Veelgestelde vragen

Over ons

Contact met ons en meer informatie.

Hoe neem ik contact op met het Zuid-Hollands Landschap?

Wil je ons een vraag stellen of iets melden, dan kun je een bericht sturen via het Contactformulier. Natuurlijk kun je ons ook telefonisch bereiken, via (010) 272 22 22. Maandag t/m donderdag van 09.00 tot 17.00 uur. Op vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur.


Naar het Contactformulier

Hoe blijf ik op de hoogte van jullie activiteiten?

In onze nieuwsbrief verzamelen we iedere maand het laatste nieuws uit de natuur, de leukste excursies en handige fiets- en wandeltips om er zelf op uit te gaan. Al onze excursies en activiteiten zijn ook op onze website te vinden.


Excursies en activiteiten

 

Waar kan ik jullie jaarverslag, jaarrekening en beleidsplan vinden?

Voor het Zuid-Hollands Landschap staat de band tussen mens en natuur centraal. Vanuit dit besef willen we mensen actief betrekken bij de beleving, bescherming en het beheer van natuur en landschap. In onze jaarverslagen, jaarrekeningen het Meerjarenbeleidsplan (MJBP) beschrijven we hoe we daar concreet aan werken.


Bekijk deze documenten

Kan ik jullie tijdschrift eens gratis uitproberen?

Jazeker. We brengen vier keer per jaar een kleurrijk magazine uit over natuur en landschap in onze provincie. Het staat vol tips om eropuit te trekken en je leert van alles over planten en dieren die hier voorkomen.

 

Vraag een proefnummer aan

Hoe gaan jullie om met persoonlijke gegevens?

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap is afhankelijk van natuurliefhebbers die ons werk willen steunen. Daarom leggen we graag uit hoe we met persoonlijke informatie omgaan. We nemen je privacy uiterst serieus en zorgen ervoor dat je gegevens bij ons veilig zijn. Dit gebeurt in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (de AVG).

 

Bekijk hier ons privacy-statement

Over onze routes

Wil je meer weten over onze wandel- en fietsroutes?

We hebben een speciale pagina opgezet met veelgestelde vragen voor iedereen die graag de natuur in gaat.

 

Over onze routes

Activiteiten

Ga je mee de natuur in?

Ik wil met een groep (bedrijf, vrienden, familie etc.) de natuur in. Wat zijn de mogelijkheden?

Heeft u iets te vieren met familie, vrienden of bedrijf in de natuur? Dan kunnen we bij Bezoekerscentrum Tenellaplas een excursie of dagjeweg op maat maken. Vraag gerust naar de mogelijkheden, we denken graag met u mee. Neem contact op via: (0181) 483 909 / tenellaplas@zhl.nl


Meer over Tenellaplas

Welke activiteiten, gebieden en routes zijn ook geschikt voor wie minder goed ter been is?

Ook wie minder goed ter been is, is van harte welkom in de natuur. Klik door om te zien welke gebieden, activiteiten en routes geschikt zijn voor rolstoelen en kinderwagens. 


Meer informatie

Ik wil kamperen in een gebied van het Zuid-Hollands Landschap. Kan dat?

Ja, dat kan, van 1 april t/m 31 oktober. Om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan hebben we extra voorzorgsmaatregelen genomen. We hebben twee kleinschalige kampeerterreinen, die liefhebbers van rust en natuur zeker zullen aanspreken. Om de kampeerterreinen én de omringende natuur te beschermen, hebben we enkele kampeerregels opgesteld. Lees ze even door voor je gaat boeken.


Meer over kamperen

Steun de natuur

Hoe kun je de natuur helpen?

Hoe kan ik het Zuid-Hollands Landschap steunen?

