Veelgestelde vragen

Over ons

Contact met ons en meer informatie.

Hoe neem ik contact op met het Zuid-Hollands Landschap?

Wil je ons een vraag stellen of iets melden, dan kun je een bericht sturen via het Contactformulier. Natuurlijk kun je ons ook telefonisch bereiken, via (010) 272 22 22. Maandag t/m donderdag van 09.00 tot 17.00 uur. Op vrijdag van 09.00 tot 16.00 uur.


Naar het Contactformulier

Hoe blijf ik op de hoogte van jullie activiteiten?

In onze nieuwsbrief verzamelen we iedere maand het laatste nieuws uit de natuur, de leukste excursies en handige fiets- en wandeltips om er zelf op uit te gaan. Al onze excursies en activiteiten zijn ook op onze website te vinden.


Excursies en activiteiten

 

Waar kan ik jullie jaarverslag, jaarrekening en beleidsplan vinden?

Voor het Zuid-Hollands Landschap staat de band tussen mens en natuur centraal. Vanuit dit besef willen we mensen actief betrekken bij de beleving, bescherming en het beheer van natuur en landschap. In onze jaarverslagen, jaarrekeningen het Meerjarenbeleidsplan (MJBP) beschrijven we hoe we daar concreet aan werken.


Bekijk deze documenten

Kan ik jullie tijdschrift eens gratis uitproberen?

Jazeker. We brengen vier keer per jaar een kleurrijk magazine uit over natuur en landschap in onze provincie. Het staat vol tips om eropuit te trekken en je leert van alles over planten en dieren die hier voorkomen.

 

Vraag een proefnummer aan

Hoe gaan jullie om met persoonlijke gegevens?

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap is afhankelijk van natuurliefhebbers die ons werk willen steunen. Daarom leggen we graag uit hoe we met persoonlijke informatie omgaan. We nemen je privacy uiterst serieus en zorgen ervoor dat je gegevens bij ons veilig zijn. Dit gebeurt in overeenstemming met de Algemene Verordening Gegevensbescherming (de AVG).

 

Bekijk hier ons privacy-statement

Gebieden en routes

Uw vraag of opmerking over een gebied of route.

In welke gebieden mag ik met mijn hond wandelen?

Met de hond de natuur in, dat is natuurlijk heerlijk. In welke gebieden kun je met je honden aangelijnd wandelen, of zelfs los? 


Bekijk ze hier

Ik wil iets melden over wat ik heb gezien of gehoord over een natuurgebied van het Zuid- Hollands Landschap?

Heb je iets bijzonders gezien of gehoord over een van onze natuurgebieden? Dan horen we dat graag via ons Contactformulier, of via onze social media kanalen. We zijn actief op Facebook, Twitter en Instagram. Alvast bedankt voor het delen.

 

Volg ons online

Ik heb een vraag of opmerking over een wandel/fietsroute. Hoe kan ik dat melden?

We horen graag wat je van onze fiets- en wandelroutes vindt. Dat helpt ons om de routes up-to-date te houden en waar nodig te verbeteren. Als je een reactie wilt op je melding, vul dan het Contactformulier in. Alvast heel erg bedankt voor de moeite.  

 

Route beoordelen

Activiteiten

Ga je mee de natuur in?

Ik wil met een groep (bedrijf, vrienden, familie etc.) de natuur in. Wat zijn de mogelijkheden?

Heeft u iets te vieren met familie, vrienden of bedrijf in de natuur? Dan kunnen we bij Bezoekerscentrum Tenellaplas een excursie of dagjeweg op maat maken. Vraag gerust naar de mogelijkheden, we denken graag met u mee. Neem contact op via: (0181) 483 909 / tenellaplas@zhl.nl


Meer over Tenellaplas

Welke activiteiten, gebieden en routes zijn ook geschikt voor wie minder goed ter been is?

Ook wie minder goed ter been is, is van harte welkom in de natuur. Klik door om te zien welke gebieden, activiteiten en routes geschikt zijn voor rolstoelen en kinderwagens. 


Meer informatie

Ik wil kamperen in een gebied van het Zuid-Hollands Landschap. Kan dat?

Ja, dat kan, van 1 april t/m 31 oktober. We hebben twee kleinschalige kampeerterreinen, die liefhebbers van rust en natuur zeker zullen aanspreken. Om de kampeerterreinen én de omringende natuur te beschermen, hebben we enkele kampeerregels opgesteld. Lees ze even door voor je gaat boeken.


Meer over kamperen

Steun de natuur

Hoe kun je de natuur helpen?

Hoe kan ik het Zuid-Hollands Landschap steunen?

