Veelgestelde vragen over wandelen tijdens de coronacrisis

Foto: 123rf.com Foto: 123rf.com
 • Nieuws
 • Veelgestelde vragen over wandelen tijdens de coronacrisis
donderdag 4 juni 2020

Op deze pagina vind je een overzicht van veelgestelde vragen over de impact van het coronavirus op wandelen. Welke regels gelden er op dit moment?

Foto: 123rf.com Foto: 123rf.com
Je bent van harte welkom in onze mooie natuurgebieden, maar houd wel rekening met elkaar en de kwetsbare natuur. Respecteer de toegangsregels, want het broedseizoen is begonnen!
Peter de Beer, toezichthouder, Zuid-Hollands Landschap

Mag ik buiten gaan wandelen?

Ja, je mag buiten gaan wandelen. Het is daarbij wel belangrijk dat je je aan de richtlijnen van het RIVM houdt.

 • Blijf thuis bij griepverschijnselen
 • Houd 1,5 meter afstand (uitzonderingen: kinderen t/m 12 jaar, personen uit 1 huishouden en bij hulp aan hulpbehoevenden). 
 • Hoest en nies in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes
 • Vermijd drukke plekken
 • Ga op rustige tijdstippen

Hoeveel afstand moet ik houden van anderen tijdens mijn wandeling?

Volgens de richtlijnen van het RIVM moet je 1,5 meter afstand houden. Om verspreiding van en besmetting met het coronavirus te voorkomen, is het belangrijk dat je je hieraan houdt.

Ik moet een stukje reizen om in de natuur te kunnen wandelen. Is dat verstandig?

Op dit moment is het niet verstandig een flink eind te gaan reizen, zeker niet met het openbaar vervoer. Ga bij voorkeur op de fiets of te voet naar een park of natuurgebied bij je in de buurt. Zo worden de natuurbezoekers beter verspreid en worden verstoppingen bij de drukste natuurgebieden voorkomen. 

Ik wil ergens gaan wandelen, maar zie bij aankomst dat het heel druk is. Wat nu?

Het advies van het RIVM is om drukke locaties te vermijden. Het is in dit geval dus verstandig om naar huis te gaan of op een andere plek te gaan wandelen. Houd in alle gevallen 1,5 meter afstand van anderen.

Welke plekken kan ik beter mijden?

We zien dat de drukte in populaire natuurgebieden zich vooral concentreert op en rondom parkeerplaatsen (in de buurt van) bezoekerscentra, horecagelegenheden, speelplaatsen, entrees, uitkijktorens en andere recreatieve voorzieningen. Vermijd de volgende gebieden van het Zuid-Hollands Landschap vooral in weekenden en bij mooi weer:

 • Duinen van Oostvoorne
 • Ockenburgh
 • Nieuw Leeuwenhorst
 • Staelduinse Bos
 • Keukenhofbosch
 • De natuur rond Hoek van Holland

Denk aan je eigen veiligheid en die van een ander. Kom eens terug als het niet zo druk is.

Bezoekerscentrum, parkeren en excursies 

Vanwege het coronavirus is ons bezoekerscentrum in Oostvoorne voorlopig tot 1 juli gesloten. Eind juni bekijken we de situatie en beslissen we hoe we verder gaan. De parkeerplaatsen in de duinen worden geleidelijk weer opengesteld. U kunt deze ontwikkeling volgen via de site van de gemeente Westvoorne.

Alle excursies van het Zuid-Hollands Landschap tot 1 september zijn geannuleerd. Deelnemers die gereserveerd hebben worden per e-mail geïnformeerd. Indien van toepassing wordt het betaalde bedrag teruggestort. De activiteiten die al gepland zijn na 1 september blijven voorlopig staan. Eind augustus wordt de situatie opnieuw bekeken en beslissen we over deze activiteiten.

Het voetveer naar natuureiland Sophiapolder is tijdelijk ook uit de vaart. Dat betekent dat het eiland nu niet te bezoeken is.

Bij vragen kun je uiteraard contact met ons opnemen.  

Broedseizoen

Houd je aan de toegangsregels van het gebied. Het broedseizoen is aan de gang. Dat betekent doorgaans dat je op de paden moet blijven, en dat de hond aan de lijn moet. Lees de borden in het gebied goed en houd je daar ook aan.

Blijf op de hoogte

De voorzorgsmaatregelen rond het coronavirus volgen elkaar in hoog tempo op. We houden je graag op de hoogte via onze social media kanalen.
Volg ons online

Je bent van harte welkom in onze mooie natuurgebieden, maar houd wel rekening met elkaar en de kwetsbare natuur. Respecteer de toegangsregels, want het broedseizoen is begonnen!
Peter de Beer, toezichthouder, Zuid-Hollands Landschap