Met je financiële bijdrage zorgen we voor groene schatten in Zuid-Holland: duinen, bossen, boerderijen, boomgaarden, weilanden, waterjungles, molens en monumenten. We vinden dat iedereen in Zuid-Holland daarvan moet kunnen genieten. In onze rubriek Steun de natuur vind je alle informatie over het doen van een eenmalige, maandelijkse of jaarlijkse donatie. Vind je het leuk om als vrijwilliger in de natuur in de slag te gaan? Geef je daarvoor op via ons Contactformulier.

 

Hoe kan ik als bedrijf het Zuid-Hollands Landschap steunen?

Het Zuid-Hollands Landschap werkt graag samen met het bedrijfsleven. Wij zorgen voor natuur in de buurt van uw bedrijf, uw klanten en medewerkers. En dat doen we het liefst samen met u! Bedrijven waarmee we samenwerken worden ‘Groene Partners’ van het Zuid-Hollands Landschap. We gaan echt voor samenwerking waarbij een win-win ontstaat. Voor uw bedrijf en de natuur.

 

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Inge Bouwmans, relatiemanager bij het Zuid-Hollands Landschap. Ze is te bereiken via i.bouwmans@zhl.nl


Meer informatie

Wat houdt het in om Kampeerbeschermer te zijn?

Het Zuid-Hollands Landschap beheert twee kampeerterreinen waar je als Kampeerbeschermer exlusief gebruik van kunt maken. Je verblijf is goed te combineren met mooie wandeltochten en excursies in de buurt. Voor € 45 per gezin ben je een jaar lang Kampeerbeschermer van het Zuid-Hollands Landschap.

 

Lees meer over kamperen

Op welk rekeningnummer kan ik een donatie storten?

Een donatie kun je overmaken op het volgende rekeningnummer:

 

  • IBAN NL94 INGB 0000 3071 76 
  • BIC INGBNL2A
  • T.n.v. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, te Delft
Ik steun het Zuid-Hollands Landschap al, maar wil nog een extra donatie doen.

Een extra donatie kun je heel gemakkelijk doen via deze website. Kies op de pagina Steun de natuur voor een eenmalige donatie. 

Liever overmaken op onze rekening. Dat kan ook via het volgende rekeningnummer:

 

  • IBAN NL94 INGB 0000 3071 76 
  • BIC INGBNL2A
  • T.n.v. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, te Delft

Beschermer

Ik ben Beschermer of wil Beschermer worden.

Hoe word ik Beschermer van het Zuid-Hollands Landschap?

Met een maandelijkse of jaarlijkse bijdrage steun je als Beschermer de natuur en het landschap in Zuid-Holland. Bekijk via onze rubriek Steun de natuur wat de voordelen voor je zijn en kies zelf het bedrag.

Hoe kan ik mijn donatiebedrag wijzigen?

Je donatiebedrag verhogen of verlagen, dat kan. Je kunt je donatiebedrag wijzigen door ons een berichtje te sturen via het Contactformulier.

Hoe kan ik een extra donatie doen?

Je kunt op elk moment een extra donatie doen. Ga naar de rubriek Steun de natuur, daar kun je kiezen voor een eenmalige extra donatie. Via een machtiging, iDEAL-betaling of Creditcard kun je dit direct regelen. Wil je iedere maand of jaarlijks extra doneren, dat kan ook. Stuur ons dan een berichtje via het Contactformulier en we maken dat voor je in orde.

Hoe kan ik mijn adres wijzigen?

Een nieuw adres? We passen het graag in je gegevens aan. Stuur ons een berichtje via het Contactformulier en we maken het in orde.

Hoe kan ik mijn rekeningnummer wijzigen?

Je rekeningnummer wijzigen? We passen het graag in je gegevens aan. Stuur ons een berichtje via het Contactformulier en we maken het in orde.

Ik wil mijn Beschermerschap stopzetten.

Jammer dat je erover denkt om te stoppen als Beschermer van het Zuid-Hollands Landschap. Op deze pagina lees je hoe je kunt opzeggen.

Mijn Beschermerspas is zoek. Kan ik een nieuwe aanvragen?