Met je financiële bijdrage zorgen we voor groene schatten in Zuid-Holland: duinen, bossen, boerderijen, boomgaarden, weilanden, waterjungles, molens en monumenten. We vinden dat iedereen in Zuid-Holland daarvan moet kunnen genieten. In onze rubriek Steun de natuur vind je alle informatie over het doen van een eenmalige, maandelijkse of jaarlijkse donatie. Vind je het leuk om als vrijwilliger in de natuur in de slag te gaan? Geef je daarvoor op via ons Contactformulier.

 

Hoe kan ik als bedrijf het Zuid-Hollands Landschap steunen?

Het Zuid-Hollands Landschap werkt graag samen met het bedrijfsleven. Wij zorgen voor natuur in de buurt van uw bedrijf, uw klanten en medewerkers. En dat doen we het liefst samen met u! Bedrijven waarmee we samenwerken worden ‘Groene Partners’ van het Zuid-Hollands Landschap. We gaan echt voor samenwerking waarbij een win-win ontstaat. Voor uw bedrijf en de natuur.

Wilt u meer weten? Neem dan contact op met Louise Bokhoven, relatiemanager bij het Zuid-Hollands Landschap. Ze is te bereiken via L.Bokhoven@zhl.nl of bel haar op haar mobiel 06 - 1087 9862.


Meer informatie

Wat houdt het in om Kampeerbeschermer te zijn?

Het Zuid-Hollands Landschap beheert twee kampeerterreinen waar je als Kampeerbeschermer exlusief gebruik van kunt maken. Je verblijf is goed te combineren met mooie wandeltochten en excursies in de buurt. Voor € 45 per gezin ben je een jaar lang Kampeerbeschermer van het Zuid-Hollands Landschap.

 

Lees meer over kamperen

Op welk rekeningnummer kan ik een donatie storten?

Een donatie kun je overmaken op het volgende rekeningnummer:

 

  • IBAN NL94 INGB 0000 3071 76 
  • BIC INGBNL2A
  • T.n.v. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, te Delft
Ik steun het Zuid-Hollands Landschap al, maar wil nog een extra donatie doen.

Een extra donatie kun je heel gemakkelijk doen via deze website. Kies op de pagina Steun de natuur voor een eenmalige donatie. 

Liever overmaken op onze rekening. Dat kan ook via het volgende rekeningnummer:

 

  • IBAN NL94 INGB 0000 3071 76 
  • BIC INGBNL2A
  • T.n.v. Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, te Delft

Beschermer

Ik ben Beschermer of wil Beschermer worden.

Hoe word ik Beschermer van het Zuid-Hollands Landschap?

Met een maandelijkse of jaarlijkse bijdrage steun je als Beschermer de natuur en het landschap in Zuid-Holland. Bekijk via onze rubriek Steun de natuur wat de voordelen voor je zijn en kies zelf het bedrag.

Hoe kan ik mijn donatiebedrag wijzigen?

Je donatiebedrag verhogen of verlagen, dat kan. Je kunt je donatiebedrag wijzigen door ons een berichtje te sturen via het Contactformulier.

Hoe kan ik een extra donatie doen?

Je kunt op elk moment een extra donatie doen. Ga naar de rubriek Steun de natuur, daar kun je kiezen voor een eenmalige extra donatie. Via een machtiging, iDEAL-betaling of Creditcard kun je dit direct regelen. Wil je iedere maand of jaarlijks extra doneren, dat kan ook. Stuur ons dan een berichtje via het Contactformulier en we maken dat voor je in orde.

Hoe kan ik mijn adres wijzigen?

Een nieuw adres? We passen het graag in je gegevens aan. Stuur ons een berichtje via het Contactformulier en we maken het in orde.

Hoe kan ik mijn rekeningnummer wijzigen?

Je rekeningnummer wijzigen? We passen het graag in je gegevens aan. Stuur ons een berichtje via het Contactformulier en we maken het in orde.

Ik wil mijn Beschermerschap stopzetten.

Heb je besloten geen Beschermer meer te willen zijn van het Zuid-Hollands Landschap? Stuur ons dan via het Contactformulier een bericht en dan maken we het voor je in orde. 

Mijn Beschermerspas is zoek. Kan ik een nieuwe aanvragen?

Je kunt een nieuwe pas aanvragen door een bericht te sturen via ons Contactformulier of telefonisch aan ons door te geven: Telefoon (010) 272 22 22.

Ik wil een passepartout aanvragen of opzeggen.

