kruiden- en bloemrijk grasland, waar veel insecten op af komen. Dit is een belangrijke voedselbron voor jonge kuikens.
 • We zorgen samen met het Waterschap voor een hoog waterpeil. Ideaal voor weidevogels, want in drassige percelen kunnen ze makkelijk naar wormen pikken.
 • We creëren rust tijdens het broedseizoen door gebieden af te sluiten. Vanachter onze kijkschermen kun je ongestoord van de vogels genieten.

Geef om de grutto

Wil jij ook dat de grutto en andere weidevogels een mooie toekomst tegemoet gaan? Met jouw steun kunnen we groene zones creëren, zodat er meer jonge kuikens veilig groot kunnen worden.

Word vrijwilliger Doe een donatie

Weidevogels in Zuid-Holland

Naast de grutto, kieviet en scholekster, bestaan er nog andere soorten weidevogels, zoals de tureluur, veldleeuwerik, boerenzwaluw en gele kwikstaart. Wil je meer weten over deze soorten? En welke kruiden en insecten belangrijk voor deze vogels zijn? Bekijk dan het Weidevogelpaspoort van De Groene Motor!

Weidevogelpaspoort downloaden

Kievit Luc Hoogenstein
tureluur
Tureluur – Piet Munsterman
Scholekster Jaap Schelvis

Meer tips en informatie

Koop alleen melk van boeren die extra zorg besteden aan weidevogels in hun gebieden. Kies bijvoorbeeld voor boerenzuivel van Weide Weelde, of voor biologische keurmerken zoals  EKO Holland, Weerribben Zuivel en Zuiver Zuivel.

Let ook op de kaas die je koopt, want voor de productie is veel melk nodig (1 kilo kaas = 10 liter melk).

Voor het observeren en tellen van weidevogels, markeren van nesten en het adviseren van boeren kunnen we jouw hulp als vrijwilliger goed gebruiken. Ook als je technisch handig bent of het leuk vindt om voorlichting te geven over weidevogels, dan heeft De Groene Motor interessante vacatures voor je.

We bieden vijf prachtige struinroutes aan die je meenemen naar de mooiste en stilste plekjes van de Krimpenerwaard, zonder de broedende vogels te verstoren. De routes zijn vernoemd naar de vogels die je kunt tegenkomen en zijn geschikt voor mobiel en print.

We bieden op onze site twee mooie rondritten aan, die gratis verkrijgbaar zijn. De routes zijn gebaseerd op de alom geprezen fietsknooppunten. Neem je mobiel mee in een houder of print de nummertjes uit voor op je stuur. En vergeet je verrekijker niet!

Via het digitale platform Leer je groen worden er gratis modules aangeboden op het gebied van landschap, beheer en veilig werken in de natuur. Eén van die modules gaat specifiek over weidevogels. In 45 minuten leer je wat weidevogels zijn, waar ze leven, waarom ze het moeilijk hebben en hoe je kunt helpen om weidevogels te beschermen.

Je kunt natuurlijk ook onze quiz spelen om te ontdekken wat je al over de grutto weet!

 • Alarmerend nieuws: Vlinderpopulatie in 30 jaar gehalveerd in ons land

  Uit onderzoek van het CBS en De Vlinderstichting blijkt dat de vlinderpopulatie in Nederland sterk is afgenomen in de laatste dertig jaar. Tussen 1992 en 2023 daalde het aantal dagvlinders gemiddeld met 53 procent. Het…

  Lees verder

  Lees verder
 • De Bijentelling komt er weer aan!

  Dit jaar is de Nationale Bijentelling voor het eerst verlengd tot een tiendaagse telling. Tussen 15 en 24 april kan iedereen meedoen door een half uurtje wilde bijen te tellen. Dat kan overal; in je…

  Lees verder

  Lees verder
 • Heerlijke Lenterondjes

  Zingende vogels, frisgroene blaadjes en fleurige bloemen. De lente is een heerlijke periode om de natuur op te zoeken. Met deze vijf lenterondjes kun je er nu volop van genieten. Vraag de routes gratis aan…

  Lees verder

  Lees verder
 • Bezoekerspunt Sophiapolder verder onder nieuwe vlag

  Vijf jaar geleden nam Stichting Bezoekerspunt Sophiapolder het initiatief voor deze fraaie ontmoetingsplek. Vanaf dit seizoen neemt het Zuid-Hollands Landschap het stokje over en zetten we het goede werk voort. We kijken er naar uit…

  Lees verder

  Lees verder