Je kunt een nieuwe pas aanvragen door een bericht te sturen via ons Contactformulier of telefonisch aan ons door te geven: Telefoon (010) 272 22 22.

Ik wil een passepartout aanvragen of opzeggen.

Dunea beheert de duingebieden Meijendel, Solleveld en Berkheide. Dit zijn kwetsbare gebieden waarin het aantal bezoekers gereguleerd wordt om de rust voor de natuur en de recreant te waarborgen. Je kunt de gebieden bezoeken door een dagkaart te kopen, voor 2 euro per persoon. Als je Beschermer bent van het Zuid-Hollands Landschap, dan krijg je 50% korting! Neem wel je Beschermerspas mee, want die moet je desgevraagd kunnen laten zien aan de duinwachter.

 

Per 1 januari 2020 is de uitgifte van passe‑partouts komen te vervallen. Iedereen heeft nu de mogelijkheid om online een dagkaart te kopen bij Dunea en daarmee toegang tot deze bijzondere duingebieden de krijgen.

Welke voordelen heb ik als Beschermer van het Zuid-Hollands Landschap?

Voor onze Beschermers hebben we leuke kortingen en extra's dankzij onze sponsoren.

 

Bekijk alle Beschermersvoordelen

Kan ik de Scotty-knuffel laten opsturen?

Ben je net Beschermer geworden van het Zuid-Hollands Landschap en wil je Scotty thuis laten bezorgen? Dat kan als je een extra donatie doet van 10 euro voor de handeling- en verzendkosten. De knuffel wordt dan als pakketpost bezorgd.


Betaal de verzendkosten

 

Als je Scotty zelf ophaalt met het afhaalbewijs, dan krijg je 'm gratis mee. Bekijk hier de ophaalpunten.

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk doen of stage lopen.

Ik wil vrijwilligerswerk doen in de natuur. Wat zijn de mogelijkheden?

Dankzij de hulp van onze vrijwilligers kunnen wij zoveel mooie en bijzondere natuurgebieden onderhouden. Er is van alles te doen – leuk werk waarmee je een steentje bijdraagt aan natuur en recreatie in de buurt. Van het werken in een bezoekerscentrum en het begeleiden van excursies tot het knotten van wilgen en het onderhouden van paden. Neem eens een kijkje op de pagina over Vrijwilligerswerk en neem vrijblijvend contact met ons op. We verwelkomen je graag als extra steuntje in de rug van de natuur.

Kan ik bij jullie stage lopen of werken op een werkervaringsplaats?

Ja, we bieden (HBO-) studenten en starters de mogelijkheid om extra ervaring op te doen binnen de groene sector. Houd onze Vacatures in de gaten of neem zelf contact op!

Hoeveel vrijwilligers helpen het Zuid-Hollands Landschap?

Geen enkel goed doel kan zonder vrijwilligers. Zo ook het Zuid-Hollands Landschap. Wij zijn heel blij met de hulp van bijna 400 gemotiveerde vrijwilligers. 

Kids/scholen

Met kinderen de natuur in!

Ik wil met mijn kind of mijn klas de natuur in. Welke mogelijkheden zijn er?

Het hele jaar door organiseren wij activiteiten waar je samen met je kinderen aan mee kunt doen. Vleermuizen spotten, kanoën of wadlopen, kies snel een leuke activiteit uit. We organiseren bijvoorbeeld ook speciale middagen voor kinderen van 6 t/m 12 jaar in Bezoekerscentrum Tenellaplas te Rockanje. De kinderen mogen zelf aan de slag en komen vol verhalen thuis!

Samenwerking

Samenwerken, geocache plaatsen

Ik wil een activiteit organiseren in een gebied van het Zuid-Hollands Landschap. Wat moet ik dan doen?

Samen met verenigingen, bedrijven en andere organisaties werken we aan een leuk aanbod van natuuractiviteiten. Heb je een idee om iets in een van onze gebieden te organiseren? Dat is vaak mogelijk in goed overleg met onze boswachters.