Je kunt je passe-partout (die soms ook wel ‘jaarkaart’ wordt genoemd) telefonisch bij ons aanvragen of opzeggen, telefoon: (010) 272 22 22. Het Zuid-Hollands Landschap geeft in samenwerking met het duinwaterbedrijf Dunea een beperkt aantal passe-partouts uit, waarmee je het hele jaar door kunt wandelen in een exclusief duingebied. Tegen betaling van een klein bedrag kun je in de gebieden Solleveld, Kijfhoek en Bierlap genieten van rust en ruimte, zonder dat de druk op de natuur te groot wordt door massa recreatie.

Welke voordelen heb ik als Beschermer van het Zuid-Hollands Landschap?

Voor onze Beschermers hebben we leuke kortingen en extra's dankzij onze sponsoren.

 

Bekijk alle Beschermersvoordelen

Vrijwilligerswerk

Vrijwilligerswerk doen of stage lopen.

Ik wil vrijwilligerswerk doen in de natuur. Wat zijn de mogelijkheden?

Dankzij de hulp van onze vrijwilligers kunnen wij zoveel mooie en bijzondere natuurgebieden onderhouden. Er is van alles te doen – leuk werk waarmee je een steentje bijdraagt aan natuur en recreatie in de buurt. Van het werken in een bezoekerscentrum en het begeleiden van excursies tot het knotten van wilgen en het onderhouden van paden. Neem eens een kijkje op de pagina over Vrijwilligerswerk en neem vrijblijvend contact met ons op. We verwelkomen je graag als extra steuntje in de rug van de natuur.

Kan ik bij jullie stage lopen of werken op een werkervaringsplaats?

Ja, we bieden (HBO-) studenten en starters de mogelijkheid om extra ervaring op te doen binnen de groene sector. Houd onze Vacatures in de gaten of neem zelf contact op!

Hoeveel vrijwilligers helpen het Zuid-Hollands Landschap?

Geen enkel goed doel kan zonder vrijwilligers. Zo ook het Zuid-Hollands Landschap. Wij zijn heel blij met de hulp van ruim 300 gemotiveerde vrijwilligers. 

Kids/scholen

Met kinderen de natuur in!

Ik wil met mijn kind of mijn klas de natuur in. Welke mogelijkheden zijn er?

Het hele jaar door organiseren wij activiteiten waar je samen met je kinderen aan mee kunt doen. Vleermuizen spotten, kanoën of wadlopen, kies snel een leuke activiteit uit. We organiseren bijvoorbeeld ook speciale middagen voor kinderen van 6 t/m 12 jaar in Bezoekerscentrum Tenellaplas te Rockanje. De kinderen mogen zelf aan de slag en komen vol verhalen thuis!

Samenwerking

Samenwerken, geocache plaatsen

Ik wil een activiteit organiseren in een gebied van het Zuid-Hollands Landschap. Wat moet ik dan doen?

Samen met verenigingen, bedrijven en andere organisaties werken we aan een leuk aanbod van natuuractiviteiten. Heb je een idee om iets in een van onze gebieden te organiseren? Dat is vaak mogelijk in goed overleg met onze boswachters.


Dien een aanvraag in

Mag ik een geocache plaatsen in een gebied van het Zuid-Hollands Landschap?

Ja, in de meeste gevallen kan dat. Stuur hiervoor een e-mail naar info@zhl.nl. Vermeld hierbij:

 

  • Je contactgegevens
  • De exacte locatie waar je de cache wilt verbergen
  • Een duidelijk kaartje met daarop de verbergplaats

 

Volg deze richtlijnen

Van 6 naar 10% natuur

Meer beschermde natuur in Zuid-Holland

Hoeveel hectare natuur beschermt het Zuid-Hollands Landschap?

Stichting Het Zuid-Hollands Landschap beheert en beschermt zo’n 4.500 hectare natuur. Voor wie niet zo thuis is in de oppervlaktematen aren (10 x 10 m) en hectaren (100 x 100 m), dat komt neer op 45.000.000 m². Anders gezegd: zo’n 6.600 voetbalvelden, verdeeld over zo’n honderd natuurgebieden.

 

Meer informatie

Is dat allemaal grond in eigendom van het Zuid-Hollands Landschap?

Nee. Het Zuid-Hollands Landschap heeft het grootste deel (zo’n 4.000 ha) in eigendom of langjarige erfpacht. Daarnaast beheren wij in opdracht van overheden en bedrijven nog eens 500 ha.

 

Meer informatie

Wat is het gemiddelde percentage beschermde natuur van alle provincies van Nederland bij elkaar?

De beoogde 10 procent in Zuid-Holland is dan weliswaar een behoorlijke verhoging ten opzichte van de huidige oppervlakte aan beschermde natuur; het ligt nog altijd onder het landelijk gemiddelde van 12 procent.

 

Meer informatie