Dien een aanvraag in

Mag ik een geocache plaatsen in een gebied van het Zuid-Hollands Landschap?

Ja, in de meeste gevallen kan dat. Stuur hiervoor een e-mail naar info@zhl.nl. Vermeld hierbij:

 

  • Je contactgegevens
  • De exacte locatie waar je de cache wilt verbergen
  • Een duidelijk kaartje met daarop de verbergplaats

 

Volg deze richtlijnen

Van 6 naar 10% natuur

Meer beschermde natuur in Zuid-Holland

Hoeveel hectare natuur beschermt het Zuid-Hollands Landschap?

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap beheert en beschermt zo’n 4.500 hectare natuur. Voor wie niet zo thuis is in de oppervlaktematen aren (10 x 10 m) en hectaren (100 x 100 m), dat komt neer op 45.000.000 m². Anders gezegd: zo’n 6.600 voetbalvelden, verdeeld over zo’n honderd natuurgebieden.

 

Meer informatie

Is dat allemaal grond in eigendom van het Zuid-Hollands Landschap?

Nee. Het Zuid-Hollands Landschap heeft het grootste deel (zo’n 4.000 ha) in eigendom of langjarige erfpacht. Daarnaast beheren wij in opdracht van overheden en bedrijven nog eens 500 ha.

 

Meer informatie

Wat is het gemiddelde percentage beschermde natuur van alle provincies van Nederland bij elkaar?

De beoogde 10 procent in Zuid-Holland is dan weliswaar een behoorlijke verhoging ten opzichte van de huidige oppervlakte aan beschermde natuur; het ligt nog altijd onder het landelijk gemiddelde van 12 procent.

 

Meer informatie

Vogelgriep

Komt vogelgriep in jullie gebieden voor?

Er is op dit moment (begin 2022) in een aantal van onze gebieden vogelgriep aanwezig. De boswachters houden dit natuurlijk goed in de gaten en doen daar melding van bij de NVWA. Als er een gevaarlijk aantal besmette vogels in een gebied te vinden is, dan sluiten we het gebied af voor publiek.

Welke symptomen wijzen op vogelgriep?

De eerste verschijnselen zijn algehele sloomheid en dat de dieren geen geluid meer maken. Daarna volgen ademhalingsproblemen, diarree, zwellingen, oogontstekingen en tot slot sterfte.

Wat moet ik doen als ik een zieke vogel zie?

Voor vogelgriep geldt een aangifte- en bestrijdingsplicht. Het Zuid-Hollands Landschap meldt gevallen van vogelgriep dan ook bij de NVWA. Als u een vogel ziet met symptomen die op vogelgriep kunnen wijzen in een van onze gebieden, neem dan contact op met ons (010) 272 22 22 of info@zhl.nl. Vermeld daarbij de tijd, datum, locatie, vogelsoort en verschijnselen. De boswachters kunnen dan goed inschatten of het geval al gemeld is om dubbeltellingen te voorkomen.

 

Voor uzelf is het belangrijk om zoveel mogelijk afstand te houden van de (mogelijk) besmette dieren.

Is vogelgriep gevaarlijk voor mensen?

De kans dat mensen besmet raken is heel klein. Vogelgriep is meestal niet gevaarlijk voor mensen. Mensen die ziek worden ervaren vaak alleen lichte klachten. Als u in de buurt van besmette dieren komt kunnen beschermende kleding en een mondkapje u beschermen tegen besmetting.

Kan mijn hond ziek worden van vogelgriep?

Honden en katten zijn gevoelig voor vogelgriep. Voorkom daarom dat uw hond in aanraking komt met besmette dode vogels. In veel van onze gebieden zijn honden alleen aangelijnd toegestaan. Maar dat is niet overal het geval. U vindt de precieze toegangsregels voor het natuurgebied op de borden.